Cultura organizațională nu numai că îți oferă o imagine bună pe piață, care să te diferențieze de competitori, ci te ajută și să faci față schimbărilor mediului de afaceri. Așa cum arată un studiu realizat de McKinsey pe acest subiect, 70% dintre businessuri eșuează în a se adapta schimbărilor mediului de afaceri din cauza unei culturi organizaționale nedefinite.
Fii mereu pregătit pentru schimbare și construiește-ți o cultură organizațională sănătoasă. Află în continuare cum.
1. Creează un mediu de lucru care încurajează dezvoltarea angajaților
Atunci când îți construiești o cultură organizațională sănătoasă, poți atrage talente valoroase în companie. Ele reprezintă cel mai important activ al unui business. Un lucru pe care îl poți face pentru o cultură organizațională sănătoasă este să creezi un mediu de lucru care încurajează dezvoltarea angajaților. Iată cum:
- Investește în spații de birouri moderne, cu tehnologii care să permită realizarea sarcinilor într-un mod cât mai eficient;
- Creează spații de co-working care să promoveze interacțiunea între angajați. Schimbul de idei contribuie la dezvoltarea fiecăruia dintre ei.
- Oferă-le ocazia de a participa la traininguri și workshopuri de dezvoltare personală și profesională.
- Oferă-le un program de lucru flexibil și un mod de lucru hibrid pentru a promova echilibrul între viața personală și cea profesională.
Punerea în practică a tuturor acestor soluții îți poate menține angajații mulțumiți și loiali. Totuși, majoritatea necesită investiții financiare care, pe termen lung, se vor dovedi avantajoase.
Dacă nu dispui de resursele financiare necesare sau pur și simplu nu dorești să faci investiții care să-ți afecteze fluxul de numerar, ai posibilitatea de a opta pentru un credit pe firma de la o instituție financiară nebancară (IFN), dacă ai cel puțin 12 luni de activitate. Astfel, poți obține până la 100.000 RON într-un proces 100% online. Dacă îți dorești un împrumut mai mic, de până la 35.000 RON, ai nevoie doar de extrasul de cont pe ultimele 3 luni pentru a obține banii. Dacă, însă, îți dorești un împrumut care depășește această sumă, pe lângă extrasul de cont, mai ai nevoie și de ultima balanță disponibilă.
Perioada de rambursare este între 12 și 24 de luni la creditele pentru capital de lucru și de până la 48 de luni pentru investiții, iar dobânda este variabilă, în funcție de ROBOR la 6 luni.
Dacă întâmpini situații neprevăzute, poți să amâni plata ratei pentru 30 de zile, o singură dată pe durata contractului, dacă ai un comportament bun de plată la creditele în derulare.
2. Acordă importanță deosebită adaptării la schimbare
Pe lângă încurajarea dezvoltării angajaților, o cultură organizațională sănătoasă trebuie să fie mereu adaptată la schimbările care au loc pe piață și care pot influența nevoile și comportamentul angajaților. Iată ce poți face pentru a te putea adapta din timp la schimbări:
- Analiza SWOT, adică identificarea punctelor tari și slabe ale businessului tău, a oportunităților și amenințărilor pe piață.
- Studii de piață care te ajută să obții o imagine mai clară a oportunităților și amenințărilor identificate în analiza SWOT. Concret, studiile de piață te ajută să identifici cerințele actualizate ale pieței, să-ți înțelegi concurența și să anticipezi schimbările.
Odată ce aduni informațiile necesare, îți poți adapta cultura organizațională în consecință, atât în privința comportamentului față de angajați, cât și în ceea ce privește portofoliul de produse și servicii pe care le oferi.
3. Construiește strategii eficiente pentru gestionarea momentelor dificile
Fluctuațiile economice, schimbările tehnologice și cele legislative sunt situații care pot testa reziliența businessului tău. De aceea, este recomandat să pregătești din timp planuri de urgență și strategii de gestionare a momentelor dificile.
De exemplu, atunci când vorbim despre fluctuații economice, pentru a beneficia de siguranța de capital, poți să creezi un fond de urgență pe care să îl folosești în caz de nevoie. În ceea ce privește schimbările tehnologice, este bine să ai mereu la îndemână resurse financiare pentru a te putea adapta din timp. În privința schimbărilor legislative, asigură-te că lucrezi cu o echipă bună de contabili și specialiști în fiscalitate, care să fie mereu la curent cu noile modificări.
4. Comunică eficient cu angajații tăi
O altă strategie care poate contribui la succesul businessului tău este comunicarea eficientă cu angajații tăi și implicarea lor în procesele decizionale. În acest mod, le oferi încredere în abilitățile lor și îi motivezi să se dezvolte în cadrul companiei.
Fii deschis cu angajații tăi și încurajează-i să îți spună părerile și preocupările lor. De asemenea, asigură-te că transmiți mesajele într-un mod clar și concis și că folosești diverse canale de comunicare, în funcție de preferințele echipei tale.
5. Aplică transparența decizională
Pe lângă o comunicare eficientă cu angajații tăi, este important să aplici și transparența decizională pentru a-i face să se simtă implicați în procesele importante ale companiei.
Transmite clar și direct care sunt valorile companiei, astfel încât angajații să se identifice cu ele. În plus, organizează periodic evenimente interne în care să comunici tuturor stadiul proiectelor începute, planurile și bugetele disponibile. Este esențial să fii consistent și să alegi să fii transparent în toate situațiile, chiar și în cele neplăcute.
Strategiile prezentate în acest articol te pot ajuta să construiești o cultură organizațională sănătoasă, care să îți permită să te adaptezi unui mediu dinamic și să îți menții în același timp talentele în companie. Pune în aplicare informațiile din acest articol și bucură-te de succes pe termen lung!