La frumoasa varsta de 40 ani este momentul în care capacitatea de acomodare a cristalinului scade, iar pacientul resimte dificultăți la vederea de aproape, simțind nevoia să îndepărteze cartea sau foaia de pe care citește. În acest articol vei afla mai multe despre această problemă de vedere, cum se tratează într-o manieră cât mai eficientă și care sunt avantajele lentilelor progresive față de cele bifocale sau multifocale.
Ce este prezbiopia și cum se manifestă?
Odată cu înaintarea în vârstă, vederea de aproape se diminuează treptat. Prezbiopia, cunoscută și cu denumirea de prezbitism, este o tulburare oculară caracterizată prin faptul că lentila ochiului (cristalinul) își pierde din flexibilitate, devine mai puțin elastică și mai tare. Din cauza acestui lucru, cristalinul nu mai poate focaliza la capacitatea maximă razele de lumină care pătrund în ochi și imaginile se formează în ceață. Prezbiopia nu este un viciu de refracție ca miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Aceasta este cauzată de îmbătrânirea naturală a cristalinului și se agravează treptat, odată cu înaintarea în vârstă. Corecția se face cu ochelarii de vedere sau lentile de contact. De asemenea, se poate trata prin operație pentru prezbiopie, dacă specialistul recomandă acest lucru.
Principalele cauze ale prezbiopiei
În mod normal, cristalinul este moale, flexibil și are abilitatea de a-și schimba convexitatea și grosimea. Astfel, permite focalizarea obiectelor situate la diferite distanțe, însă, odată cu înaintarea în vârstă, aceste proprietăți se pierd. Totodată, mușchii ce susțin lentila ochiului se relaxează și se contractă în funcție de distanța la care sunt situate obiectele. Din momentul apariției prezbiopiei, deși mușchii încă funcționează, focalizarea și formarea imaginilor clare este îngreunată de pierderea elasticității cristalinului.
Metode de corecție a prezbiopiei?
Corectarea prezbiopiei se face, fie cu ajutorul ochelarilor de vedere, fie prin intermediul lentilelor de contact.
Ochelarii de vedere
Poate una dintre cele mai populare metode de corectare a prezbiopiei, ochelarii de vedere sunt potriviți doar cu rețeta medicală scrisă de medicul oftalmolog.
Există mai multe tipuri de ochelari de vedere care pot corecta prezbiopia. Mai jos sunt câteva dintre ele.
-ochelarii clasici de vedere care trebuie folosiți doar atunci când realizezi activități de aproape (de exemplu, citit sau împletit)
-ochelari cu lentile bifocale – sunt potrivite pentru persoanele care aveau de dinainte probleme cu vederea la distanță
-ochelari cu lentile trifocale – aceste lentile sunt potrivite pentru purtarea uzuală – atât pentru vederea la distanță, vederea de aproape cât și vederea între “departe” și “aproape”
-ochelari cu lentile progresive multi-focale – aceste lentile se adaptează în funcție de activitatea întreprinsă vederea fiind posibilă și de aproape și de departe
-ochelari cu lentile progresive office – sunt recomandați mai ales pentru persoanele care petrec mult timp în fața calculatorului și trebuie scoși în restul cazurilor (de exemplu, când conduci)
Lentile de contact
Alese mai ales din motive estetice, lentilele de contact pot, la rândul lor, corecta prezbiopia.
Mai jos sunt principalele tipuri de lentile de contact care pot corecta prezbiopia.
-lentile de contact bifocale
-lentile de contact sferice monovision – în acest caz o lentilă este pentru vederea la distanță (în cazul ochiului dominant) iar celălalt pentru vederea de aproape. După ce creierul se obișnuiește cu cele două lentile începe să vadă corect și de aproape și de departe
-lentile de contact monovision modificate – există mai multe varietăți de astfel de lentile, cel mai popular incluzând o lentilă bifocală sau multifocală pentru un ochi și o -lentilă pentru distanță pentru celălalt ochi, în general ochiul dominant. Ca și în cazul anterior, creierul învață cum funcționează aceste lentile și în timp “vede” la fel și de aproape și de departe.
Avantaje lentile multifocale
Aceste lentile progresive sau multifocale asigură vederea clară indiferent de distanța la care priviți – aproape, intermediar sau la distanță. Avantajul acestora constă în ușurința de a realiza diferite activități, fără a trebui să schimbi ochelarii, sau să nu vezi bine.
În cazul lentilelor de contact multifocale am putea chiar spune că pot ascunde faptul că o persoană are probleme de vedere legate de înaintarea în vârstă, în timp ce ochelarii cu lentile progresive au avantajul față de lentilele bifocale, întrucât nu este vizibil pe lentilă că aceștia ar rezolva problema presbiopiei.
Dificultatea la purtarea acestor lentile apare în primele săptămâni, până când ochiul se obișnuiește cu privirea în partea periferică, care poate fi ușor inconfortabilă la ochelarii de vedere.
Tipuri de lentile multifocale
Dacă alegeți să optați pentru lentilele de contact, trebuie să aveți în vedere opțiunile pe care le aveți, precum și costurile acestora.
Lentile zilnice multifocale – acestea sunt lentile care se schimbă în fiecare zi și asigură o purtare confortabilă și igienica. Pentru aceste lentile nu există costuri suplimentare cu soluțiile de întreținere, însă sunt ceva mai scumpe decât lentilele cu purtare lunară. Costul pentru o luna este undeva în jur de 250-300 de lei. Puteți alege aici între Clariti 1 Day și Dailies Total 1 Multifocal
Lentile lunare multifocale – aceste lentile se pot purta până la 30 de zile, iar seara trebuie date jos și ținute în soluție specială. Costul lentilelor pentru 3 luni poate varia între 80 și 300 de lei. La lentilele lunare există mai multe variante, cele mai populare fiind Biofinity Multifocal sau Air Optix Aqua Multifocal.
Atunci când simțiți că încep să apară semnele vârstei și să nu mai vedeți bine, vă recomandăm să apelați la un medic specialist și împreună cu acesta să decideți dacă veți alege 2 perechi de ochelari, ochelari cu lentile progresive sau lentile de contact multifocale, în funcție de stilul de viață pe care îl aveți, precum și de bugetul dumneavoastră.
Ca avantaje ale lentilelor multifocale, se numără că lentilele de contact multifocale sunt ideale în special pentru persoanele care au diferite erori de refracție, dar și prezbiopie și în unele cazuri, astigmatism. Astfel încât acestea nu mai au nevoie de mai multe perechi de ochelari.