Caută pe site
Publică anunț în ziar
curierul-national-logo Logo-Curierul-National-Blck
Publică anunț în ziar
  • Actualitate
  • Economie
    • Agricultură
    • Asigurări
    • Auto
    • Companii
    • Construcții
    • Energie
    • Finanțe și Bănci
    • Fiscalitate
    • HR
    • Imobiliare
    • IT
    • Retail
    • Transporturi
    • Turism
  • Extern
  • Politic
  • Cultură și Educație
  • Sport
  • Opinii
Reading: PH-ul stomacului: De ce depinde digestia de echilibrul pH-ului
Distribuie
Curierul NationalCurierul National
Search
  • Actualitate
  • Economie
  • Extern
  • Opinii
  • Politic
  • Sport
  • Salvate
  • PUBLICAȚIA
    • Despre noi / Contact
    • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Redacția
Have an existing account? Sign In
Follow
Advertorial

PH-ul stomacului: De ce depinde digestia de echilibrul pH-ului

Contributor
Autor Contributor
Publicat 8 noiembrie 2021
Distribuie
femeie

Termenul de pH se referă la calitatea unei substanțe de a fi acidă, alcalină (bazică) sau neutră. Componența chimică a organismului uman este strâns legată de echilibrul pH-ului, deoarece pH-ul fluidelor corporale și ale organelor pot avea o influență majoră asupra reacțiilor biochimice care susțin diferite funcții, printre care digestia, producția hormonală sau metabolismul. Menținerea pH-ului organismului la niște valori recomandate, permite obținerea unei stări de echilibru, numită în limbaj științific homeostazie

. 

Oricât de tehnic ar suna, nu trebuie să fii as la chimie pentru a înțelege care este legătura dintre pH și sănătate. Determinarea acidității sau alcalinității alimentelor se face prin măsurarea valorilor pH-ului, care pot varia de 0 la 14. Un pH cu valoarea 7 este neutru, valoarea sub 7 înseamnă acid, iar peste 7 este bazică. 

În sistemul digestiv, valorile pH-ului variază de la extrem de acide la ușor alcaline. Atunci când apar simptome deranjante ale extremelor pH-ului, acestea pot fi diminuate prin mai multe metode, inclusiv schimbarea dietei sau administrarea de remedii naturale, cum este și cărbune vegetal activ.

În mod ideal, stomacul gol are un pH între 2 și 3, adică este foarte acid. Stomacul plin este mai puțin acid, având o valoare a pH-ului de 4 – 5. Intestinele, pe de altă parte sunt alcaline, având pH-ul între 8 și 9. A avea pH-ul potrivit în momentul potrivit, este condiția esențială pentru funcționarea enzimelor, obținând astfel o digestie adecvată. 

Atunci când mănânci, rolul sistemul digestiv este de a extrage nutrienții, iar apoi să elimine reziduurile. Pentru a îndeplini aceste funcții, sistemul digestiv are nevoie de niveluri diferite ale pH-ului. Prima oprire este gura, cu un pH general de 6,8, iar apoi urmează faringele și esofagul, cu aceeași valoare. 

Pe măsură ce mesteci, mâncarea se transformă în bol alimentar. Acesta este propulsat spre stomac, unde este întâmpinat de un pH foarte acid, de 1,3. Secreția de acid clorhidric permite digestia alimentelor precum și uciderea germenilor nedoriți. În continuare, alimentele ajung în intestinul subțire și duoden, unde pH-ul este de 6-6,5. Pe măsură ce aciditatea scade, nivelul de alcalinitate crește spre 7 sau chiar 8. Intestinele nu au nevoie de un teren foarte acid precum stomacul, deoarece sarcina lor este de a absorbi vitaminele și minerale. Odată extrași nutrienții importanți, resturile se propulseaza către intestinul gros, unde are loc o absorbție foarte mică. Intestinul se pregătește să evacueze deșeurile în afara organismului. 

Există un curent științific, care susține că o dietă acidă excesiv, poate fi dăunătoare pentru sănătatea generală. Premisa de la care se pleacă este aceea că elementele care au fost metabolizate în organism, lasă în urmă niște reziduuri chimice, care, atunci când sunt combinate cu fluidele corporale, pot deveni acide sau alcaline, iar asta poate provoca diverse reacții în organism. În plus, alimentele care conțin substanțe acide, scad nivelul pH-ului în sânge, determinând o acumulare de acid. Pentru a compensa această aciditate, organismul este nevoit să suplimenteze cantitatea de minerale alcaline, iar pentru asta apelează în special la calciul din oase. Ulterior, aceste minerale sunt excretate prin urină. Din acest motiv, un regim format majoritar din alimente acide susține pierderea minerală osoasă, generând diverse afecțiuni, printre care și osteoporoza. Printre alimentele acide se numără: carnea, produsele lactate, nucile, băuturile carbogazoase, cafeaua și alte băuturi cu cofeină, îndulcitorii, etc. 

Unele alimente care promovează alcalinitatea, contracarează efectele excesului de acid din organism, din acest motiv este important să consumăm multe fructe și legume. Chiar și citricele, care la început sunt acide, odată metabolizate susțin un mediu alcalin. 

Pentru o monitorizare corectă a stării organismului, specialiștii recomandă testarea regulată a pH-ului urinei. Pe baza informațiilor colectate, se poate ulterior realiza o dietă adecvată. 

Distribuie articolul
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Reddit Telegram Email Copy Link Print
Distribuie
Articolul anterior camera copil Cum îi asigurați un somn liniștit bebelușului dumneavoastră
Articolul următor nunta Reteta unei nunti de succes
Niciun comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

-Publicitate-
Ad imageAd image

Ultimele articole

CM Hochei: Marea finală se va disputa între Statele Unite și Elveția. Suedia, eliminată
Sport
25 mai 1856, „fila de aur” a Unirii Principatelor Române
Cultură și Educație
Se poate evita creșterea de impozite și taxe?
Economie Featured Opinii

RSS Știri Fotbal

  • VIDEO | Ce salarii au sportivii de la secția de fotbal a Stelei
  • Reșițenii strică sărbătoarea Stelei, dar roș-albaștrii termină pe loc de Superliga
  • CFR Cluj, regina Cupei! Victorie cu 3-2 într-o finală dramatică cu Hermannstadt
  • Steaua urcă pe primul loc în Liga 2! Roș-albaștrii au trecut lejer de Metaloglobus
  • Farul câștigă la limită și o trimite pe Gloria Buzău înapoi în liga secundă!

Citește și

pungi cumparaturi
Advertorial

Soluții eficiente pentru ambalaje: Pungi de hârtie personalizate și alte produse esențiale

5 minute
Cum sa creezi o masa de aniversare de neuitat
Advertorial

Cum să creezi o masă de aniversare de neuitat

6 minute
zoomcurier
Advertorial

Ce puteți face cand aveți de transportat un colet în Anglia? Apelați la serviciile Zoom Curier

4 minute
cbd
Advertorial

Ce este un vaporizator și cum funcționează acest tip de dispozitiv?

5 minute
favicon curierul national favicon curierul national
  • EDIȚIA DIGITALĂ
  • ABONAMENT DIGITAL
  • PUBLICĂ ANUNȚ ÎN ZIAR
  • CONTACTEAZĂ-NE

PUBLICAȚIA

  • Despre noi
  • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Anunțuri Mică Publicitate
    • Advertorial
  • Redacția
  • Contact

ȘTIRI

  • Actualitate
  • Extern
  • Cultură și Educație
  • Politic
  • Sport
  • București

BANI

  • Economie
  • Companii
  • IT
  • Agricultură
  • Energie
  • Fiscalitate
  • Imobiliare
  • Turism

PARTENERI

  • B1 TV
  • Gazeta de Sud
  • Money Buzz!
  • Știrile de Azi
  • Goool.ro
  • Bucharest Daily News
  • Slatina Buzz!

BUN DE AFACERI, DIN 1990

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?