Odihna de calitate a bebelușului dumneavoastră este esențială atât pentru sănătatea sa, cât și pentru sănătatea dumneavoastră. Nopțile în care cel mic doarme neîntrerupt sau în care se trezește doar de puține ori vă ajută și pe dumneavoastră să vă refaceți după zilele pline și să vă redobândiți energia pentru cele care urmează.
Chiar dacă nu puteți controla întru totul somnul bebelușului, iar unele momente în care acesta se trezește și începe să plângă sunt inevitabile, există totuși câteva sfaturi pe care le puteți pune în practică, astfel încât cel mic să aibă parte de un somn liniștit, iar dumneavoastră – de odihnă de calitate.
Ajutați-l să-și formeze un program de somn
Obiceiurile sănătoase de odihnă se formează încă din copilăria mică. În primii ani de viață, rolul pe care îl aveți formarea ritualului de somn al copilului dumneavoastră este esențial. În acest sens, este indicat să-l ajutați să adoarmă mereu în jurul aceleiași ore.
De altfel, acest principiu se aplică și în cazul somnului din timpul zilei. Este bine ca micuțul dumneavoastră să doarmă mai mereu în aceleași intervale orare. Desigur, acestea pot suferi ușoare modificări cu timpul, deoarece, odată cu creșterea bebelușului, numărul zilnic recomandat de ore de odihnă scade.
Creați o atmosferă intimă și liniștită în camera de dormit
Odihna de calitate depinde de o mulțime de factori externi. De aceea, vă sugerăm să creați o atmosferă relaxantă și intimă în spațiul de dormit al bebelușului. Asigurați-vă că acesta este ferit de zgomote și de lumină puternică.
Nu în ultimul rând, verificați dacă temperatura din interiorul camerei este optimă: de aproximativ 20-23 de grade. O temperatură mai mare sau mai mică poate crea o serioasă stare de disconfort, care va perturba somnul bebelușului și, implicit, și pe al dumneavoastră.
Alegeți un pătuț pentru bebeluș confortabil și sigur
În mod cert, unul dintre elementele cruciale care influențează somnul bebelușului este chiar patul în care doarme acesta. Cum pe piață există o mulțime de modele de paturi pentru bebeluși, cu un design care de care mai atractiv, alegerea pătuțului potrivit poate fi o misiune destul de complicată.
Specialiștii recomandă ca patul să fie în primul și în primul rând sigur, funcțional și confortabil. Tocmai de aceea merită să investiți într-un pătuț pentru bebe fabricat din lemn masiv de fag și stejar, materiale naturale premium non-toxice, așadar 100% sigure pentru sănătatea bebelușului dumneavoastră. Bineînțeles, patul trebuie să fie prevăzut cu gărduleț de protecție, care previne accidentele nedorite.
De asemenea, este important să alegeți o saltea confortabilă, de preferat organică, antibacteriană și antialergică, ușor de curățat și care asigură o bună susținere a sistemului osos.
Așadar, atunci când optați pentru un model de pat pentru bebeluș, asigurați-vă, înainte de orice altceva, că este sigur pentru sănătatea și dezvoltarea copilului. Desigur, nu neglijați nici criteriul estetic: este important ca patul să se integreze în mod firesc în designul camerei. Pentru a nu fi necesar să-l înlocuiți după doar câțiva ani, v-ați putea orienta către un pat convertibil, dotat cu kit de conversie – așadar, care se poate transforma într-un pat încăpător și confortabil pentru viitorul adolescent.
Somn liniștit, bebeluș fericit
Implicarea dumneavoastră în formarea unui ritual de odihnă sănătos al bebelușului este esențială în primii ani de viață ai acestuia. De aceea, vă recomandăm să amenajați un spațiu liniștit și să acordați atenție până și celor mai mici detalii: de la alegerea unor culori neutre pentru zugrăvirea pereților, până la amplasarea pătuțului într-un loc ferit de zgomote și de lumină puternică.
Nu în ultimul rând, sprijiniți-l pe micuțul dumneavoastră să se familiarizeze cu anumite intervale orare de odihnă, în funcție de nevoile presupuse de fiecare etapă: de pildă, în primele trei luni de viață pot fi necesare între 11 și 19 ore de somn, în timp ce, începând cu împlinirea vârstei de un an, pot fi suficiente 10 ore de somn pe zi.