Orice formă de împrumut de la o bancă te va ajuta să-ți îndeplinești anumite nevoi, atunci când tu nu dispui de banii necesari. Totuși, ele vin și unele condiții.
Un credit ipotecar îți vine în ajutor atunci când vrei să ai casa visurilor tale, fie că dispui deja de o locuință care nu e tocmai cum ți-o dorești, fie ai în vedere achiziționarea unui nou spațiu.
Creditele ipotecare sunt, poate, cele mai accesate tipuri de împrumuturi, atunci când ne referim la imobile. E important, în orice caz, să fii bine informat înainte de accesarea acestui împrumut, atât cu privire la condițiile de accesare, cât și la rambursarea sumei. În acest articol, îți explicăm exact ce este și ce presupune un credit ipotecar și de ce anume ai nevoie pentru a primi acest împrumut.
Ce este creditul ipotecar?
Creditul ipotecar este o formă de împrumut pe care o folosești ca să achiziționezi, construiești sau să modernizezi o locuință. Atunci când ai deja o locuință, dar vrei să o renovezi, se poate ca banca să îți ceară să garantezi cu ea. Astfel, ea se asigură că te obligi să plătești creditul aferent împrumutului tău.
De exemplu, dacă îți cumperi o garsonieră printr-un credit ipotecar, respectiva locuință va reprezenta garanția băncii că vei achita împrumutul.
Beneficiile creditului ipotecar
Pe lângă faptul că-ți oferă o sumă de bani de care tu nu dispui în momentul în care ai nevoie, un credit ipotecar are numeroase beneficii. Iată-le pe cele mai importante:
- Este flexibil, adică poți achita prin foarte multe forme de venit: salarii, pensii, diurne, activități independente, venituri salariale din străinătate, dividende, chirii și altele.
- Nu vei avea nevoie de documente justificative când accesezi o sumă de până în 35.000 de euro, deci vei putea accesa acești bani fără să ai prea multă bătaie de cap cu documentația.
- Vei beneficia de asigurări la costuri convenabile, în special pentru asigurarea de viață și pentru cea de imobil.
- Vei putea să-ți achiți ratele direct din contul curent deschis la bancă.
- Oferă o perioadă mai mare de grație, în cazul construcțiilor.
- Achiți creditul în avans și fără să suporți comisioane suplimentare.
Ce clauze are un contract ipotecar?
- Instituția bancară de la care iei creditul este nevoită să-ți prezinte, în scris, toate condițiile contractului, cu 10 zile înainte de semnare.
- Trebuie să plătești sumele necesare pentru documentația și constituirea ipotecii.
- Banca are opțiunea de a-ți condiționa acordarea creditului ipotecar cu alte servicii bancare.
- Banca va fi obligată să menționeze în contract ce se va întâmpla în caz de neplată (detaliile executării).
Perioada de creditare și condițiile pentru a aplica
Creditul ipotecar are o perioadă maximă de creditare de până la 35 de ani. Dacă te hotărăști să aplici pentru acest credit, trebuie să iei în considerare că o să rambursezi suma pe o perioadă lungă și că trebuie să ai un venit constant, care să-ți permită să faci asta.
În calitate de titular, vei avea obligația să achiți în fiecare lună o rată formată din credit și dobândă.
Condițiile de aplicare
Înainte de a ți se oferi creditul, banca la care ai decis să apelezi îți va face un fel de „evaluare”. În termeni specifici, acest proces e denumit evaluarea bonității, adică îți vor fi verificate situația financiară (activele, datoriile) și valoarea proprietății cu care e garantat împrumutul.
Așadar, ți se va solicita să comunici veniturile, pentru ca banca să poată decide dacă vei putea sau nu să plătești creditul pe care urmează să ți-l ofere.
Un credit ipotecar este o soluție la care poți apela atunci când vrei să-ți cumperi propria locuință sau să-ți renovezi casa. Este important, totuși, să consulți înainte un angajat al băncii și să-i ceri toate detaliile referitoare la împrumut. Astfel, îți vei putea face o idee clară dacă poți sau nu să-l rambursezi.