Considerată un adevărat meșteșug, prăjirea boabelor de cafea este o etapă esențială pentru procesul de obținere a băuturilor care ajung în cănile noastre și pe care le savurăm dimineața sau în alt moment al zilei, în funcție de stilul de viață și de preferințe.
Dincolo de faptul că gradul de prăjire a boabelor influențează intensitatea aromei cafelei, acesta își pune amprenta și asupra calității băuturilor obținute. Chiar dacă, poate, nu conștientizăm de fiecare dată, cu cât o cafea este mai atent prăjită, cu atât vom dori să ne bucurăm de gustul ei și a doua, și a treia oară, ba chiar aceasta poate deveni preferata noastră de zi cu zi.
În calitate de consumatori sau potențiali consumatori de cafea, este esențial să ne informăm cu privire la proprietățile sortimentelor pe care le alegem – și, implicit, să înțelegem cum funcționează procesul de prăjire.
Care sunt etapele prăjirii boabelor de cafea?
Înainte de a vedea care este legătura dintre gradul de prăjire a boabelor și aroma cafelei, este important să înțelegem care sunt etapele procesului de prăjire. După cum am spus, acesta cuprinde mai multe faze complexe, care trebuie să se efectueze după anumiți parametri.
Astfel, în faza inițială, boabele de cafea care urmează să fie prăjite se caracterizează prin culoarea verde și prin aroma naturală, vegetală.
Ulterior, acestea sunt uscate, astfel că își schimbă culoarea verde într-una gălbuie sau chiar maro deschis. În etapa de uscare, se mai întâmplă două fenomene: este vorba despre stafidirea boabelor (odată cu modificarea culorii inițiale) și despre descompunerea acizilor, lucru care duce la dispariția gustului vegetal al boabelor. În tot acest timp, apa din interiorul boabelor de cafea se încălzește, iar culoarea lor devine din ce în ce mai intensă.
Odată cu primul pocnet auzit în timpul procesului de prăjire, boabele de cafea devin mai mari, iar culoarea lor – uniformă. Totodată, acum poate fi simțit clasicul miros de cafea pe care îl cunoaștem cu toții.
Odată cu al doilea pocnet, uleiul din interiorul boabelor ajunge la suprafața acestora. Important de menționat este faptul că doar anumite boabe, folosite pentru anumite sortimente de cafea, trebuie prăjite până ce se aude cel de-al doilea pocnet: de exemplu, boabele pentru espresso sunt prăjite până în acest stadiu.
Care este legătura dintre prăjirea boabelor de cafea și aroma băuturii finale?
Fiecare dintre cele trei grade de prăjire a boabelor își pune amprenta asupra aromei cafelei care ajunge în cănile noastre și de care ne bucurăm dimineața sau în alt moment al zilei, când ne relaxăm sau când suntem în compania cuiva drag.
Astfel, o cafea ușor prăjită are o aromă vegetală, în timp ce o cafea mediu prăjită se remarcă printr-o aromă echilibrată, cu note fructate sau florale. Nu în ultimul rând, cafeaua intens prăjită are un gust amar, ars, precum și un nivel scăzut de cafeină – de fapt, contrar așteptărilor, aceasta are cel mai mic nivel de cafeină dintre toate cele trei tipuri menționate.
Așadar, atunci când alegi cafeaua, inclusiv cafeaua solubilă, care este foarte ușor de preparat, ia în considerare și gradul de prăjire a acesteia, pe lângă calitatea boabelor și țara lor de proveniență. Astfel, vei ști care este aroma la care să te aștepți – și nu vei da greș.
Dacă ești novice în savurarea cafelei, atunci poți încerca băuturi cu diferite grade de prăjire, până o identifici pe cea care ți se potrivește cel mai bine.