Ultimele săptămâni de sarcină. Cum te asiguri că totul va fi bine?

Ultimele săptămâni de sarcină pot fi destul de greu de suportat de viitoarele mămici dornice să-și vadă puii.

Începând cu săptămâna 37, sarcina este considerată ca fiind dusă la termen. Din acest moment, bebelușul care se naște nu este considerat prematur. Iată ce trebuie să știi despre ultimele săptămâni de sarcină și cum poți să te asiguri că treci cu bine de ele.

Săptămâna 37 de sarcină

Felicitări! Ai dus sarcina la termen, iar bebe poate să apară oricând, din acest moment. Deja cântărește 3-4 kilograme, cât va avea și la naștere.

Sistemul lui digestiv conține meconiu, acea substanță care va fi eliminată în primele ore de viață. Micuțul începe, deja, să se poziționeze cu capul în jos, către pelvisul tău, pregătindu-se să iasă. Ai putea observa, astfel, că burta coboară puțin. Vei simți o presiune mai mare în zona pelvină, care este absolut normală.

Săptămâna 38 de sarcină

Organele micuțului tău funcționează, deja, perfect și este gata să vină pe lume, oricând. Creierul său cântărește aproape 400 de grame și este în punctul său maxim de dezvoltare intrauterină. Este posibil ca, din această săptămână, să apară colostrul, primul lapte matern, un lichid gălbui, pe care glandele mamare îl vor produce în primele zile după naștere și care va fi extrem de benefic pentru dezvoltarea puiului tău. Unele gravide au probleme în aceste ultime săptămâni cu picioarele și mâinile, umflate din cauza uterului mărit care apasă pe vene.

Dacă ai retenție de lichide, ai putea avea fața și pleoapele ușor tumefiate, dimineața, când te trezești. Nu îți face griji! Sunt reacții absolut normale, în ultimele săptămâni de sarcină, și îți vei reveni, după naștere. Totuși, dacă observi că edemul feței persistă pe parcursul unei zile întregi, consultă un medic. Ar putea fi semnul unei hipertensiuni induse în sarcină, care poate crea complicații.

În această săptămână, vei merge la ultima consultație prenatală. Vei face o ecografie care va stabili dacă micuțul tău s-a rotit complet și este în poziție corectă pentru naștere. În caz contrar, medicul tău ți-ar putea recomanda operația de cezariană.

Săptămâna 39 de sarcină

În săptămâna 39 de sarcină, bebelușul are aproximativ 50 de centimetri și cântărește între 3,5 și 4 kilograme. În corpul său, se formează, acum, un strat adipos care îl va ajuta să își regleze temperatura, atunci când va ieși în lume. Corpul tău se pregătește pentru naștere. Dacă micuțul s-a așezat deja în poziție și înaintează cu capul spre col, acesta începe să se înmoaie, să se scurteze și să devină mai subțire. Dacă naști natural, colul trebuie să fie 100% subțiat. În această săptămâna de sarcină, te-ai putea simți stresată de perspectiva nașterii sau, pe măsură ce zilele trec, de ideea de a depăși termenul. Nu te îngrijora, multe femei nasc în intervalul 37-42 săptămâni. Profită de calmul din jur, răsfață-te, bucură-te de puțin timp împreună cu partenerul tău. Lucrurile se vor schimba după venirea pe lume a celui mic.

Săptămâna 40 de sarcină

Dacă ai ajuns în această săptămână, nu te îngrijora. Este normal, iar unele femei depășesc termenul de naștere chiar și cu 2 săptămâni. În acest moment, oasele copilului tău s-au întărit complet, cu excepția oaselor craniului, care trebuie să rămână flexibile pentru a putea trece prin canalul de naștere. Micuțul tău are aproximativ 51 de centimetri și cântărește 3,5-4 kilograme. În această săptămână, este bine să vorbești cu medicul tău dacă simți contracții care pot anunța intrarea în travaliu. Încearcă să te relaxezi. În scurtă vreme, vei face cunoștință cu puiul tău.

Ultimele săptămâni de sarcină pot fi stresante și inconfortabile, din cauza simptomelor pe care unele gravide le resimt mai pregnant. Este momentul potrivit pentru ultimele pregătiri, atât fizice cât și administrative, pentru venirea pe lume a bebelușului.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW