Evoluția sarcinii. Ce se întâmplă cu organismul tău în ultima lună de sarcină?

Zilele trec repede și odată cu acestea evoluează și sarcina ta. După mărimea burții tale ai fi tentată să spui că ai parcurs deja drumul complet al evoluției, însă, cu siguranță procesul continuă, copilul tău încă se dezvoltă. 

Până la 40 de săptămâni, corpul și copilul se transformă constant. În jurul acestei perioade se poate vorbi despre o atingere a maturității sarcinii, o perioadă în care se conturează tot ce este necesar adaptării noului mediu în care urmează să vină bebelușul, după naștere, dar și a corpului tău, ca etapă de regenerare.

Anatomic vorbind, zonele care se vor adapta cel mai mult sunt șoldurile și abdomenul care se vor lăți pentru a face loc sarcinii, dar și sânii. Aceștia vor trece prin câteva adaptări ce-i vor face mai sensibili.

Poți reduce disconfortul cu ajutorul unui sutien special destinat gravidelor, loțiuni cu ingrediente naturale care să reducă usturimea sau pruritul. O parte dintre simptome dispar la naștere sau după încheierea perioadei de alăptare1

Când începe al treilea trimestru? 

Al treilea trimestru de sarcină debutează în săptămâna 28 și se poate finaliza în jurul săptămânii 40. Cu alte cuvinte, al treilea trimestru începe în luna a 7-a și se încheie în a 9-a lună de sarcină. Cu toate acestea, este probabil ca travaliul să înceapă cu câteva săptămâni mai devreme sau mai târziu de luna a noua de sarcină. 

Dacă bebelușul se va naște înainte de săptămâna 37 putem vorbi aici de o naștere prematură, asociată de medici diverselor riscuri pentru copil. O sarcină care continuă mai mult de 42 de săptămâni este numită sarcină post-termen, prelungită sau întârziată2

Odată ce ai ajuns în săptămâna 42 de sarcină, se consideră că ai trecut de termen și atunci medicul îți va induce travaliul cu ajutorul procedurilor medicale. Nu te îngrijora! Ești pe mâini bune și totul va decurge perfect. Dar, până atunci, pregătește-te să traversezi cele mai interesante zile ale sarcinii. Mai ai atât de puțin până la momentul celei mai așteptate întâlniri cu bebelușul tău. 

Al treilea trimestru și dezvoltarea bebelușului[Text Wrapping Break]Copilul tău va crește cu mult mai rapid în al treilea trimestru de sarcină, așă că nu trebuie să te mire faptul că noua dimensiune și greutate (împreună cu o scădere a spațiului de locuit) îl va face să se miște mai mult și chiar să lovească cu mai multă vehemență pereții abdomenului tău. Vei lua în greutate și este posibil să te confrunți cu reținerea de apă în corp, iar activități precum plimbările, munca, spălatul, încălțatul, somnul să îți pară acum cu mult mai epuizante.  

Iată câteva dintre cele mai importante evoluții marcate de cel de-al treilea trimestru de sarcină: 

La ce sa te aștepți în săptămâna 34 de sarcină –  bebelușul începe să ocupe loc din ce în ce mai mult, iar tu simți că parcă ai rămas fără aer (e posibil ca cel mic să te apese pe plămâni sau diafragmă și de aici lipsa suflului).  

Aceasta senzatie va disparea in mod natural odata ce bebelusul tau se muta mai jos, pregatindu-se de iesirea in lume. Intre timp, gaseste o pozitie in care plamanii tai se pot extinde cum trebuie, atunci cand simti ca ramai fara aer. Este important ca bebelusul sa aiba suficient oxigen. 

Abia după ce corpul bebelușului se va reorienta, așezându-se și mutându-se cu capul în jos, respirația se va degaja – cu excepția cazului în care, desigur, copilul tău rămâne în poziția inițială și în acest caz, medicul va încerca să îl așeze manual, însă nu mai târziu de săptămâna 37.

Manevra este una nonchirurgicală (în prealabil se realizează o ecografie pentru a evalua mai bine poziția bebelușului și alte aspecte interne) și constă în împingerea ușoară și delicată la nivelul abdomenului inferior prin intoarcerea bebelușului cu capul în josul pelvisului.

În timpul manevrei se va monitoriza ritmul cardiac al bebelușului, aspect ce oferă posibilitatea întreruperii procedurii în cazul în care ceva nu decurge corespunzător.

Înainte, doctorul va administra gravidei medicamente care să diminueze orice disconfort generat în timpul procedurii; 

Săptămâna 35 de sarcină vine cu un pic de relaxare pe partea respiratorie și digestivă, în sensul că acestea produc mai puțin disconfort. 

În săptămâna 36 bebelușul continuă să se dezvolte și ia cu grație câte 220 g pe săptămână, iar greutatea totală poate fi de 220 g. Se întețesc acum vizitele tale la medicul obstetrician. Acesta va observa ecografic ritmicitatea mișcărilor bebelușului sau orice altă schimbare ce ține de evoluția sarcinii. 

În săptămâna 37 starea ta emoțională devine instabilă pentru că momentul nașterii se apropie din ce în ce mai mult. De aceea, e important să discuți cu medicul tău orice te îngrijorează și să te liniștești, fără să te afunzi în stres și stări de panică. 

În săptămâna 38 e posibil să naști așa că privește totul pozitiv și bucură-te de fiecare detaliu. Emoția nașterii și experiențele din jurul sunt unice. De asemenea, partenerul tău poate fi la fel de emoționat, așa că n-ar strica să încercați să vă relaxați amândoi cu ajutorul exercițiilor de respirație.[Text Wrapping Break] 

Săptămâna 39 marchează incertitudini pentru mamele aflate la prima naștere. N-ai idee cum se simte travaliul? Stai fără griji! Corpul îți va da toate semnalele necesare. Vei simți stări de greață, dureri de cap sau stări pregnante de vlăguială. Odată ce contracțiile au început se poate considera că ai intrat în travaliu. 

Sunt gravide care nasc cu două săptămâni înainte, altele după această perioadă, dar săptămâna 40 este perioada cheie după care ne ghidăm ca termen maxim al nașterii. 

Referințe: 

1Leonard, Jayne. “Breast Changes during Pregnancy: What to Expect.” Medical News Today, MediLexicon International, 30 Jan. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324319. Accesat în 30.07.2020. 

2“Pregnancy and Birth: When Your Baby’s Due Date Has Passed.” InformedHealth.org [Internet]., U.S. National Library of Medicine, 22 Mar. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279571/.  Accesat în 30.07.2020. 

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW