Cinci din zece copii au experimentat o situaţie de tip cyberbullying în mediul online, un fenomen tot mai frecvent, cu repercusiuni complexe asupra tuturor actorilor implicaţi: victimă, agresor şi martor. Este motivul pentru care Salvaţi Copiii România a lansat iniţiativa „Dă BLOCK agresivităţii! Şi glumele dor. Stop Cyberbullying!”, căreia i s-au alăturat 2.400 de cadre didactice din 726 de şcoli şi peste 46.000 de elevi, părinţi şi specialişti, la nivel naţional.
Cele mai recente studii realizate de către Organizaţia Salvaţi Copiii arată că 54% dintre copii au fost victime ale unor comportamente de tip cyberbullying în mediul online, procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul fetelor şi elevilor de liceu. 69% dintre aceştia au primit mesaje jignitoare sau supărătoare, iar 30% au fost excluşi dintr-un grup sau dintr-o activitate pe Internet.
De asemenea, 25% dintre copii au fost hărţuiţi de persoane străine pe Internet.
Copiii victime ale hărţuirii raportează stări mai accentuate de discomfort emoţional. Aceştia sunt mai îngrijoraţi, mai puţin optimişti cu privire la viitor şi mai nemulţumiţi de relaţia cu familia şi prietenii. Mai mult decât atât, aceştia consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activităţile de zi cu zi au sens. Spre deosebire de situaţiile clasice de bullying, în care comportamentul se opreşte la un moment dat, iar situaţia umilitoare sau agresivă se încheie, hărţuirea online are un caracter prevalent şi permanent.
Prin urmare, pentru a reduce şi combate fenomenul de cyberbullying, Salvaţi Copiii a pus la dispoziţia cadrelor didactice un pachet de resurse care conţine atât o serie de clipuri video care abordează acest subiect, cât şi planuri de lecţie adaptate etapelor de dezvoltare ale copiilor din ciclurile de învăţământ. Iniţiativa a fost primită cu mare interes din partea cadrelor didactice, 2.400 dintre aceştia alegând să organizeze cu elevii şi părinţii la clasă cel puţin o activitate educaţională în care au înţeles consecinţele cyberbullying-ului şi au identificat măsuri de prevenire şi intervenţie în astfel de situaţii.
„Tehnologia oferă acces către o lume infinită de cunoaştere şi dezvoltă copiilor şi tinerilor abilităţile necesare secolului XXI, dar poate fi folosită, din păcate, şi pentru a produce ruşine, teamă şi însingurare. Permanenţa şi dificultatea de a identifica şi gestiona situaţiile de cyberbullying, fac ca acest fenomen să aibă un impact negativ uriaş asupra tuturor actorilor din spaţiul virtual – victimă, martor, agresor. Drept urmare, nu poate decât să ne bucure interesul crescut al elevilor şi al cadrelor didactice pentru a aborda acest subiect şi a veni cu soluţii pentru combaterea şi prevenirea sa”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Organizaţia Salvaţi Copiii.
Iniţiativa „Dă BLOCK agresivităţii! Şi glumele dor. Stop Cyberbullying!” a avut drept scop implicarea elevilor şi profesorilor în activităţi educaţionale locale pentru a reduce şi combate fenomenul de cyberbullying.
Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României.