Fiecare viitor antreprenor trebuie sa isi aleaga un cod CAEN in momentul in care isi deschide o firma. Pentru a stabili care dintre multitudinea de coduri CAEN este potrivit pentru un anumite tip de firma, trebuie analizat domeniul de activitate si vor fi incluse toate codurile CAEN care sunt legate de obiectul principal de activitate al firmei.
Specialistii de la solutiidemediu.ro explica modul optim in care codurile CAEN ar trebui alese, astfel incat fiecare antreprenor interesat sa identifice mai usor codurile potrivite.
Exista un numar mare de coduri CAEN autorizabile, care sunt structurate pe niveluri astfel:
- sectiuni cu titluri ce se identifica alfabetic;
- diviziuni cu titluri care pot fi identificate cu ajutorul unui cod format din doua cifre;
- grupe cu titlurile ce se identifica prin coduri de trei cifre;
- clase in care codurile sunt identificate cu ajutorul codurilor de patru cifre.
Principalele criterii pentru alegerea celor mai bune coduri CAEN
Cele mai importante caracteristici de care se va tine cont atunci cand sunt grupate codurile CAEN pentru activitati sunt:
- tipul de bunuri si de servicii realizate;
- utilizarile pentru care sunt destinate toate serviciile si produsele;
- tehnologia, mijloacele si procesul de productie specific firmei.
Toate aceste criterii legate de modul in care activitatile sunt structurate, indiferent de forma juridica in care acestea se desfasoara, au cea mai mare importanta pentru a defini clasele, formate din 4 cifre. Clasele sunt cele care definesc sectorul economic si unitatile de productie sau intreprinderile tinand cont de tipul lor de activitate.
Unitatile incluse intr-o clasa seamana in ceea ce priveste tipul de activitate implementata. In plus, clasele existente in prezent se definesc specific cu scopul de a indeplini mai multe conditii, dupa cum urmeaza:
- categoria se servicii si produse care definesc o clasa data pentru a reprezenta productia exercitata in unitatile existente in clasa respectiva;
- clasele contin toate unitatile care produc marfuri si servicii caracteristice.
Fiecare firma, societate, intreprindere familiala si persoana fizica autorizata poate sa aiba un obiect principal de activitate care are la randul sau un anumit cod CAEN declarat conform registrului de coduri CAEN rev. 2. Codurile CAEN sunt declarate in mod obligatoriu atunci cand este constituita firma si sunt prevazute in actul constitutiv sau in statut fiind, de asemenea, inscrise si in certificatul de inregistrare. Click aici pentru lista tuturor codurilor disponibile.
Societatile nu au o limita cu privire la numarul de obiecte secundare de activitate. Este recomandat sa fie alese cat mai multe astfel de coduri atunci cand pot fi prevazute inca de la constituirea entitatilor juridice pentru a intampina nevoia de a adauga un obiect de activitate in timpul implementarii activitatii.
Conform anumitor legi, care au ca scop reglementarea unor activitati specifice, unele organizatii economice pot sa aiba doar un singur obiect de activitate. Aceasta situatie apare in special pentru domeniile cum ar fi leasingul financiar, investigatiile sau creditarea.
Anumite activitati pot fi constranse sa aleaga doar un singur CAEN sau doar pe cele legate strict de domeniul de activitate principal, asa cum se intampla in cazul unitatilor veterinare, cele de protectie, paza sau cele care intermediaza tranzactiile.
In momentul infiintarii firmei, la costurile pentru inscriere de coduri CAEN se vor adauga si taxele pentru capitalul social al firmei si dovada de rezervare a denumirii firme. Pentru ca o noua activitate sa fie inregistrata, pentru un singur cod, costurile pornesc de la 300 de lei. In aceste costuri sunt incluse taxele pentru publicarea documentelor, taxa pentru optiunea de modificare si taxa de timbru.
Avand in vedere toate acestea, daca este posibil, la infiintare, fiecare antreprenor trebuie sa includa cat mai multe coduri CAEN, astfel incat sa le poata utiliza atunci cand este nevoie.