Investițiile în imobiliare sunt considerate de mulți ca fiind printre cele mai profitabile, și asta datorită aprecierii valorii imobilelor în timp. De asemenea, acestea nici nu presupun o implicare activă din partea ta, ca investițiile la bursă, de exemplu, astfel că poți obține un venit pasiv considerabil dacă faci o investiție potrivită.
Descoperă, în cele ce urmează, ce poți face pentru a te asigura că investiția în imobiliare îți aduce randamentul sperat.
1. Alege strategic imobilul
Dacă nu ai încă un imobil și îți dorești să achiziționezi unul cu scop de investiție, atunci trebuie să știi că această alegere poate influența semnificativ randamentul pe care îl obții. De aceea, ține cont de sfaturile de mai jos, pentru a alege un imobil care să-ți aducă profitul dorit:
- Alege atent zona în care este localizat apartamentul, deoarece acesta este printre principalii factori care influențează cererea de închiriere din orașul respectiv. Zonele centrale, aproape de facilități (precum transport public, magazine, restaurante și instituții educaționale), sunt adesea preferate. De asemenea, ia în considerare siguranța și reputația cartierului.
- Cercetează piața și, în funcție de cerere, alege între a investi într-o garsonieră, un apartament sau o casă. De exemplu, dacă alegi o investești într-o zonă aflată în apropiere de facultăți și centre universitare, atunci poți lua în calcul achiziția unei garsoniere. Dacă dorești să te adresezi familiilor cu copii, atunci ia în considerare achiziția unui apartament cu 2-3 camere.
- Fii atent la starea imobilului. Dacă alegi un imobil care necesită renovare, atunci, pe lângă bugetul de achiziție, va mai trebui să suporți și alte cheltuieli suplimentare care pot afecta randamentul obținut.
2. Încheie o asigurare pentru locuință
Odată ce ai ales imobilul care consideri că te poate ajuta să-ți îndeplinești obiectivele financiare, a sosit momentul să închei o asigurare pentru locuință.
Este important de știut că în țara noastră există o asigurare obligatorie a locuinței, denumită și asigurarea PAD. Aceasta îți oferă protecție financiară în cazul în care locuința este afectată de dezastre naturale, cum sunt inundațiile (din cauze naturale), cutremurele sau alunecările de teren.
Pe lângă încheierea unei polițe PAD, pentru o protecție suplimentară, poți opta și pentru o asigurare locuinta facultativă, care are rolul de a-ți proteja bunul. Dacă se întâmplă vreun incident, asigurarea te despăgubește ca să repari, înlocuiești sau reconstruiești ce s-a stricat. Aceasta vine în completarea asigurării PAD, care acoperă strict dezastrele naturale, și completează lista cu alte riscuri care pot pune în pericol locuința, precum furtul, vandalismul, incendiul, explozia, inundațiile provocate de instalații etc.
3. Decide dacă îl închiriezi pe termen lung sau scurt
Imobilul l-ai cumpărat, polița ai ales-o, acum a sosit momentul să decizi dacă optezi pentru închirierea pe termen lung sau pe termen scurt, adică în regim hotelier.
Ca să te asiguri că iei o decizie avantajoasă, poți să pornești de la caracteristicile imobilului. Așa cum am spus mai sus, dacă acesta se află în apropierea unor facultăți, atunci vei găsi ușor chiriași pe termen lung. De asemenea, și dacă imobilul se află în proximitatea unor facilități, precum școlile sau grădinițele, poți să iei în considerare închirierea pe termen lung unei familii.
În același timp, dacă imobilul se află în zona centrală a orașului, atunci randamentul pe care îl obții poate fi mai mare dacă alegi să închiriezi în regim hotelier. De exemplu, dacă închirierea pe termen lung a unui apartament cu 2 camere poate fi între 500 și 700 de euro, închirierea în regim hotelier îți poate aduce un venit lunar de peste 1.000 de euro. Asta în cazul în care alegi să închiriezi apartamentul cu 70 de euro/noapte, iar gradul de ocupare este de cel puțin 50%.
În concluzie, cu o abordare strategică poți să-ți maximizezi potențialul de câștig și să transformi închirierea unui apartament într-o sursă de venit pasiv pe termen lung. Pentru asta, folosește-te de informațiile din acest articol și ia cele mai bune decizii.