Persoanele care nu au suficientă vechime pentru a se pensiona pot cumpăra de la stat vechime, atât retroactiv, pe 6 ani din urmă, în care nu au fost asigurate, cât și vechime de acum înainte, care se plătește lunar, în baza unui contract care se încheie cu Casa de Pensii. Cât mai costă un an de vechime, pentru pensia de la stat.
Persoanele care vor să se pensioneze și nu au acumulat suficienți ani de vechime în muncă pot cumpăra vechime de la stat, retroactiv. Se poate cumpăra vechime din urmă pe o perioadă de maximum 6 ani, dar numai pe perioadele în care persoana respectivă nu a avut loc de muncă înregistrat cu forme legale.
“În conformitate cu dispozițiile exprese ale OUG 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionar pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pe o perioadă de cel mult 6 ani anteriori lunii de încheiere a contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică sisteme juridice internaționale în domeniul securității sociale”, a precizat Daniela Licu, director executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, într-un răspuns transmis redacției, la solicitarea GdS.
Pentru a cumpăra vechime retroactivă, persoanele interesate trebuie să încheie un contract cu CJP Dolj. Conform legislației, vechimea în muncă se poate cumpăra retroactiv până la 31 august 2023.
Un an de vechime costă mai mult ca anul trecut
De la 1 ianuarie 2023 a crescut salariul minim pe economie la 3.000 de lei brut. Iar pe baza acestuia a crescut și cota lunară pentru Pensii, numită contribuție de asigurări sociale (CAS). În 2022 cota minimă de contribuție era de 638 de lei pe lună. În 2023 este de 750 de lei pe luna (25% din salariul minim).
Contribuția la CAS a unei persoane care vrea să se asigure este la fel ca a unui salariat plătit cu salariul minim pe economie. Adică CAS este de 750 de lei pe lună. Astfel, pentru a cumpăra un an de vechime în muncă (retroactiv), persoana trebuie să plătească 9.000 lei la stat. Dacă optează pentru vechimea retroactivă pentru perioada maximă permisă de lege atunci persoana interesată trebuie să achite 54.000 de lei. Sumele pot fi achitate integral sau eșalonat.
Conform datelor de la CJP Dolj, în județ au încheiat astfel de contracte, de-a lungul timpului, 633 de persoane, care au cumpărat vechime retroactiv. Valoarea totală a sumelor achitate este de 7.083.703 lei.
Se poate cumpăra vechime și în prezent. Contribuția este de 750 de lei pe lună
Persoanele care au capacitate deplină de exercițiu și chiar dacă sunt deja asigurate la pensie (adică au un loc de muncă legal) sau nu sunt asigurate pot încheia un contract cu CJP Dolj pentru cumpărare de vechime pe viitor. Aceste contracte pentru vechimea pe perioada următoare se încheie în baza Legii 263/2010, cunoscută drept Legea pensiilor. De la data încheierii contractului și până când doresc să se pensioneze. Astfel de contracte se încheie pentru suplimentarea vechimii în muncă. Cuantumul minim de plată pe lună sub formă de CAS este de 750 de lei.
Potrivit datelor furnizate de CJP Dolj, până acum s-au încheiat 606 astfel de contracte. Prin acestea oamenii își cumpără vechime lună de lună. “Majoritatea covârșitoare a acestor contracte sunt încheiate pentru cuantumul minim de plată de 750 de lei”, a informat Daniela Licu, director al CJP Dolj.
Contribuție minimă, pensie minimă
Problema este că aceste contribuții vor ajuta beneficiarul doar pentru obținerea pensiei minime de la stat, pe perioada pe care se fac aceste contribuții. Pensia finală totală depinde de punctajul obținut de-a lungul perioadei totale de contribuție la pensii.