In momentul in care se produce un deces in familia dumneavoastra, dupa ce treceti de socul initial, trebuie sa anuntati atat preotul parohiei din care facea parte cel trecut in nefiinta, cat si o firma de servicii funerare din sectorul 5, unde locuiti. Aceasta se va ocupa de absolut toate aspectele birocratice si organizatorice, pentru ca dumneavoastra sa va puteti concentra pe lucrurile cu adevarat importante, cum ar fi gestionarea emotiilor si incurajarea rudelor devastate de pierderea suferita.
Printre cele mai importante servicii funerare oferite de o firma de pompe funebre se numara consultanta funerara predeces, transportul (repatrierea, daca este cazul), imbalsamarea / tanatopraxia si inhumarea sau incinerarea. In articolul de fata, vom vorbi despre inhumare, intrucat aceasta reprezinta inmormantarea propriu-zisa si este de departe cel mai complex eveniment care urmeaza decesului. In DEX, inhumarea este definita drept „punerea in mormant, respectand anumite ritualuri”.
Aceste ritualuri sunt cunoscute la perfectie de o firma profesionista de servicii funerare sector 5, care are o experienta indelungata in organizarea unor astfel de evenimente triste, dar inevitabile in viata fiecarui om. Iata, in continuare, care sunt principalele aspecte de care o astfel de firma se va ingriji, pentru ca totul sa decurga conform dogmei crestine:
1. Pregatirea decedatului. Corpul acestuia este spalat cu apa curata, amintind de taina Sfantului Botez, imbracat in haine noi, pentru Judecata de Apoi, si apoi plasat in sicriu, cu privirea catre Rasarit, locul de unde va sosi Domnul nostru Iisus Hristos, la Invierea tuturor. Pe pieptul celui trecut in nefiinta va fi plasata o icoana simbolizand pe Mantuitor sau Maica Domnului, iar trupul va fi acoperit cu o panza alba, semn ca decedatul se afla de acum sub acoperamantul fiului lui Dumnezeu. La capataiul decedatului se vor aseza rudele, care vor aprinde lumanari si vor rosti cuvintele „Dumnezeu sa il / o ierte”.
2. Slujba de la capela. Serviciile funerare din sectorul 5 includ si organizarea slujbei de la capela, in timpul careia participantii vor primi lumanari aprinse, insotite de o batista, un banut, un mar sau un covrig, si vor rosti „Bogdaproste!”. Acestia trebuie sa pastreze o atmosfera de liniste si reculegere, sa poarte in maini simbolul „luminii neapuse” si apoi sa sarute icoana de pe pieptul decedatului.
3. Slujba de la cimitir. Funerarii-bucuresti.ro, firma de servicii funerare din sectorul 5, va asigura apoi transportul celui trecut in nefiinta pana la cimitir, unde va avea loc slujba de inhumare. Alaiul va fi ordonat dupa cum urmeaza: credinciosul care poarta crucea de lemn, persoanele care poarta vinul, coliva si pomul cu daruri pentru cei saraci, purtatorii de sfesnice si coroane, cantaretul, preotul, masina firmei de servicii funerare din sectorul 5, familia decedatului si ceilalti participanti la inmormantare.
Cele mai apropiate rude isi pot lua ramas bun de la raposat inainte de inchiderea capacului sicriului, dupa care preotul va savarsi intregul ritual, inclusiv pecetluirea gropii cu vin si untdelemn si binecuvantarea colivei si a darurilor care se impart la cimitir. Apoi, toti participantii de la inmormantare se vor retrage la masa organizata de firma de servicii funerare din sectorul 5.