Gingivita este o inflamație a gingiilor care este determinată de acumularea plăcii în jurul dinților și, deși nu este distructivă, este considerată în continuare precursorul bolii gingivale (parodontita sau paradontoza). Află care sunt principalele cauze și simptome ale gingivitei, dar și cum poți trata această afecțiune.
Cum se manifestă gingivita?
Bacteriile din placa dentară transformă carbohidrații din alimentele pe care le consumăm în acid care poate duce la iritarea cavităților și a gingiilor. De aceea, este imperativ să spălați și să clătiți dinții, precum și să folosiți ața dentară în mod regulat pentru a elimina resturile de mâncare, dar și placa interdentară.
Iritarea cauzată de placă poate determina simptome precum:
- gingiile devin roșii, umflate și dureroase;
- Respirație urât mirositoare
- Reducerea gingiilor
- apare sângerarea la nivelul gingiilor.
Dacă nu este tratată la timp, gingivita poate continua să avanseze în stadiile grave ale bolii parodontale.
Care sunt cauzele gingivitei?
Placa este principala cauză a gingivitei. Totuși, principalii factori care pot crește riscul de a dezvolta gingivita la adulți sunt:
- Tutunul.
- Modificările hormonale – pot face gingiile mai sensibile, ceea ce te poate face mai predispus la gingivită.
- Anumite boli și afecțiuni – precum cancerul, diabetul, HIV, etc.
- Medicamente – o varietate de medicamente influențează fluxul de salivă. Saliva este necesară pentru a proteja dinții și gingiile, iar atunci când scade, te face mai predispus la gingivită.
- Istoricul familiei: Deși nu puteți transmite gingivita copiilor, antecedente familiale de boală a gingiilor determină predispoziția genetică la aceasta.
- Alimentație slabă – când corpul nu primește toate vitaminele și mineralele de care are nevoie, poți deveni susceptibil la infecții și boli ale gingiilor.
- Îmbătrânire – pe măsură ce îmbătrânești, probleme precum gura uscată și alte afecțiuni medicale te pot expune unui risc mai mare de a dezvolta gingivită.
Cum tratezi gingivita?
Tratamentul profesional este prima soluție pentru eliminarea gingivitei, fiind menit să oprească dezvoltarea infecției. Tratarea bolilor gingivale necesită o curățare profundă care implică:
- Scalarea dinților și a gingiilor – prin acest procedeu, stomatologul va îndepărta tartrul dentar.
- Planarea radiculară – tehnica presupune că suprafața rădăcinilor este netezită și bacteriile îndepărtate, astfel încât gingiile să se poată reatașa la dinți.
- Medicamente și antibiotice pentru boala gingiilor – dacă infecția este severă, medicul dentist poate prescrie antibiotice și medicamente orale.
- Remedii naturiste – apă sărată, apă de gură specială pentru gingii, ulei de cocos, aplicarea de cuișoare sau gel de turmeric pe gingiile afectate, ș.a.
Cum previi gingivita?
Pentru o igienă dentară corespunzătoare, se recomandă:
- vizita la medicul stomatolog, cel puțin o dată pe an.
- perierea dinților cel puțin două minute, de 2x/ zi.
- folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi.
- utilizarea apei de gură o dată sau de 2x/ zi.