Implanturile dentare sunt considerate la momentul de față cea mai bună opțiune pentru înlocuirea unui dinte lipsă. În 90-95% din situații, implanturile dentare reprezintă un succes, în restul cazurile intervenind periimplantita, o afecțiune ce termină pierderea implantului dentar dacă nu este tratată la timp.
Care sunt cauzele periimplantitei?
Înainte de a vedea care sunt cauzele sau factorii de risc pentru periimplantită, trebuie să vedem cum se manifestă această afecțiune. În termeni medicali, periimplantita este definită sub forma unei inflamații ce afectează țesuturile care înconjoară implantul dentar. Periimplantita se manifestă la fel ca parodontoza, cu mențiunea că inflamația în jurul implantului dentar are o evoluție mult mai rapidă pentru că nu mai există mecanismele naturale de apărare, așa cum se întâmplă în cazul rădăcinii dintelui natural. Este extrem de important să se intervină rapid în cazul periimplantite, încă de la primele semne.
Iată care sunt principalele cauze care duc la apariția periimplantitei:
- Boala parodontală – pacienții care s-au confruntat cu parodontoză în trecut au o predispoziție mai mare pentru apariția periimplantitei,
- Igiena orală deficitară – după inserarea implantului dentar, este extrem de important urmarea regulilor de igienă orală pentru a preveni periimplantita,
- Existența unor probleme de sănătate, cum ar fi diabet sau boli cardiovasculare,
- Urmarea unor tratamente precum radioterapia sau chimioterapia care slăbesc sistemul imunitar și duc la apariția periimplantitei,
Există și situații, mai rar întâlnite, în care periimplantita apare din cauza unor greșeli realizate de medic în momentul intervenției chirurgicale – folosirea incorectă a frezei sau inserția greșită a implantului.
Ce opțiuni de tratament există?
Tratamentul periimplantitei, exact ca și în cazul parodontozei, este unul complex și de durată. De multe ori, reușita tratamentului nu este garantată din cauza factorilor de risc existenți, iar posibilitate de reapariție a acestei probleme orale este destul de mare.
Prima etapă a tratamentului presupune identificarea factorilor de risc și eliminarea lor – unii factori de risc pot fi îndepărtați sau corectați ușor (fumatul, igiena orală deficitară), însă alții pot fi mai greu de ținut sub control (bolile cronice). În anumite cazuri medicul poate prescrie tratament cu antibiotic și poate recomanda procedura de decontaminare cu laser și îndepărtarea plăcii bacteriene. Dacă periimplantita avansează, implantul dentar este înlăturat și optează pentru grefe osoase care oferă posibilitatea reimplantării după vindecarea locului. Evoluția acestui proces de regenerare osoasă va fi urmărit îndeaproape de medic, urmând ca la final să ia decizia dacă se încearcă inserarea unui nou implant dentar sau se alege o lucrare protetică.
Chiar dacă implantul dentar reprezintă cea mai bună variantă de înlocuire a unui dinte lipsă, în cazul pacienților cu periimplantită, această opțiune s-ar putea să nu mai funcționeze, mai ales dacă au existat complicații în cazul primului implant. Este important ca după inserarea implantului dentar să mergi periodic la medic pentru a urmări evoluția vindecării. Medicul poate identifica primele semne ale periimplantitei și poate interveni înainte de a fi prea târziu. Cu o igienă orală corectă și vizite regulate la stomatolog te poți bucura de implantul dentar o viață întreagă.