Atunci când o persoană apropiată este bolnavă, trece printr-o perioadă de recuperare după o operație sau, pur și simplu, este foarte în vârstă, are nevoie de îngrijiri medicale complete. Există situații când aceste îngrijiri se acordă la domiciliu. Acest lucru presupune o perioadă îndelungată în care ruda ta va avea nevoie acasă de condiții similare celor dintr-un spital.
De aceea, instalarea unui pat de spital acasă este o opțiune pe care va trebui s-o iei în considerare. Pacientul va avea astfel un confort sporit, iar cel care are grijă de el va putea să o facă mai ușor, datorită funcțiilor patului.
Iată de ce trebuie să ții cont atunci când cauți paturi de spital.
Tipuri de paturi de spital
Patul de spital este diferit de cel normal, în primul rând datorită funcțiilor suplimentare pe care le are. Poate avea cadrul din metal sau din lemn, poate fi prevăzut cu gratii laterale, iar suportul de saltea își poate schimba forma, pentru a oferi o poziție mai comodă pacientului.
În funcție de felul în care este acționat patul de spital poate fi de mai multe tipuri:
- Paturi acționate mecanic – Se ajustează cu ajutorul unor manivele plasate la capul sau la picioarele patului. Aceste paturi de spital sunt mai avantajoase din punct de vedere al costurilor, însă pot fi mai greu de folosit de către pacienții care nu au suficientă forță în brațe sau nu se pot mișca suficient.
- Paturi acționate electric – Poziția lor poate fi ajustată prin simpla apăsare a unui buton. Aceste paturi au un motor și sunt conectate la o sursă de curent electric. De obicei, diverse secțiuni (spătar, secțiunea destinată membrelor inferioare, etc.) pot fi poziționate în diverse unghiuri, aceste paturi fiind preferate de pacienții care nu se pot mișca foarte mult.
Tipuri de saltele pentru paturile de spital
La fel ca în cazul paturilor obișnuite, salteaua joacă un rol foarte important în confortul pacientului. Alegerea saltelei potrivite pentru patul de spital poate îmbunătăți vizibil starea celui îngrijit. Există mai multe tipuri de saltele:
- Salteaua cu spumă – Este o soluție economică, adresată pacienților care petrec destul de mult timp în pat. Absoarbe șocurile de mișcare și oferă un grad ridicat de confort.
- Salteaua cu aer – Este destinată mai ales pacienților care nu se mișcă aproape deloc și au dureri cauzate de imobilitate. Aerul din saltea reduce presiunea din zonele suprasolicitate, astfel că acestea vor opune mai puțină rezistență corpului. Ca urmare, vor apărea mai puține dureri în aceste zone.
- Salteaua cu presiune alternativă. Asemănătoare fotoliilor de vibromasaj, este o saltea în care aerul circulă pentru a elibera presiunea în diferite puncte. O astfel de saltea reduce durerile de spate și de membre și ajută la menținerea circulației sanguine și limfatice.
Salteaua poate fi cumpărată sau închiriată. Dacă decizi să o achiziționezi, este bine să o cumperi de la același producător ca și patul. Indiferent de tipul de saltea ales, asigură-te că are o protecție impermeabilă.
Recomandări de utilizare
Dacă ai găsit patul potrivit, asigură-te că este corect instalat, pentru a evita accidentele. Iată câteva recomandări pentru o utilizare sigură și confortabilă:
- Păstrează roțile patului blocate. Deblochează-le numai dacă vrei să muți patul în alt loc.
- Plasează un clopoțel sau un telefon în apropierea patului, pentru ca pacientul să poată anunța orice disconfort.
- Menține gratiile laterale ridicate atunci când pacientul se află în pat.
- Pune un scăunel sau o scară lângă pat, pentru deplasările nocturne. Nu uita de o lumină la îndemână.
- Pentru pacienții care se mișcă și pot cădea din pat, alege un pat de înălțime joasă și folosește gratiile laterale.
Dacă alegi patul potrivit însoțit de o saltea adaptată la nevoile pacientului, persoana de care ai grijă se va bucura de confort și siguranță. Astfel, recuperarea va fi mult mai ușoară și mai plăcută.