Ușile rezistente la foc sunt construcții speciale de protecție, care pot fi realizate din mai multe materiale și pot fi de diferite dimensiuni și modele. Caracteristica principală a acestor produse este rezistența la foc. O astfel de ușă nu își pierde proprietățile funcționale în caz de incendiu.
Ce rol au ușile rezistente la foc
Acestea acționează ca o barieră în calea răspândirii focului, până la sosirea pompierilor. Mai mult decât atât, asigură evacuarea în siguranță a persoanelor aflate într-o clădire aflată în incendiu, le protejează împotriva temperaturilor ridicate, a focului deschis și a otrăvirii cu produse gazoase toxice (pentru asta, există și modelele rezistente la fum). Aceste uși rezistente la foc sunt fabricate din materiale robuste, ce rezistă la temperaturi extreme pentru perioade lungi de timp, fără a se deteriora sau a se deforma.
Ce tipuri de uși rezistente la foc există
Pe piață există mai multe tipuri de uși rezistente la foc:
1. Uși cortină
Acestea au sisteme automatizate de izolare a fumului și a focului și sisteme textile cu emisie termică scăzută care, în caz de incendiu, împiedică propagarea flăcărilor. Sunt frecvent întâlnite în zonele cu trafic intens.
2. Uși batante
Acestea se deschid prin balamale și dispun de izolație termică cu vată minerală de înaltă densitate. Totodată, sunt impregnate cu un gel special care, la căldură, se transformă în apă pentru răcire.
3. Uși glisante
Acestea sunt concepute pentru a sta mereu în poziție “deschisă”. În caz de incendiu, se închid în momentul declanșării alertei de fum.
4. Uși rulou
Aceste uși antifoc tip rulou au fost concepute pentru a preveni răspândirea focului și acționează chiar și atunci când alarma antiincendiu nu s-a declanșat. Sunt fabricate din materiale ignifuge și sunt testate și certificate conform standardelor de siguranță împotriva incendiilor.
5. Uși secționale
Acest tip e inovator, ignifug și prezintă o deschidere pe verticală, care permite economisirea de spațiu pe lateral. Ușile secționale sunt echipate cu motoare hidraulice pentru deschiderile automate, sunt rezistente la foc, închiderea făcându-se sub acțiunea gravitației, într-o manieră controlată.
Ce beneficii aduc ușile antifoc
- Siguranță
Ușile antifoc de la producător sunt certificate în conformitate cu cerințele stricte ale normelor și reglementărilor privind siguranța la foc;
- Încredere
Se folosesc garnituri speciale, metal și sticlă rezistente la foc, pentru o protecție garantată;
- Funcționalitate
Modelele de structuri de uși rezistente la foc sunt echipate cu argumentatoare și sincronizatoare pentru închidere. Acestea au mânere confortabile și încuietori fiabile;
- Durabilitate
Toate părțile metalice sunt protejate împotriva coroziunii. Modelele de uși rezistente la foc sunt durabile perioade îndelungate de timp.
Ușile antifoc sunt esențiale pentru protejarea oamenilor și a diferitor spații în caz de incendiu. Reprezintă o barieră de protecție împotriva propagării incendiilor, protejând clădirile împotriva daunelor grave și păstrând oamenii în siguranță până în momentul evacuării. Prin urmare, utilizarea ușilor antifoc este o măsură importantă de siguranță în orice clădire comercială sau industrială.