Amenajarea unei băi este esențială în planul fiecărei locuințe. Chiar dacă te-ai decis să aloci un buget redus, este important ca această schimbare să îți ofere o senzație de confort și relaxare.
Înainte de începerea achizițiilor pentru viitoarea ta baie, este indicat să realizezi un plan, în care să specifici dimensiunile încăperii și ale obiectelor. Citește acest articol și descoperă metode eficiente de a-ți decora baia cu un buget redus.
Alege-ți gresia și faianța în culori neutre
Designul este primul element care se stabilește în momentul renovării băii. Alege cu atenție culorile gresiei și faianței pentru a asigura un ambient plăcut. Pentru a reduce costurile alocate acestora, poți opta pentru un design simplu.
Printre elementele care ajută la scăderea bugetului alocat gresiei și faianței se regăsesc caracteristicile acestora. Astfel, poți opta pentru elemente de dimensiuni și grosime standard.
Caută o sursă de încălzire a apei convenabilă
Încălzirea apei este un element esențial în amenajarea băii. Dacă îți dorești să ai apă caldă tot timpul, fără să depinzi de sistemul de încălzire centralizat al orașului, este recomandat să optezi pentru un boiler electric ieftin.
Montarea acestui dispozitiv necesită amplasarea unei prize electrice izolate, cu protecție la umiditate, în interiorul băii. De asemenea, pentru realizarea instalației electrice și pentru montarea boilerului, este recomandat să apelezi la un instalator și la un electrician. În alegerea acestuia, este indicat să ții cont de următorii parametri:
- spațiul din baie;
- dimensiunea boilerului;
- capacitatea de apă care poate fi încălzită;
- consumul de energie electrică al acestuia.
Optează pentru mobilier multifuncțional
Alegerea mobilierului optim este un element esențial în amenajarea băii tale. În funcție de spațiul pe care îl ai, poți opta pentru:
- mobilă suspendată sau cu picioare;
- o chiuvetă de dimensiuni reduse;
- o oglindă încorporată într-un dulap suspendat;
- un vas de WC cu dimensiuni reduse;
- un rezervor pentru WC cu două trepte de eliberare a apei.
În alegerea mobilierului, este important să implici și ceilalți membri ai familiei. În cazul în care ai copii, aceștia vor avea nevoie de unele elemente speciale (mini scară, de exemplu) pentru a putea utiliza mobilierul din baie.
Alege o cabină de duș eficientă
Poate te-ai gândit vreodată care este varianta optimă dintre cadă sau cabină de duș. Ei bine, dacă ai un buget redus pentru amenajarea băii, poți opta pentru o cabină de duș simplă. Aceasta ocupă mai puțin spațiu, iar consumul de apă este semnificativ redus în comparație cu o cadă.
Alege o cabină de duș eficientă din punctul de vedere al costurilor. Aceasta poate fi cumpărată din magazinele de profil și este confecționată din acril ranforsat. De asemenea, poți opta pentru o cădiță de duș zidită, confecționată în momentul în care meșterul va pune gresia. Un alt element al cabinei de duș este reprezentat de peretele și ușa de sticlă, care pot fi achiziționate cu ușurință în funcție de dimensiunile dorite.
Folosește elementele de decor potrivite
Decorul reprezintă elementul cheie dintr-o baie. Acesta îți oferă o stare de liniște și de plăcere de fiecare dată când petreci timp în această încăpere. În funcție de spațiul disponibil, poți opta pentru decorațiuni din mușchi amplasat pe perete sau în recipiente speciale.
Această plantă adoră umiditatea din baie și este ușor de întreținut. Prin absorbția apei din aer, mușchiul reduce riscul de formare a mucegaiului. Dacă ai destulă luminozitate în baie, poți opta pentru amplasarea unor ghivece cu crini, ferigi sau orhidee.
Amenajarea unei băi reprezintă de cele mai multe ori o provocare. În funcție de spațiul disponibil și de bugetul alocat, poți opta pentru mobilier multifuncțional și elemente de decor potrivite condițiilor din această încăpere. Pentru un design plăcut, este indicat să alegi gresia și faianța de culoare deschisă. Elementul cel mai important pentru a te răsfăța cu apă caldă în orice condiții este boilerul amplasat într-un colț al băii.