Vinul roze a crescut foarte mult în popularitate pe parcursul ultimilor ani. Tot mai multe sortimente au apărut pe piață, iar oamenii au început să fie foarte încântați de posibilitatea de a gusta un vin la fel de savuros precum cel roșu și la fel de răcoritor precum vinul alb. Metodele de obținere de obținere a unui vin roze de calitate sunt de trei feluri, însă principiul de bază este unul destul de simplu. Cojile și pulpa strugurilor roșii sunt lăsate să fermenteze pentru o perioadă scurtă de timp, astfel fiind obținută culoarea specifică. Vinul roze poate fi obținut dintr-o varietate foarte mare de tipuri de struguri roșii, iar producătorii pot controla atât originea acestora, cât și intensitatea culorii pe care o are băutura.
Lecturând acest material vei putea descoperi care sunt principalele categorii de vinuri roze și de unde este recomandat să cumperi pentru a fi sigur că te vei bucura de o băutură cu un gust fermecător și obținută din cei mai buni struguri.
Cele trei metode prin care se poate obține vin roze
Imediat după ce strugurii sunt culeși din vie, producătorul de vin începe să îi preseze. Sucul obținut, denumit must, este apoi lăsat să fermenteze. În cazul vinului roze, el nu este lăsat să fermenteze de unul singur, ci împreună cu o cantitate de coji de struguri roșii. Producătorul poate controla nuanța pe care o va avea vinul roze prin intermediul măsurării duratei contactului dintre coji și must. Pentru vinurile roze cu o nunață foarte deschisă, această durată se rezumă, în general, la doar două ore. În schimb, băuturile de o nunață cât se poate de intensă sunt cele în care cojile au fost lăsate pentru aproximativ 20 de ore. După ce producătorul constată că a obținut culoarea optimă, cojile sunt extrase din mix, iar lichidul trece la faza de fermentare finală, stabilizare și, ulterior, îmbuteliere.
Aceasta ar fi o prezentare sumară și generală a modului prin care producătorii de vin roze reușesc să obțină această băutură atât de apreciată. Vinul roze poate avea gusturi extrem de variate, aromele sale putând fi de petale de trandafir, rubarbă, coajă de lămâne sau căpșune. De regulă, gustul vinului roze este foarte specific, proaspăt și cu o puternică tentă de fructe, citrice sau flori. Această aromă este influențată foarte mult de tipul strugurilor folosiți. De asemenea, contează foarte mult specificul metodei de fabricație. Iată care sunt principalele trei metode utilizate în mod frecvent de producătorii din întreaga lume.
- Macerarea – poate fi catalogată drept o metodă foarte simplă, deoarece implică lăsarea la macerat a boabelor de struguri roșii în întregimea lor. Deși poate părea chiar rudimentară, metoda macerării este foarte populară în Franța, patria vinurilor. Oamenii care produc vin în regiunile respective consideră că metoda macerării este una ce nu alterează autenticitatea băuturii și îi păstrează intacte aromele;
- Amestecul – este tot o metodă extrem de simplă, dar nici nu se apropie de cea a macerării, în privința popularității. Amestecul presupune mixul de vin alb cu vin roșu. În general, doar 5% este concentrația de vin roșu utilizată prin această metodă. Amestecul este utilizat mai degrabă de producătorii de vin spumant;
- Sângerarea – este o metodă mai rar utilizată, deoarece presupune un necesar foarte mare de vin roșu din care să se obțină mustul care se va transforma în vin roze. Cu toate acestea, vinurile roze obținute prin metoda sângerării au arome foarte intense.
De unde cumperi vin roze bun
Pentru a alege un vin roze de calitate, este de preferat să ai mai multe sortimente către care să te poți orienta. De asemenea, a alege un vin bun presupune și timp dedicat studierii fiecărui sortiment, iar în acest sens este de preferat utilizarea unei platforme online, în loc de clasicul mers în magazin. Pe www.wineme.ro poți găsi o gamă variată de vinuri roze, de toate tipurile, iar filtrele pe care le poți aplica în căutarea ta te vor ajuta să găsești soluția potrivită pentru o experiență memorabilă.