În climatul actual, felul în care muncesc oamenii de pretutindeni se schimbă considerabil. În toate țările lumii, pandemia a făcut posibilă flexibilizarea locurilor de muncă și a modului în care angajații întreprind taskurile de zi cu zi.
O mare parte dintre companiile de pretutindeni aleg să mute acum activitatea angajaților 100% de acasă sau în regim remote, fără a mai necesita prezența la biroul fizic.
Dacă acest lucru se întâmplă și în compania ta și nu vrei să le ceri angajaților să se întoarcă la birou, trebuie să le oferi tot sprijinul necesar pentru a-și putea continua activitatea în aceeași măsură. Iată câteva aspecte importante:
Stabilește reguli clare
Angajații tăi se pot lovi de diferite provocări în procesul de acomodare cu munca de acasă, motiv pentru care vor avea nevoie de reguli și o definire clară a noilor termeni după care activează.
Este necesar să stabilești limite, un program, planuri de activitate pentru echipe și să continui să ții cont de elemente cheie precum KPI-ii. Ia în considerare numărul de angajați, responsabilitățile acestora și tipul afacerii pe care o conduci.
Vei avea nevoie, de asemenea, de o politică nouă a companiei, care să înglobeze tot ceea ce este necesar din punct de vedere administrativ și la nivel de securitate, cu ajutorul tool-urilor potrivite pentru aceste activități.
Angajații trebuie să se obișnuiască cu un nou stil de muncă, dar și cu noi reglementări din partea managerilor, iar acest lucru se poate stabili doar cu ajutorul unui plan de acțiune bine pus la punct și adaptat nevoilor actuale.
Oferă-le instrumentele necesare
Poate cel mai important lucru de care au nevoie angajații în momentul în care munca de la birou se mută acasă este accesul la aceeași tehnologie și aceleași instrumente de care se bucurau la birou.
Pe lângă piesele de mobilier care le oferă angajaților posibilitatea să-și instaleze un birou potrivit de acasă, trebuie să te concentrezi și pe accesoriile necesare, în funcție de munca pe care o depun în echipă sau individual.
De exemplu, echipelor care se ocupă de administrare sau resurse umane trebuie să le pui la dispoziție laminatoare Office Direct, pentru a nu fi nevoite să le achiziționeze personal. Acestea făceau, cel mai probabil, parte și din lucrurile puse la dispoziție la birou, dar de data aceasta trebuie să fii atent la cheltuielile suplimentare.
Pentru a nu fi nevoit să achiziționezi astfel de aparate pentru fiecare persoană dintr-o echipă, poți delega un angajat din fiecare căruia să-i pui la dispoziție mai multe accesorii necesare rolului său, la care pot apela și ceilalți angajați atunci când au nevoie.
Cere feedback în timpul tranziției
Pentru a te asigura că angajații tăi sunt optimiști în legătură cu această schimbare, organizează ședințe prin care soliciți feedback din partea acestora. Inclusiv pe parcursul tranziției la noile metode de lucru, cere părerile angajaților cu privire la ceea ce consideră că poate fi îmbunătățit și ce alte măsuri ar trebui implementate.
Aceștia îți pot oferi părerile la cald în timp ce îi familiarizezi cu planul pe care îl pui la cale, iar condițiile pe care acesta le conține necesită ambele perspective. Pentru ca managerii să poată coordona echipele de la distanță este nevoie de comunicare constantă și de transparență, iar aceste aspecte pot fi îndeplinite cu ajutorul canalelor de comunicare online.
Ședințele cu angajații pot fi organizate prin videoconferințe, dar poți opta și pentru rezultate bazate pe sondaje. Acestea trebuie făcute la fiecare pas, pentru a te asigura că nu implementezi măsuri pe care angajații nu le pot accepta.
Ajută-ți angajații să se adapteze la felul în care se va face munca pe viitor și să se bucure de o experiență flexibilă și pozitivă în fiecare zi.