Venirea pe lume a primului copil reprezintă un sentiment extraordinar și, în același timp, o mare responsabilitate pentru viitorii părinți. Pe lângă momentele pline de bucurie și emoție, această etapă vine cu o multitudine de cerințe și, de asemenea, cu planificări și pregătiri din punct de vedere mental și afectiv.
A deveni mamă pentru prima oară este emoționant și copleșitor, stările și sentimentele tale fiind într-o continuă schimbare. Sarcina este o călătorie lungă pe care trebuie să o parcurgi cu bucurie și încredere, iar pentru a reuși, este necesar să ții cont de câteva aspecte.
Ai grijă de sănătatea ta și a bebelușului
Sănătatea ta și a bebelușului sunt esențiale, iar primul lucru pe care va trebui să-l faci este să-ți planifici cu mare atenție vizitele la medicul ginecolog. Dacă nu ai deja un astfel de doctor, caută recomandări și alege-l pe cel care-ți transmite încredere și liniște. Este foarte important să te încrezi în medicul care îți va urmări sarcina. După ce ai făcut acest pas, află cu exactitate când trebuie să mergi pentru ecografiile morfofetale și nu rata nicio programare. De asemenea, discută cu acesta despre dieta ta și despre alimentele benefice și necesare pentru crearea unui meniu complex și sănătos. În plus, stabilește dacă poți face mișcare și care ar fi cele mai bune exerciții în perioada de sarcină. Activitatea fizică este foarte importantă pentru menținerea sănătății, iar dacă nu există motive pentru întreruperea acestei activități, ar fi indicat să nu te oprești din a merge la sală sau din a face mișcare în general.
Află drepturile legale de care beneficiezi
Este esențial ca în perioada sarcinii să fii cât mai relaxată, tocmai de aceea este bine să te informeazi cu privire la drepturilor pe care le ai. Spre exemplu, femeile gravide beneficiază de-a lungul sarcinii de un concediu de maternitate,care însumează 126 de zile calendaristice, fiind format din concediu prenatal și concediu postnatal. Astfel, din cele 126 de zile, numai primele 42 de zile de după naștere sunt obligatorii.
De asemenea, angajatorul are obligația să-ți acorde o dispensă pentru consultații prenatale de maximum 16 ore pe lună, dacă investigațiile se pot realiza doar în timpul programului de muncă. În plus, în funcție de serviciu și de responsabilitățile pe care le ai, poți solicita luarea unor măsuri pentru schimbarea condițiilor de muncă sau a programului, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci trebuie găsit un alt post disponibil în cadrul firmei.
În cazul în care niciuna dintre variante nu este fezabilă, atunci vei avea dreptul la concediu de risc maternal. Trebuie subliniat că poți beneficia de toate aceste aspecte doar după ce vei fi anunțat angajatorul în scris, alăturând adresei și o adeverință din partea medicului, care să ateste că ești însărcinată. Odată informat despre starea ta de graviditate, angajatorul nu te poate concedia decât în cazul falimentului sau al reorganizării judiciare.
Stabilește un plan de investiții și economii împreună cu partenerul
Un aspect pe care trebuie să-l tratezi cu seriozitate este bugetul familiei și planul economic pentru următoarele luni. Încearcă, pe cât posibil, să începi să cumperi, lună de lună, lucrurile care îți sunt necesare pentru camera copilului, precum pătuț, masă de înfășat și alte accesorii importante. Apoi, prioritizează cheltuielile și astfel îți va fi mult mai ușor să gestionezi finanțele în primele luni după naștere. De asemenea, creează un fond de urgență și completează lunar cu sume de bani.
Venirea unui copil în familie reprezintă împlinire, dar poate înseamna și cheltuieli substanțiale pentru rezolvarea anumitor probleme de sănătate, iar deținerea unui astfel de fond te va ajuta să fii mai puțin stresată în privința viitorului. Totodată, poți viza încheierea unei asigurări de viață și a uneia de sănătate, dar și a unui abonament medical la o clinică privată. Toate aceste decizii și acțiuni vor contribui la o perioadă de sarcină liniștită și echilibrată.