Curățenia în hoteluri: 5 sfaturi esențiale

Curățenia și respectarea normelor de igienă sunt două caracteristici importante care trebuie să se regăsească în cartea de vizită a oricărui hotel ce își respectă clienții. Până la urmă, este vorba de măsuri de bun simț, care au căpătat o importanță deosebită după declanșarea pandemiei, curățenia și igiena fiind mijloace eficiente în prevenirea răspândirii infecțiilor.

Pentru a putea să își continue activitatea în noul context epidemic, unitățile de cazare au fost nevoite să își revizuiască strategiile pe această linie, fiind puse în aplicare noi proceduri care să reducă aproape de zero riscul infectărilor. Iată câteva măsuri eficiente implementate de marii hotelieri pentru menținerea curățeniei în camere!

Lenjeria de pat, schimbată la cel mult patru zile

Primul lucru pe care personalul de curățenie îl face după eliberarea unei camere este îndepărtarea lenjeriei de pat, chiar dacă aceasta nu este șifonată și arată impecabil. În cazul sejururilor mai lungi de un week-end, lenjeria se schimbă cu regularitate. Astfel în cazul hotelurilor de 4 și 5 stele, lenjeria este schimbată la două zile în timp ce în hotelurile de 3 stele intervalul este de 3 zile. Nici în cazul hotelurilor considerate mai ieftine, de o stea și două stele, intervalul de timp în care trebuie schimbată lenjeria nu este mai mare de 4 zile.

Lenjeria înlocuită merge direct la spălătorie, unde este curățată, folosindu-se și substanțe dezinfectante.

Mobila, curățată de sus în jos

Praful de depune cel mai ușor pe obiectele de mobilier, motiv pentru care acestea trebuie să fie curățate frecvent. Curățarea se face folosind materiale adaptate materialului din care este realizat mobilierul, în majoritatea camerelor de hotel, mobila fiind din lemn. În acest caz, se folosesc lavete sau prosoape moi, care să nu zgârie suprafața, împreună cu soluții speciale, care să conțină și substanțe dezinfectante.

O regulă importantă este ca mobila să fie curățată începând cu partea superioară către bază, pentru a evita ca praful ridicat să cadă pe alte suprafețe.

Electronicele, dezinfectate cu soluții pe bază de alcool

Telecomenzile reprezintă un vector important de transmitere a bacteriilor și altor agenți patogeni, astfel că trebuie dezinfectate cu soluții puternice, pe bază de alcool. Pentru această operațiune pot fi folosite lavete dar și bucăți din role de hârtie industrială, care constituie un înlocuitor perfect pentru cârpele și lavetele din bumbac.

Dezinfectarea nu trebuie se rezume doar la telecomenzi, ci și la celelalte dispozitive electronice din cameră. Ca măsură de precauție, în timpul acestei operațiuni, aparatele trebuie să fie scoase din priză.

Baia, curățată cu soluții speciale

Baia reprezintă un alt mediu propice dezvoltării bacteriilor, astfel că atenția personalului de curățenie trebuie să se concentreze și asupra acestui spațiu. Pe lângă operațiunile curente de curățenie se realizează și dezinfectarea toaletei, a căzii sau cabinei de duș, chiuvetei și pardoselii. Trebuie folosite soluții cu un potențial puternic de curățare și dezinfectare, existând o serie e produse special concepute pentru aceste spații. După ce baia a fost curățată și dezinfectată se schimbă prosoapele cu unele noi și se înlocuiesc consumabilele.

Clanțele și mânerele nu trebuie trecute cu vederea

La fel ca și telecomenzile, clanțele ușilor împreună cu mânerele ferestrelor și ale sertarelor sunt atinse în mod frecvent și astfel devin o sursă importantă de contaminare cu bacterii și microbi. Deși mulți ar fi tentați să nu le acorde atenție, acest lucru nu trebuie să se întâmple în mediul hotelier, unde dezinfectarea acestora este una dintre sarcinile de bază ale personalului de curățenie. În mod similar trebuie procedat și cu întrerupătoarele.

Acestea sunt cele cinci reguli esențiale de care trebuie să țină cont personalul unui hotel care își respectă clienții. Fără o curățenie exemplară, numărul de stele și nu mai contează, pentru că turiștii vor prefera întotdeauna confortul unei camere modeste dar  îngrijite, în locul luxului îmbâcsit.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW