anii nu aduc fericirea, dar o pot întreține – astfel s-ar traduce un proverb vechi în vremuri moderne. Liniștea și bunăstarea într-un cămin depind în mare măsură de administrarea corectă a finanțelor proprii, de aceea îți prezentăm câteva soluții eficiente pentru gestionarea bugetului de familie.
Realizează o listă a cheltuielilor curente pentru alimente, haine, distracții, obiecte pentru hobby
Tentațiile sunt multe, așa că este bine să ții socoteala cheltuielilor pe care le faci zi de zi, atât pentru tine, cât și pentru cei din familie. Realizează o listă pe categorii curente și observă unde se duc cei mai mulți bani.
Vei observa că se pot reduce sumele alocate unor cheltuieli precum distracții sau ieșiri în oraș și că banii pentru alimente și haine pot fi utilizați mai eficient. Renunță la stocurile mari de produse pentru familie și stabilește un plan de achiziții care să cuprindă cumpărături după necesități.
Monitorizează consumul la utilități și identifică modalități de reducere
O parte însemnată din buget merge către plata facturilor, mai ales în contextul scumpirii gazelor și a energiei electrice. Ca să gestionezi înțelept aceste cheltuieli este recomandat să monitorizezi consumul zilnic și să identifici sursele de risipă.
Investește în electrocasnice performante, care consumă puțin și au randament superior. Alege tehnologii verzi și optează pentru izolări termice și anvelopări care să crească eficiența energetică a locuinței, ca să reduci cheltuielile la utilități.
Împarte bugetul pe categorii și priorități în funcție de perioadă, pentru fiecare membru al familiei
O soluție eficientă de gestionare a bugetului familiei este organizarea cheltuielilor pe categorii și persoane. Astfel vei ști în fiecare moment care sunt prioritățile și urgențele, ca să aloci sumele necesare acelor acțiuni ce trebuie rezolvate rapid.
Planificarea anuală reprezintă baza organizării unui buget de familie, cu detalierea pe luni, săptămâni și zile. De exemplu, începerea școlii reprezintă o categorie specială în finanțele comune, și înseamnă prioritizarea cheltuielilor cu haine, rechizite și manuale.
Achiziționarea unui nou autoturism, plecarea în concediu, planificarea unor lucrări de renovare – acestea fac parte din categoria cheltuielilor programate, care sunt plasate în calendarul bugetar al familiei, în funcție de perioadă și de disponibilul financiar.
Cheltuiește inteligent cu ajutorul unor carduri de cumpărături în rate fără dobândă*
Gestionarea bugetului în familie poate fi realizată mai eficient prin utilizarea unor instrumente financiare moderne și flexibile, cum sunt cardurile de cumpărături în rate fără dobândă*. Găsești mai multe informații despre CardAvantaj pe site-ul dedicat acestui card de credit cu multiple avantaje la achiziționarea de bunuri și servicii în țară și în străinătate.
Ai posibilitatea să cumperi eșalonat, într-un număr convenabil de rate, din rețeaua de magazine partenere CardAvantaj și la fiecare achiziție primești bani înapoi pe card sub formă de bonus, pentru cumpărături viitoare. Beneficiezi de reduceri, oferte promoționale și facilități importante în utilizarea finanțelor familiei.
Ia în considerare soluțiile prezentate și gestionează eficient bugetul casei, pentru un stil de viață confortabil și timp de calitate petrecut în familie.
*Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.