Chiar dacă ți se pare că ai pierdut de multă vreme lupta cu acneea, nu renunța! Acneea se tratează și poți să scapi definitiv de nesuferitul stigmat al unei fețe încărcate de puncte negre și coșuri. Pentru a trata acneea, este însă nevoie de tratamente eficiente, constanță și expertiză, deoarece problemele serioase nu se rezolvă doar prin aplicarea unei simple creme.
Cum știința frumuseții a evoluat considerabil, am hotărât să le cerem sfatul experților în dermatologie de la clinica SKiN MedSpa, care sunt recunoscuți prin faptul că tratează cu succes orice problemă care ține de acnee, ten încărcat și pori dilatați în clinica din București iar în curând, și în Corbeanca.
Ce este acneea?
Acneea este o patologie cronică, cu agravări și ameliorări periodice. În majoritatea cazurilor, acneea este rezultatul unor pori înfundați, o afecțiune a pielii apărută ca urmare a unei hipersecreții a glandelor sebacee. În momentul în care există prea mult sebum, porii se astupă și se suprainfectează, făcându-și astfel apariția așa-numitele coșuri.
Deși majoritatea oamenilor experimentează diferite forme de acnee în perioada adolescenței, acneea poate apărea la orice vârstă. De fapt, există studii care demonstrează că 1 din 2 femei cu vârste cuprinse între 20-29 ani și 1 din 3 femei între 30-39 de ani se confruntă cu o formă de acnee.
De ce apare acneea?
Un factor important ce determină apariția acneei este predispoziția genetică, care cauzează modificări la nivelul pielii, printre care:
- Hipersecreția de sebum
- Hiperkeratinizarea foliculului pilosebaceu (drenaj deficitar al glandelor sebacee)
- Infecția cu Propionibacterium acnes
- Sensibilitatea crescută a glandelor sebacee la acțiunea hormonilor androgeni
Alți factori agravanți ai acneei includ:
- Dezechilibrele hormonale
- Sindromul ovarelor polichistice
- Acțiunea crescută a cortizolului, hormonul de stres
- Utilizarea unor produse cosmetice comedogenice, contraindicate tenului gras
- Intoleranțele alimentare (de exemplu, intoleranța la lactoză)
Unul dintre cele mai mari mituri este reprezentat de faptul că acneea este cauzată de o igienă precară. Dimpotrivă, reprezintă o boală foarte frecventă determinată de mai multe mecanisme, printre care secreția de sebum și tulburări la nivelul firului de păr.
Tendința majoritară a celor care suferă de acnee este ca imediat cum apare un coș, să aplice produse de curățare care nu fac decât să irite tenul . Astfel că fața devine uscată, pielea se exfoliază, se înroșește și chiar începe să producă dureri și mâncărimi, mai ales în cazul produselor abrazive, cu un PH ridicat.
De fapt, studiile arată că majoritatea pacienților cu acnee, înainte de a ajunge la specialist, au încercat deja o gamă largă de produse de curățare a tenului. Așadar, acneea nu este o chestiune de igienă. Dimpotrivă, utilizarea excesivă și necorespunzătoare a produselor de igienă pentru ten poate determina apariția unor leziuni grave.
Tipuri de acnee
Acneea non-inflamatorie
Acest tip de acnee nu provoacă umflături. Se distinge prin comedoane deschise și închise (pori înfundați).
Punctele negre se formează atunci când porul se blochează parțial, iar sebumul și bacteriile se oxidează în contact cu aerul și se închid la culoare, devenind negre sau maro. Stratul exterior al porului este deschis, în timp ce restul rămâne înfundat.
Punctele negre pot apărea pe față, pe piept, pe gât, pe brațe, pe umeri sau pe spate. Acestea sunt o formă ușoară de acnee și se pot vindeca în aproximativ 6 și 8 săptămâni.
Punctele albe se formează tot din cauza porilor înfundați cu sebum și celulele moarte. Dar spre deosebire de punctele negre, stratul exterior al porilor este închis, înfundat și apare ca o umflătură mică, care iese din piele. Punctele albe au și denumirea de comedoane închise.
Punctele albe pot apărea pe față, pe piept, pe spate și uneori, pe gât și umeri.
Acneea inflamatorie
Acest tip de acnee provoacă umflarea și inflamarea zonei. În afară de porii înfundați, un alt declanșator al acestui tip de acnee este reprezentat de bacterii.
Papulele acneice (coșurile) sunt pete inflamate care arată ca niște umflături roșii pe piele. Acestea pot apărea oriunde pe corp, dar mai ales pe față.
Papulele se dezvoltă atunci când peretele foliculului de păr este rupt, ceea ce provoacă iritație. Acest lucru face ca bacteriile și resturile celulare să intre în derm (stratul cel mai adânc al pielii). Totuși, coșurile sunt forme moderate de acnee.
Pustulele sunt coșuri cu un vârf de culoare albă care conțin puroi, celule moarte și uleiuri în exces. Se pot dezvolta pe față, spate sau umeri.
Când există o ruptură la nivelul porilor, corpul declanșează apărarea împotriva bacteriilor. Acesta trimite globule albe ca mecanism de apărare, ceea ce duce la apariția puroiului. Și pustulele reprezintă forme moderate de acnee, chiar dacă sunt inestetice.
Nodulii apar sub forma unor leziuni mari, inflamate și dureroase. În timp ce pustulele și papulele se formează pe suprafața pielii, nodulii sunt mai mult sub piele.
Atunci când peretele foliculului de păr este rupt în adâncul dermului, resturile celulare intră în derm și contaminează foliculii vecini. Nodulii conțin puroi și sunt dureroși deoarece sunt formați în interiorul pielii. Pot apărea noduli acneici pe față, piept și spate și reprezintă o formă severă de acnee.
Chisturile acneice sunt cea mai severă și cea mai dureroasă formă de acnee. Acestea sunt umflături moi, mari și pline de fluide dezvoltate sub piele.
Chisturile sunt formate în același mod ca nodulii, dar sub o formă mai severă. Chisturile sunt umplute cu puroi și sânge și adesea cauzează cicatrici. Pot apărea pe față, piept, gât, spate și brațe.
De ce este important să urmezi tratamentul adecvat pentru acnee?
Ultimele studii privind calitatea vieții pacientului plasează acneea pe același nivel de gravitate în ceea ce privește afectarea calității vieții cu psoriazisul și epilepsia. Consecințele sunt cu atât mai grave, cu cât tot studiile arată că 10 din 100 de pacienți care suferă de acnee s-au gândit cel puțin o dată la suicid. De asemenea, persoanele care suferă de acnee dezvoltă, de obicei, fobie socială, depresie, anxietate și au tendința de a se izola.
De asemenea, există o serie de tratamente pentru acasă sau deprinderi care în loc să îmbunătățească situația, mai mult o înrăutățesc, cum ar fi, de exemplu stoarcerea coșurilor.
Când încerci să storci un coș, poți împinge din greșeală conținutul său mai adânc în pori, ceea ce înrăutățește mai mult situația. Prostul obicei de a stoarce coșurile favorizează creșterea numărului de leziuni cutanate, adică te vei confrunta cu mai multe coșuri, cicatrici acneice și chiar și cu micropigmentări inestetice.
Tratamente eficiente pentru acnee
Orice leziune și orice tip de acnee indică necesitatea unui control la medicul specialist dermatolog! Nici un tratament pentru acnee nu se face după ureche, deoarece personalizarea tratamentului este una din cheile reușitei.
Ceea ce a funcționat pentru o altă persoană, poate să nu funcționeze în cazul tău și de aceea, un medic dermatolog poate să îți monitorizeze evoluția și să te ajute să scapi definitiv de acnee, folosindu-se de cele mai noi și mai performante dispozitive medicale.
Tratament pentru acnee cu laser Fotona
Fotona este recunoscut ca lider mondial pentru sistemele laser inovatoare, premiate pentru aplicații în estetică și dermatologie, lucrând îndeaproape cu universități de top și centre de cercetare medicală din întreaga lume.
Prin acțiunea sa, laserul Fotona penetrează dermul în profunzime și reface legăturile de colagen și elastină, remodelând țesutul în interior, cu un efect spectaculos de netezire a pielii în exterior. De aceea, regenerarea țesuturilor cu laser este unul dintre cele mai eficiente moduri de a reduce aspectul acneei și al cicatricilor post-acneice.
Prin procesul de încălzire controlată a luminii laser Nd: YAG, tratamentul cu laser Fotona reduce inflamația cauzată de acnee, închide în mod eficient glandele sebacee hiperactive care produc sebum în exces și reduce riscul de a dezvolta noi inflamații acneice.
De asemenea, acțiunea controlată a laserului inițiază procesul de reparare a pielii afectate de acnee, lăsând în același timp țesutul înconjurător neafectat, pentru o vindecare rapidă.
Pe lângă tratamentul eficient al acneei și al cicatricilor post-acneice, beneficiile laserului Fotona includ: confort sporit pe durata procedurii, timp redus de recuperare și rezultate notabile încă de la prima ședință. De asemenea, tratamentul acneei cu laser Fotona este sigur, fără efecte nocive asupra sănătății pe termen mediu sau lung.
La SKiN MedSpa, tratamentul acneei se face întotdeauna personalizat, astfel că medicul dermatolog ajustează parametrii de lucru ai laserului (impulsurile de lumină laser) în funcție de particularitățile fiecărui pacient.
Peeling chimic pentru acnee
Peelingul chimic este o procedură estetică nechirurgicală, un tratament complex, cu tradiție și eficiență garantată, menit să îmbunătățească aspectul general al pielii. Această procedură presupune exfolierea și curățarea (îndepărtarea stratului superficial de celule moarte) controlată a țesutului cutanat superficial, utilizând diverse substanțe active dermatologic.
Utilizate în concentrațiile potrivite și într-un timp determinat de contact cu pielea, substanțele folosite pentru peelingul chimic pot produce rezultate spectaculoase pentru pacienții cu acnee activă sau cu cicatrici post-acneice, întrucât reglează producția de sebum a tenului gras și estompează porii dilatați. De asemenea, pielea este hrănită în profunzime și este stimulat procesul natural de regenerare al acesteia.
Peelingul chimic cu TCA
TCA (acid tricloracetic) este o substanță chimică cu un PH acid, ce determină exfolierea straturilor pielii și o remodelare a țesutului conjunctiv de la nivelul dermului prin stimularea sintezei de colagen și de glicozaminoglicani. Acest acid este folosit cu succes în procedurile de peeling chimic în diferite concentrații, în funcție de gravitatea acneei.
Beneficiile acidului tricloracetic includ: curățarea și îndepărtarea punctelor negre, ameliorarea texturii pielii afectate de acnee, uniformizarea culorii pielii și reducerea petelor pigmentare și a cicatricilor post-acneice.
Peelingul MelasPeel
Studii clinice recente au dovedit faptul că MelasPeel este una din cele mai eficiente soluții de peeling, atât pentru acneea cistică, cât și pentru cicatricile provocate de acnee.
Linia de peeling medical MelasPeel folosită în cadrul clinicii SKiN MedSpa a fost creată special pentru peelingul mediu și profund al pielii. Ingredientele ce compun produsul constituie o sinteză de exfolianți, agenți anti-microbieni, de normalizare, iluminatori și stimulenți de colagen și elastină. Astfel, MelasPeel conține: afla-hidroxi-acizi, precum acidul lactic și acidul citric, agenți de depigmentare, precum acidul kojic și hidrochinona, precum și resorcinol și acid salicilic.
MelasPeel este o soluție mai puternică decât acidul glicolic și exfoliază mai ușor celulele pielii care au fost afectate de hiperpigmentare.
Datorită proprietăților de reglare a sebumului și de eliminare a hiperkeratozei pielii, peelingul MelasPeel ajută la reducerea cicatricilor produse de acnee, tratează simptomele acneei la adolescenți și îmbunătățește aspectul general al pielii, oferindu-i o textură netedă și delicată.
Tratament acnee cu JetPeel
Complet natural și non-invaziv, fără să producă iritații și fiind blând cu tenul, JetPeel oferă rezultate spectaculoase pentru orice tip de acnee.
La SKiN MedSpa, utilizăm echipamentul original JetPeel folosit de către cele mai exclusiviste clinici din lume. Acest dispozitiv a luat locul I în anul 2017 în cadrul European Health & Spa Award, premiu echivalent al Oscarurilor în industria estetică.
JetPeel are la bază o tehnologie unică, care utilizează un jet de oxigen puternic presurizat pentru a difuza apă sterilizată la o viteză supersonică (720km/h), printr-o duză fină. Acest jet puternic de aer combinat cu substanțe active penetrează porii pielii, realizând o îngrijire completă a pielii afectate de acnee.
Prin hidrodermoabraziune, pielea ta își va recapătă strălucirea și hidratarea, încă de la prima ședință, chiar dacă ai tenul sensibil!
Beneficiile dovedite ale hidrodermoabraziunii în cazul tratamentului acneei includ: extracția nedureroasă a punctelor negre, reducerea semnelor și a cicatricilor acneice, închiderea porilor, precum și stimularea producției de colagen în zona tratată.
De ce să alegi SKiN MedSpa pentru tratamentul acneei?
La SKiN MedSpa, prioritatea numărul unu ești TU! De aceea, am investit în cea mai performantă și cea mai nouă aparatură la nivel mondial, pentru ca expertiza medicilor noștri dermatologi să fie susținută de dispozitive care permit obținerea celor mai bune rezultate, în cel mai scurt timp cu putință!
💚Beneficiezi de tratamente pentru acnee efectuate doar cu aparatură de ultimă generație.
💚 Te bucuri de grija, atenția și expertiza personalului medical și a terapeuților instruiți, care îți vor oferi toate informațiile și suportul pentru a-ți trata și cele mai grave forme de acnee
💚 Urmezi tratamente pentru acnee cu dispozitive certificate, sigure. Fără aparatură de tip replică, fără efecte secundare nocive pentru sănătate.
💚 Ești unic, și de aceea elaborăm scheme de tratament personalizate pentru acnee sau orice altă problemă în funcție de nevoile tale și doar ale tale.
💚 Toate tratamentele dermatologice, faciale, corporale și estetice de la SKiN MedSpa sunt blânde, nedureroase. În plus, monitorizăm în permanență nivelul de confort al fiecărui pacient în timpul tuturor procedurilor efectuate.
💚 Echipă prietenoasă și amabilă, gata să-ți ofere întotdeauna informații complete și corecte!
💚 Prețuri foarte prietenoase, promoții permanente.
Te așteptăm la SKiN MedSpa pentru a beneficia de o evaluare gratuită a tenului tău și pentru a vedea rezultate reale în lupta cu acneea.
Programează-te la 0729 740.704 sau pe contact@skinmedspa.ro și fă-ne o vizită la clinica noastră din centrul comercial Drumul Taberelor din strada Brașov, numărul 25 din București.