Liberalizarea pieței furnizării gazelor naturale și a energiei electrice sunt subiecte dezbătute de mulți ani de către Guvern. Cu un calendar stabilit al liberalizării acestor piețe, procesul a debutat treptat în anul 2013 și s-a finalizat pe 1 iulie 2020, pentru piața gazelor naturale și pe 01 ianuarie 2021, pentru piața energiei electrice.
În acest context, ANRE pune la dispoziția consumatorului pe site-ul său un instrument util prin care orice consumator are libertatea de a alege dintre mai mulți furnizori de energie electrică. De cele mai multe ori, este ales acel furnizor care oferă un preț avantajos pentru consumul propriu.
Consumul de gaze naturale și de energie electrică se plătește pe baza unei estimări lunare stabilite prin contract sau în urma autocitirii. Cu o anumită regularitate, angajați din partea furnizorului fac și ei citirea contoarelor, procedeu numit și regăsit în factura sub denumirea de „regularizare”. Acestea pot genera diferențe de consum sau nu.
În contextul economic și social actual, în ianuarie 2022, statul român a intervenit în piața de energie și a emis o ordonanță de urgență pentru compensarea consumului de energie electrică și gaze naturale precum și pentru plafonarea prețurilor până în aprilie 2022. O parte din companiile din energie au aplicat prevederile acestei ordonanțe, însă o parte nu, astfel încât un consumator casnic sau non-casnic se poate afla în situația în care trebuie să plătească mai mult decât consumă. Dacă se întâmplă acest lucru, clientul trebuie să depună cererea pe website-ul furnizorului sau să o trimită la adresa de corespondență care se regăsește în contract, fie în format fizic sau online. ANRE are publicat pe website-ul instituției două modele de cerere pe care clienții casnici și operatorii economici le pot descărca, completa și trimite în original, nu în copie.
După câteva zile lucrătoare, care pot fi diferite de la un furnizor la altul, suma de bani poate fi restituită într-un cont bancar al titularului de contract sau poate fi transferat către alt loc de consum (dacă furnizorul oferă această posibilitate). De asemenea, furnizorii de energie electrică sunt obligați să refacă toate facturile emise greșit, fără a mai fi nevoie ca oamenii să facă sesizări la ANPC sau ANRE.
În egală măsură, este important de menționat faptul că, pe baza declarațiilor emise de către Ministrul Energiei Virgil Popescu, orice persoană care are un consum de peste 500 de kWh va plăti maxim 0,8 lei / kWh, iar o persoană care are un consum mai mic de 500 de kWh, va plăti maxim 0,68 lei / kWh. Toți furnizorii de gaze naturale vor trebui să aplice pe factură prețul de 0,125 lei / kWh pentru clienții care au înregistrat un consum aflat în plaja de 125 MW timp de cinci luni.
Prin urmare, toți consumatorii ar trebui să își monitorizeze consumul de energie, să trimită indexul lunar și să analizeze facturile lunare. Orice diferență între prețul stabilit de către Guvern și cel regăsit în factură poate fi sesizată direct furnizorului și trebuie recuperată printr-o cerere descărcată de pe website-ul ANRE, completată și trimisă în original acestuia.