Te pasionează fotografia și vrei să te perfecționezi în realizarea imaginilor de nivel profesionist? Este adevărat că există tehnologii digitale pentru postprocesarea pozelor, dar, ca să obții performanță în arta foto, ai nevoie de filtre fotografice. Îți prezentăm în continuare cum să alegi filtrul foto pentru diferite tipuri de aparate, în funcție de locurile unde faci poze și de lumina pe care o ai la dispoziție.
Filtre rotunde
Găsești la magazinele de echipamente și accesorii foto filtre dedicate fiecărui tip de obiective foto. Este vorba despre filtre rotunde, care sunt denumite și filtre pe filet, pentru că sunt realizate după diametrul obiectivului. Cele mai populare dimensiuni de filtre rotunde sunt de 77 milimetri, standardul de mărime pentru obiective foto profesionale. Alte modele din oferta obișnuită sunt de 82 milimetri, 67 milimetri sau 55 milimetri. Dacă alegi astfel de filtre fotografice, trebuie să te asiguri că au exact diametrul înscris pe obiectivul foto pe care-l utilizezi.
Filtre pe suport
Ca să ai mai multe opțiuni, folosește filtre pe suport, pe care le găsești și sub numele de filtre Cokin. Pot fi montate pe mai multe tipuri de obiective foto, pentru că sunt dotate cu sistem de prindere pe obiectiv, prin inele de diferite diametre. Sunt versatile, ușor de manevrat și sunt recomandate atunci când realizezi ședințe foto mai ample, cu imagini portet, peisaje, macrofotografie, fotografie de stradă ș.a.
Tipuri de filtre foto după modul de utilizare
Alege diferite tipuri de filtre foto, în funcție de proiectele vizuale pe care vrei să le realizezi. Ai la dispoziție filtrare UV, care sunt transparente, cu o ușoară tentă gălbuie. Mai sunt denumite filtre skylight și te ajută la reducerea razelor UV, atunci când soarele este prea puternic. Le montezi pe obiectivul camerei foto și obții poze clare, fără acele deformări ale contururilor, ce dau aspect cețos imaginilor realizate în natură. Poți utiliza filtre UV în permanență, ca mod de protecție pentru obiectivul foto. Astfel eviți zgârierea sau murdărirea lentilelor.
Un alt tip de filtre foto sunt filtrele de polarizare, ce pot fi liniare sau circulare. Vei utiliza filtre de polarizare circulare la camere cu autofocus, iar pe celelalte le folosești pentru modificarea expunerii și ajustare, ca să reduci cantitatea de lumină ce ajunge la senzor. Studiază caracteristicile constructive pentru filtre de polarizare, pentru că grosimea sticlei din care sunt realizate influențează calitatea imaginii și poate cauza înnegrirea marginilor.
Se recomandă utilizarea de filtre foto cu densitate neutră (ND), când ai nevoie de un filtru foto de calitate, pentru realizarea unor imagini unde culorile și nuanțele să fie redate exact așa cum sunt în natură. Sunt accesorii foto de mare finețe, de aceea vei folosi două tipuri de filtre foto ND: filtre uniforme și filtre graduale. Așa cum le spune și numele, filtrele graduale te ajută la atenuarea treptată a luminii, ca să te descurci excelent când soarele nu luminează uniform cadrul pe care vrei să-l pozezi.
Utilizează de fiecare dată filtrele foto potrivite pentru realizarea unor imagini de calitate, fără supraexpunere sau subexpunere, fără zone arse ori margini întunecate. Astfel vei reuși să te perfecționezi în arta fotografică și să faci poze de nivel profesionist.