Antreprenorii aflați la început de drum trebuie să ia decizii importante în legătură cu sursele de finanțare ale afacerii lor. De la stadiul de idee, până la implementarea modelului de business, startup-urile au nevoie de influx de capital. Lipsa fondurilor proprii suficiente poate fi soluționată prin contracte de leasing financiar pentru cumpărarea diferitelor active.
Spre deosebire de împrumuturile bancare, contractele de leasing financiar oferă o mai mare flexibilitate. Poți plăti în avans suma de care dispui și poți alege să păstrezi un anumit procent din valoare până la sfârșitul perioadei contractului (valoare reziduală).
Cu ajutorul unui calculator leasing pe care îl găsești online pe site-ul companiilor care oferă aceste servicii, poți estima ușor și rapid costul total al finanțării bunului dorit. Mai exact, calculatorul de leasing îți va arăta avansul minim, termenul maxim al contractului și costul total la care ar trebui să te aștepți. Vei afla, de asemenea, valoarea ratelor lunare, suma pentru avans, valoarea rămasă, dobânda și comisioanele percepute.
1. Ratele periodice
Contractele de leasing financiar au flexibilitate în ceea ce privește plata ratelor. Multe companii care pun la dispoziție servicii de leasing financiar oferă posibilitatea de alegere a periodicității ratelor, în funcție de modelul afacerii tale. Prin urmare, poți plăti pentru bunurile solicitate lunar, semestrial sau trimestrial.
Aceste opțiuni sunt un avantaj, oferind stabilitate și un grad mai mare de siguranță. Este important de precizat, însă, că durata contractului și avansul determină valoarea ratelor. Cu cât avansul este mai mare, cu atât ratele scad, iar un contract mai lung va avea rate mai mici. Dacă ai totuși vreo nelămurire, calculatorul de leasing online este la doar un click distanță.
2. Avansul
Pentru a încheia un contract de leasing financiar, trebuie să efectuezi o plată în avans între 10 și 50% din valoarea totală a bunurilor. Dacă afacerea ta are un capital investițional ridicat, este recomandat să plătești anticipat o sumă mai mare, pentru a obține o dobândă lunară mai mică. Poți afla o estimare a ratei lunare cu ajutorul unui calculator de leasing online.
3. Dobânda
Multe companii tind să opteze pentru perioade contractuale cât mai lungi, pentru a beneficia de rate lunare mici. Cu toate acestea, cu cât perioada contractului este mai lungă, cu atât costul total și dobânda plătită sunt mai mari. Poți opta pentru o perioadă contractuală convenabilă afacerii tale după ce consulți un calculator de leasing online și afli costul aferent.
4. Comisioanele percepute
Pe lângă dobândă, societatea de leasing percepe o taxă de administrare. De obicei, acest comision se percepe o singură dată, la semnarea contractului. În unele cazuri, companiile de închiriere au și o taxă fixă pentru serviciile logistice, cum ar fi înmatricularea mașinilor. Nu te îngrijora însă, aceste costuri îți vor fi comunicate de la bun început. În concluzie, leasingul financiar este o soluție profitabilă pentru companiile care nu au suficiente fonduri pentru a investi în active generatoare de venit. Înainte de a semna un contract, consultă calculatorul de leasing, care oferă o imagine de ansamblu rapidă a avansului minim, a termenilor și a costurilor contractuale.