Atunci când un animal de companie păşeşte în casa ta, trebuie să ştii că pe lângă fericire şi nerăbdare, apar în viaţa ta şi o serie de responsabilităţi. Este adevărat că un prieten necuvântător aduce o serie de beneficii, însă atunci când eşti proprietarul acestuia trebuie să te asiguri că el are parte atât de un cămin primitor, de hrană de calitate, cât şi de evaluări periodice specializate.
Vizita la medicul veterinar nu este întotdeauna plăcută pentru căţei, însă acesta are nevoie de controale medicale de rutină încă din momentul în care a păşit în locuinţa ta. De asemenea este important să discuți cu medicul veterinar despre schema vaccinare caini , deparazitare interna, externa si alte tipuri de tratament. Prin urmare, iată câteva aspecte importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când apare un câine în viaţa ta şi trebuie să îl pregăteşti pentru vizita la medicul veterinar.
În primul rând este important să ştii că programarea consultaţiei la medicul veterinar trebuie realizată chiar din momentul în care noul căţel soseşte acasă. De asemenea, este la fel de important să găseşti un medic veterinar de încredere pentru a te asigura că puiul de câine este corect îngrijit.
Cum aleg medicul veterinar?
Dacă nu ai un medic veterinar în care ai încredere, poţi începe prin a întreba familia şi prietenii. De asemenea, şi internetul îţi poate oferi indicii clare despre modul în care o clinică veterinară îşi tratează pacienţii. Atunci când realizezi selecţia îţi recomandăm să ai în vedere următoarele aspecte:
- Locaţia clinicii – este de preferat ca aceasta să fie cât mai aproape de tine, dar şi de mijloacele de transport în comun.
- Serviciile pe care le oferă.
Cum pregătesc căţelul pentru prima vizită la medicul veterinar
Pentru a putea evalua corect starea de sănătate a unui animal, medicul veterinar va avea nevoie de mai multe informaţii. Acesta îţi poate cere mai multe detalii despre vaccinurile primite, despre hrana pe care acesta o primeşte, despre tratamentele efectuate până în prezent şi chiar şi de documentele acestuia.
După ce ai aceste informaţii, trebuie să pregăteşti căţelul pentru drum. El trebuie să călătorească în siguranţă, iar ca acest lucru să fie posibil, cel mai indicat ar fi să fie transportat într-o cuşcă de transport de dimensiuni corespunzătoare. La fel ca oamenii, şi căţeii pot avea rău de mişcare, prin urmare îţi recomandăm să eviţi să îl hrăneşti înainte de călătoriile cu maşina.
Un alt aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere atunci cand plănuieşti vizitele la medicul veterinar este legat de mijlocul de transport. Puii sunt receptivi la stimulii din mediu, iar dacă tu îl vei transporta cu maşina doar către medic şi înapoi, el poate asocia drumurile cu maşina cu vizitele la medicul veterinar, fapt ce îţi va îngreuna această sarcină. Prin urmare, îţi recomandăm să efectuezi mai multe drumuri cu maşina înainte, dar şi după vizita la medicul veterinar.
Şi în sala de aşteptare trebuie să ai grijă de el. Îţi recomandăm să îl ţii în lesă şi cât mai departe de celelalte animale de companie prezente, în special de pisici.
Un alt aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere este legat de modul în care se simte căţelul în timpul consultaţiei. Aceasta ar trebui să fie cât mai confortabil. Iar atunci când comportamentul lui este unul demn de lăudat, poţi folosi recompensele.
Vizitele la medicul veterinar pot fi stresante atât pentru tine, cât şi pentru noul tău animal de companie, însă, trebuie să ştii că ele sunt extrem de importante în menţinerea bunăstării şi sănătăţii acestuia.