Siropurile naturale, preparate în casă, sunt preferate de toată lumea, atât pentru gustul delicios, dar și pentru proprietățile benefice asupra sănătății.
Cum se prepară siropurile naturale
Cel mai simplu sirop, cel de zahăr, este preparat din apă și zahăr în cantități egale, fierte până când compoziția se îngroașă, căpătând o textură similară cu mierea. La acest sirop simplu se pot adăuga diferite plante sau fructe, rezultatul fiind o băutură concentrată foarte gustoasă, ce se consumă în amestec cu apă și gheață. Pentru aromă și gust, la siropul de zahăr se adaugă unul sau mai multe ingrediente, printre care: lămâie, mentă, fructe, flori (soc, tei, etc.).
Cum se păstrează siropurile naturale
Așa cum ai văzut, prepararea siropurilor naturale este foarte simplă. Din acest motiv, fiecare familie ar trebui să aibă rezerve pe tot parcursul anului, astfel încât să fie redus sau chiar eliminat consumul de sucuri carbogazoase din comerț. Depozitarea siropurilor este la fel de simplă, ai la dispoziție mai multe metode, în funcție de preferințele personale și cantitatea de sirop pe care ai preparat-o.
- La frigider
Este metoda obligatorie pentru siropurile care nu au fost sterilizate pentru depozitarea pentru o perioadă mai lungă. De asemenea, tot la frigider trebuie păstrată orice sticlă cu sirop natural care a fost desigilată, iar conținutul nu a fost consumat în totalitate. Siropul simplu, de apă și zahăr poate fi păstrat la frigider chiar și o lună. Pe de altă parte, siropurile cu arome (fructe sau flori), trebuiesc consumate în doar câteva zile, maxim o săptămână.
- În cămară
Pentru a fi păstrate pe termen lung, siropurile naturale trebuiesc sterilizate la cuptor sau fierte la bain-marie pe aragaz. În acest fel, sunt distruse toate bacteriile ce ar putea duce la fermentarea siropului. Comandă sticle pentru siropuri și sosuri, care garantează o păstrare adecvată, în special datorită capacului cu filet, ce garantează o închidere ermetică.
Cu siguranță, cel mai potrivit mod pentru a păstra siropurile naturale, sunt recipienții din sticlă. Acest material are proprietăți aparte, iar în plus, este transparent, încât poți vedea mai ușor compoziția din interior.
Există și varianta recipienților din plastic sau metal, care pot oferi aproximativ aceleași condiții. Când vine vorba despre plastic, singura condiție este să fie un material adecvat păstrării alimentelor, care nu conține substanțe sau vopsele toxice ori alergenice. Cumpără sticle din plastic special destinate uzului în bucătărie, astfel încât siropul să nu devină toxic, reprezentând un pericol pentru sănătatea familiei tale.
În ceea ce privește recipientele din sticlă, acestea trebuie spălate și sterilizate înainte de utilizare. Se recomandă ca la fiecare utilizare să folosești capace noi, fără urme de la alte produsele anterioare. Capacele de sticlă sau borcane au în interior o garnitură din plastic, care este destul de greu de curățat și sterilizat, din acest motiv, capacele ar trebui aruncate după ce au fost folosite.
Ce se întâmplă dacă siropurile naturale nu sunt depozitate într-un mod adecvat
Indiferent de materialul din care sunt realizate recipientele în care vei depozita siropurile naturale, este important ca acestea să fie închise ermetic. Dacă această condiție nu este respectată, în cel mai scurt bacteriile vor invada compoziția, iar siropul se va altera. Bacteriile se înmulțesc rapid, ceea ce face ca siropul să devină tulbure, să se acrească și chiar să fie invadat de mucegai.
La cel mai mic semn că siropurile naturale au început să se strice, ele trebuiesc aruncate, fiind interzis consumul lor. Siropurile fermentate sau chiar mucegăite, pot cauza afecțiuni neplăcute pentru sănătate, în special în sfera aparatului digestiv.
Ține cont de recomandările de mai sus, iar cămara ta va fi în permanență plină cu siropuri aromate și sănătoase, într-o stare perfectă pentru consum.