Implanturile dentare sunt dispozitive folosite în stomatologie pentru înlocuirea dinților lipsă, la pacienții care pot beneficia de o astfel de soluție. Pe lângă criteriile impuse de situația clinică, există o serie de factori care vor influența semnificativ succesul tratamentului cu implanturi dentare. Pentru a beneficia pe deplin de durabilitatea și funcționalitatea unui implant dentar, este important să se asigure o îngrijire constantă a danturii și să se respecte toate indicațiile medicului stomatolog. Următoarele recomandări medicale pot să te ajute în obținerea rezultatelor dorite, fără riscuri asociate.
Îngrijește corespunzător implanturile dentare și coroanele atașate
La fel ca în cazul dinților naturali, atât proteza fixa pe implant, cât și coroana dentară, dispozitivele care înlocuiesc efectiv partea vizibilă a dintelui, pot să acumuleze placă bacteriană și tartru. Pe termen lung, aderarea plăcii bacteriene la suprafața protezei sau a coroanei dentare poate duce la inflamații ale gingiilor, care pot afecta osul care susține implantul.
Pentru a preveni potențialele consecințe nedorite ale acumulării de placă bacteriană pe coroana dentara, respectiv pe proteza dentară fixată pe implanturi, rezolvarea este simplă și presupune îndepărtarea la timp a plăcii bacteriene, folosind periuța de dinți. Este recomandată utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi pentru a evita traumatizarea gingiilor, precum și a unei paste de dinți neabrazive.
Respectă recomandările medicului
Pentru a asigura integritatea implantului și a preveni posibile complicații, se impune participarea la toate vizitele de urmărire stabilitate de către medicul stomatolog, așadar respectarea planului de tratament, așa cum este stabilit de către medic. Pe lângă cele de urmărire, se impune continuarea participării la controalele stomatologice regulate, în special dacă medicul care efectuează procedurile de implantologie nu este medicul stomatolog curant.
Evită obiceiurile potențial dăunătoare
Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc majori care pot compromite succesul pe termen lung al unui implant dentar. Fumatul, în special, poate încetini procesul de osteointegrare și poate favoriza apariția periimplantitei, o afecțiune inflamatorie care poate duce la pierderea implantului. Este, de asemenea, recomandată evitarea alimentelor dure, care ar putea provoca fracturarea coroanei dentare sau deteriorarea protezei.
Pacienții care suferă de bruxism și beneficiază de tratament cu un implant dentar ar trebui să utilizeze gutiere de protecție pentru a preveni deteriorarea componentelor protetice și a implantului în sine.
Acordă atenție alimentelor pe care le consumi
Deși ar putea fi neglijată, alimentația are o influență majoră asupra tratamentelor stomatologice, inclusiv asupra tratamentelor de implantologie, în special în perioada de integrare a implantului. Studiile sugerează că o dietă bogată în proteine poate contribui la îmbunătățirea calității osului și la accelerarea procesului de osteointegrare. De asemenea, cercetările au evidențiat importanța vitaminei C, care este implicată în sinteza colagenului, o proteină necesară pentru structura și funcția osului.