Strategii pentru construirea unei echipe de succes: patru principii valoroase

Traversăm o perioadă care ne-a prilejuit o serie de revelații, atât la nivel personal, dar mai cu seamă profesional. Provocările tipice perioadei de dinainte de pandemie au fost puse pe pauză, pentru ca marile companii, antreprenorii și specialiștii în sănătate publică să poată găsi răspunsuri la dilemele ce apăreau de la o zi la alta.

Brusc, expansiunea sectorului imobiliar dedicat parcurilor de business a devenit incertă, iar cea mai valoroasă resursă a mediului de afaceri s-a văzut relocată peste noapte. Angajații și-au dovedit, însă, mai mult ca niciodată, reziliența în vremuri incerte.

Putem transforma această valoare într-un principiu de bază, după care să funcționăm? Câtă vreme vom îmbina empatia și inovația, avem toate șansele să schimbăm paradigma. În definitiv, a construi o echipă de succes înseamnă mai mult decât a găsi un grup de persoane cu bune abilități profesionale. 

Reușita începe de la angajare

În mod intuitiv, fundația unei echipe puternice este reprezentată de angajarea oamenilor potriviți, pe fiecare dintre posturile disponibile. Un candidat trebuie provocat să își dezvăluie personalitatea încă de la faza interviului. Cu cât discuțiile sunt mai scoase din tipar, iar accentul cade mai degrabă pe personalitate, cu atât mai concludent este rezultatul. O bună metodă de sondare este schimbarea sălii de ședințe cu restaurantul de la parter sau chiar inițierea unui tur prin birouri. Candidatul va avea, astfel, ocazia să se familiarizeze rapid cu  atmosfera din firmă, iar angajatorul poate verifica nivelul de interes al unui potențial angajat, în condiții reale.  

Mediu de lucru favorabil inovației și sigur pentru angajați

Tocmai când credeam că parcurile de business au ajuns la un nivel de dezvoltare fără precedent, pandemia ne-a arătat că mai avem de făcut multe îmbunătățiri. Dacă vorbim despre regimul work from home, asistăm la o nevoie de flexibilitate și de adaptabilitate fără precedent. De la sprijinirea celor de acasă cu echipamente performante și până la configurarea unui program care să lase loc și pentru viața personală, acțiunile pe care le pot lua managerii sunt acum mai orientate către angajat. În privința spațiilor de lucru din clădirile care găzduiesc companiile, avem de-a face cu o potențială revoluție. 

Creșterea rezistenței acestora în fața situațiilor de risc sanitar actuale și viitoare, la un nivel fără precedent, este scopul inițiativei IMMUNE Building Standard™. Standardul se bazează pe o investiție practică într-un sistem Healthy by Design, format dintr-o rețea de dispozitive și tehnologii, echipamente specializate, personal dedicat și facilități noi, care promovează implementarea de reguli operaționale și de sănătate în spațiile interioare ale clădirii unde oamenii interacționează.Astfel, după implementarea parțială sau totală a acestora, clădirile de birouri pot opta pentru obținerea unui calificativ de imunitate, iar ocupanților care se întorc la birou le oferă încrederea pentru o experiență profesională sănătoasă.

Eficiență, chiar și atunci când echipa nu lucrează

Cu toții ne-am simțit, la un moment dat, captivi într-un meeting ce ne părea interminabil. Nu de puține ori, am ajuns la timp, doar ca să constatăm că managerul urmează să mai întârzie. Fără o ordine de zi clară și fără o oră setată pentru încheierea ședinței, totul devenea un haos. Atunci când se aliniază la cultura organizațională, angajații preiau involuntar obiceiuri și proceduri de la cei care îi coordonează. Dacă managerul dorește să impună rigoarea, începând chiar cu modul în care se desfășoară fiecare meeting, toate procesele pot deveni mai exacte. Fiecare moment de acest fel trebuie să decurgă formal și organizat, iar întâlnirea nu se poate încheia fără desemnarea de responsabili, fără setarea obiectivelor și fără concluzii. 

Fiecare individ are o voce

Cu toții știm că în vârful piramidei lui Maslow nu se află nevoile primare. Acest lucru ne face să înțelegem de ce salariile și beneficiile oferite de o companie nu înseamnă totul. Dacă oamenii nu simt că au potențial de creștere, vor stagna sau chiar se vor vedea nevoiți să părăsească corabia. Chiar dacă, pe termen scurt, ar putea părea incomod pentru manager sau pentru business, a oferi neîncetat oportunități face parte din procesul de creștere sustenabilă. La prima vedere, talentul este singurul care trebuie recompensat. Alături de acesta, însă, și efortul trebuie valorizat. Răsplătindu-l, putem încuraja dorința de a învăța organic, mai presus de a vâna ținte facile, ivite în proiecte ocazionale.

Sfaturile de mai sus pot fi un veritabil ghid pentru liderii de echipă și managerii care conștientizează atât riscurile, cât și oportunitățile pe care le-a generat această perioadă. Cu un spațiu de lucru mai sigur și cu o abordare mia umană ca oricând, resursele pot fi capacitate într-un mod care să producă rezultate pe termen lung. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW