joi, 28 mai, 2020
14.8 C
București

Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut în octombrie

Prețurile de export cresc la produsele cheie precum grâul, porumbul, zahărul și uleiul de palmier, dar scad la brânză, carnea de pasăre și uleiul de floarea soarelui.

Prețurile la produsele alimentare au crescut la nivel global în octombrie pentru prima dată în cinci luni, deoarece cotațiile internaționale pentru zahăr și cerealele de consum curent au crescut semnificativ, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO pentru prețurile la alimente, a înregistrat o medie de 172,7 puncte în octombrie, cu 1,7 la sută mai mare decât luna precedentă și cu 6,0 la sută mai mare decât în octombrie 2018.Indicele, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale la produsele alimentare tranzacționate în mod curent, a fost publicat astăzi de FAO.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu 4,2 la sută în cursul lunii, întrucât prețurile de export la grâu și porumb au crescut brusc pe fondul perspectivelor de reducere a culturilor în mai multe țări producătoare și a activității comerciale intense. În schimb, prețurile la orez au scăzut, determinate de cererea redusă și de perspectivele unei recolte abundente de basmati.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a crescut cu 5,8 la sută în octombrie, pe fondul așteptărilor privind disponibilitatea redusă în anul viitor, datorită, în principal, marilor reduceri ale producției de zahăr prognozate în India și Thailanda, aceste două state fiind cei mai mari producători de zahăr din lume și, respectiv, cei mai mari exportatori de zahăr.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut și el, cu 0,5 la sută, în curs să atingă cel mai înalt nivel înregistrat de peste un an. Cotațiile la uleiul de palmier au fost împinse în sus de politicile publice care favorizează bio combustibilul în Indonezia, precum și de cererea fermă la import și încetinirea creșterii producției. Cotațiile pentru uleiul de floarea soarelui au scăzut în urma recoltelor generoase din regiunea Mării Negre.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut cu 0,9 la sută, determinat de cererea mai mare de import de carne bovină și ovină, în special din China. Prețurile cărnii de porc au crescut moderat, în timp ce cele la carnea de pasăre au scăzut din cauza disponibilităților crescute pentru export.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate, a scăzut cu 0,7 la sută în octombrie, întrucât cotațiile de preț reduse la brânzeturi au depășit ca impact creșterile cotațiilor pentru laptele praf degresat și integral.

Este prognozată o reducere a producției de cereale

De asemenea, FAO și-a redus prognoza pentru producția mondială de cereale în acest an, în contextul perspectivelor reduse pentru producția de cereale grosiere și grâu. Totuși, analizând anual, producția mondială de cereale urmează să crească cu 1,8 la sută față de 2018, potrivit Raportului privind Cererea și Oferta de Cereale , lansat de asemenea astăzi.

Mai exact, producția mondială de cereale grosiere în 2019 este de așteptat să crească cu 1,2 la sută la 1 425 milioane de tone, în timp ce se preconizează că cea de grâu va crește cu 4,5% până la un nivel record de 765 milioane de tone. Prognoza pentru producția globală de orez este stabilită la 513,4 milioane de tone, puțin sub nivelul anului trecut.

În 2020, cantitatea redusă de precipitații ar putea împiedica însămânțarea de culturi, inclusiv a grâului în Uniunea Europeană și a porumbului în America de Sud. Prognoza meteo este în general favorabilă culturilor plantate în Federația Rusă și Africa de Sud.

Utilizarea mondială a cerealelor în 2019/20 este prognozată la 2 709 milioane de tone, un nivel record, în timp ce stocurile mondiale de cereale până la sfârșitul anotimpurilor 2020 se preconizează să ajungă la 849,5 milioane de tone, în scădere cu 1,5% față de nivelurile lor din deschidere.

FAO anticipează o scădere modestă a raportului dintre rezervele și utilizarea cerealelor la nivel mondial până la 30,4 la sută, considerându-l totuși un nivel confortabil. Se așteaptă ca rezervele de grâu să crească, în timp ce cele de porumb și orez să scadă. Comerțul mondial de cereale în 2019 este de așteptat să crească cu 0,7 la sută până la 415 milioane de tone.

FAO va prezenta pe parcursul zilei de astăzi o imagine mai cuprinzătoare a tendințelor pieței pentru principalele produse alimentare agricole, inclusă în raportul semestrial al perspectivelor alimentare care urmează a fi publicat.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Trimit din Imparatia Cerurilor ploaie cand e nevoie la cereale, legume, pomi fructiferi daca trimiteti zilnic rugaciuni, si cum 80% din populatia lumii trimite zilnic ignoranta si hule voi trimite secete, uragane, inundatii etc.
    Weather 16 Jesus Christ 16, W.EA.THE.R. W-White, EA-Elijah, THE-Tishbite, R-Red. Jesus Christ and Elijah Tishbite in white and red. Culorile principale din Casa Raiului in care stau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Confindustria vrea modificarea restricțiilor de intrare în România

Confindustria România, patronatul companiilor din România cu capital italian, a transmis un mesaj public către Guvernul României...

197 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus

Până astăzi, 28 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.791 de cazuri de persoane infectate cu...

“Renmin Ribao”: “Urmărirea Chinei în justiție pentru Covid-19 contravine dreptului internațional”

”Tentativele unor responsabili americani de a deferi China justiției acuzând-o de provocarea pandemiei Covid-19 sunt pur și...

Coronavirus: Zece zile de doliu național în Spania

Guvernul spaniol a declarat zece zile de doliu național, începând din 26 mai, în memoria celor peste...