În era în care trăim a devenit o adevărată provocare să ne educăm copiii și să reușim să le insuflăm valori, obiceiuri și pasiuni care să îi ajute să se dezvolte armonios și să contribuie la creșterea lor sănătoasă, atât din punct de vedere psihic, cât și emoțional și fizic.
Trăim într-o perioadă dominată de tentații virtuale, e mai simplu pentru cei mici, fie ei la vârsta claselor primare, fie la liceu, să își petreacă timpul pe rețelele de socializare, nefăcând ceva constructiv, decât să învețe ceva ce îi poate ajuta de-a lungul vieții.
Desigur, nu ne putem izola complet de societate, de lumea exterioară și de tendințele sale, dar este spre binele copiilor să facem eforturi pentru ca ei să aibă activități diverse, iar în urma experiențelor cu acestea să-și descopere calea, să identifice ceea ce le place.
Un hobby descoperit la o vârstă cât mai fragedă te ajută să-ți petreci timpul constructiv, să înveți lucruri noi, utile, te ajută să ai un scop în viață, îți canalizează existența, te face să te simți valoros, te face să simți că ai o identitate, adică fix ceea ce au tinerii nevoie, în anii în care sunt în căutarea granițelor identității personale.
Iată câțiva pași prețioși pe care îi recomandă psihologii
1. Muzica este viață – asta trebuie să simtă copilul
Ca exprimare artistică, muzica este una dintre cele mai frecvente forme prin care tinerii și copii învață să-și fructifice imaginația, să fie creativi și să lase frâu liber emoțiilor atât de diverse care-i încearcă până la perioada maturității.
E recomandat să-i permiți copilului să exploreze mai multe instrumente muzicale sau chiar să urmeze lecții de canto.
În funcție de personalitatea copilului tău, poți să-l îndrumi spre un anumit instrument, lăsându-l pe el apoi să-și identifice drumul. De exemplu, dacă e foarte energic, e pasionat de muzică rock și e întotdeauna lipit de boxe, pentru a simți cât mai puternic notele, chitara ar putea fi o alegere ideală.
În schimb, dacă e o fire mai liniștită, introvertită chiar, ce ai zice de un pian? Da, pianul e un instrument dificil de învățat, dar ca prim pas poți încerca să apelezi la aceste piane digitale de la Mcmusic.ro. Spre deosebire de instrumentul clasic, acestea vin la pachet cu o serie de avantaje. De exemplu, dimensiunile sunt mult mai mici, încape cu ușurință într-o cameră de apartament de dimensiuni normale și-n plus nu are nevoie de acordare.
2. Învață-l prin propriul exemplu să iubească lectura
Copiii și tinerii pot fi mai atrași de plimbările în parc, de somn sau de a se juca pe computer decât de a citi. Pe de altă parte, unii pot fi buni matematicieni și nu se pot da în vânt după lectură, ceea ce este firesc.
Dar nu putem avea un vocabular dezvoltat, nu ne putem îmbogăți cultura și imaginația fără lectură și chiar și cei mai buni matematicieni trebuie să se exprime corect, deci să fi citit la viața lor. Prin urmare, avem nevoie de această practică. Întrebarea este: cum o obținem? Ei bine, cei mai mulți psihologi recomandă, când vine vorba despre insuflarea iubirii față de lectură, să oferim exemplul personal.
Un părinte care el însuși citește și se arată fascinat și intrigat de ceea ce regăsește în paginile pe care le răsfoiește este întotdeauna mai convingător decât un părinte care doar cere un astfel de comportament de la copil, dar pe care copilul nu l-a văzut niciodată cu o carte în mână!
3. Mișcare în familie sau înscrierea în cluburi de specialitate
Ca și în cazul lecturii, când vine vorba despre a crește un copil pasionat de mișcare, exemplul personal este pilonul de bază în educație. Pe de altă parte, părinților din ziua de astăzi le poate fi dificil să vină de la serviciu după opt sau 10 ore de muncă și să meargă să alerge prin parc. Nu este în regulă să ne plafonăm în sedentarism, dar dacă părintele nu găsește momentul oportun pentru a se organiza să facă sport alături de copil, dacă nu se pot sincroniza în program, e indicat ca micuțul să fie înscris la un club de specialitate.
Mulți părinți se confruntă cu o confuzie în acest pas, fiindcă nu știu ce sport să aleagă. În unele cazuri, stau atât de mult pe gânduri, trece atât de mult timp, încât ajung să nu-și mai ducă copiii nicăieri. Abordarea cea mai corectă este să pornim de oriunde, numai să pornim. Pe parcurs, instructorul ales ne poate orienta către ceea ce consideră că e mai benefic pentru copil. Putem începe, de exemplu, de la recomandare medicală. Unora dintre copii, medicii le recomandă înotul, pentru sănătatea coloanei vertebrale, altora atletismul, pentru a mai crește în înălțime etc.
În cele din urmă, nu uita să-ți asculți copilul, să legi o conexiune cu el și să îi oferi mereu afecțiunea, încrederea și respectul tău. Astfel, indiferent de vârstă, el va crește cu o bază emoțională solidă și va fi capabil singur mai târziu să discearnă între bine și rău.