Efectele negative ale polulării și posibilitatea unei crize climatice sunt două dintre cele mai dezbătute probleme la nivel global. Doar în Uniunea Europeană se produc anual circa 2,2 miliarde de tone de deșeuri – o statistică îngrijorătoare pentru viitorul planetei.
Tocmai de aceea, statele membre și-au propus ca până în anul 2050 să adopte o economie circulară.
Cu ce vine la pachet un asemenea scenariu? Ei bine, scopul principal este de a prelungi durata de viață a produselor prin reciclare și reutilizare.
Dacă ai un business e și mai important să cunoști ce presupune procesul de reciclare. De asemenea, ar trebui să te informezi cu privire la gestionarea unora dintre cele mai populare și poluante deșeuri – cele electrice. Descoperă mai jos tot ce trebuie să știi.
Ce este reciclarea și de ce trebuie ca aceasta să fie realizată în mod corect?
În termeni cât mai simpli, reciclarea reprezintă procesul prin care produsele uzate sunt colectate și valorificate pentru a crea noi materiale. Astfel, contribuie la protejarea mediului înconjurător, reducerea poluării și diminuarea impactului asupra schimbărilor climatice. Oferă, de asemenea, un cadru bun dezvoltării de noi afaceri.
Realizată conform standardelor de siguranță și funcționalitate, reciclarea oferă o serie de avantaje la nivel macro.
Iată doar câteva dintre motivele pentru care un antreprenor ar trebui să fie implicat într-un astfel de proces:
- Poți să economisești bani în etapa de producție.
- Eviți amenzile
- Îți îmbunătățești reputația și te poziționezi în categoria celor cărora le pasă
Pentru ca rezultatele să fie cele dorite, e important:
- Să aplici principiile reciclări selective și să separi în mod corect materialele reciclabile de
cele nereciclabile.
- Să lucrezi cu operatori autorizați
- Pregătești produsele care urmează a fi supuse procesului de reciclare – dacă e vorba de echipamente IT,e indicat să ștergi informațiile înainte de a le preda.
Care sunt beneficiile reciclării electrocasnicelor pentru mediu?
Pe lângă beneficiile asupra economiei, procesul de reciclare electrocasnice facilitează conservarea resurselor naturale. Însă, beneficiile asupra mediului nu se rezumă doar la atât. Printre ele se numără și:
- Reducerea gazelor cu efect de seră, care sporesc gradul de poluare și implicit procesul de încălzire globală.
- Recuperarea materiilor prime necesare pentru producerea unor noi dispozitive. Electrocasnicele conțin materiale valoroase, care pot fi refolosite cu succes, fără a mai fi nevoie de exploatarea altor resurse.
- Eliminarea posibilității contaminării solului și a apei. O substanță periculoasă din componența aparatelor electrice este mercurul.
Totuși, unde se recicleaza electrocasnicele și cine se poate ocupa în mod corect de fiecare activitate aferentă procesului?
Cine este responsabil pentru reciclare și care sunt procedurile ce trebuie urmate?
Dacă ai impresia că integrarea principiilor sustenabile la nivelul afacerii poate fi realizată pe cont propriu, lucrurile nu stau deloc așa. Legea 17/2023 care aprobă OUG 92/2021, publicată în Monitorul oficial pe 9 ianuarie 2023 readuce în discuție necesitatea unui responsabil de mediu în fiecare organizație. Sunt vizate atât afacerile care fac parte din sectorul industrial, cât și cele care prestează servicii.
Ce face mai exact un responsabil de mediu și ce rol are pentru un business în plină ascensiune? De exemplu:
- Evaluează gradul de conformare al afacerii la cadrul legislativ,
- Întocmește documentația necesară pentru derularea activităților,
- Ia măsuri de îmbunătățire a gestionării procesului de reciclare electrocasnice mici,
- Observă factorii de mediu și informează corect angajații companiei.
Privește sustenabilitatea ca pe un pas firesc de care o afacere are nevoie să evolueze, iar rezultatele vor veni negreșit.