Cum să îți motivezi copilul adolescent la început de școală

Îți povestește despre clipurile de pe TikTok, de-abia îl prinzi seara acasă pentru că mai mereu e cu prietenii în oraș, vara asta a fost despre Vama Veche, tabere creative și refuzul de a veni cu voi în concediu. Ți se pare cunoscut acest scenariu? Dacă ești părinte de adolescent, cu siguranță da.

Nu doar că trece printr-o perioadă marcată de foarte multe schimbări, de un aflux de complexe autoinduse, ci peste toate astea a mai făcut față și unui an extrem de greu, marcat de distanțare socială, cursuri exclusiv online, griji pentru cei dragi și imposibilitatea de a pleca în vacanțe. Așadar, copilul tău chiar poartă o pelerină invizibilă de erou dacă acum e bine, dornic să se bucure de ultimele zile de vacanță și să reînceapă școala, acolo unde își va reîntâlni colegii și profesorii, uitând de parole de logare și platforme de streaming.

Poate că situația financiară în familie nu este una extraordinară, având în vedere faptul că ultimul an a presupus pentru mulți cheltuieli neprevăzute, poate chiar tăieri salariale sau chiar disponibilizare, însă copilul tău, chiar dacă nu mai e la vârsta la care să fie ușor impresionabil, merită orice, iar în acest articol venim cu câteva sugestii de cadouri accesibile, care ar aduce un zâmbet chiar și celui mai pretențios adolescent.

Cărți

Se spune că acei copii care-și văd părinții citind le vor prelua în mod involuntar acest obicei, așa că dacă tu pretinzi ca fiul sau fiica ta de 15 ani să citească biblioteci întregi în timp ce tu nu ai mai deschis o carte de ani întregi, e timpul să faci o schimbare. Îi vei stimula pofta de lectură dacă veți citi în paralel aceeași carte. Iar pentru a nu da greș în alegerea ei, dar și pentru a-l ajuta pe plan școlar, poți comanda volumele autorilor canonici din manual, cei pe care îi știi și tu și pe care i-ai citit în liceu. De exemplu, poți opta pentru Marin Preda, apoi să vizionați împreună ecranizările acestei opere. Astfel, puteți să discutați despre diferențe, despre impactul filmului și al cărții asupra voastră. E un bun punct de pornire pentru a-i stimula juniorului pofta de citit.

Trotinetă electrică

Deși s-ar putea ca pe lista lui de dorințe să se afle mai degrabă un gadget, nu ceda presiunilor, ci încearcă să-i explici că e important să rămână cât mai conectat la viața reală, la ceea ce vede în jur. Pentru început, pentru a fi sigur că alegi un dar care îl ajută să petreacă mai mult timp în aer liber, dar în același timp este și modern, te poți orienta către o trotinetă electrică. Nu doar că va fi cool la școală, dar așa poate descoperi orașul. Este esențial să cauți un vehicul cu o putere de motor mare și o autonomie foarte bună, căci, în fond, e vorba de siguranța copilului tău. Dacă nu are sau își dorește în loc o bicicletă, respectă-i dorința și comandă-i ce vrea, însă nu există copil mare sau mic care să refuze o trotinetă, mai ales în zilele noastre.

Indiferent de ceea ce alegi, este important să marchezi începutul de școală, o etapă nouă din viața copilului tău adolescent, având în vedere că e unul al firescului, însă care vine la pachet cu temeri, precauție și măsuri sporite de siguranță sanitară.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW