Danemarca: social-democrații au format o coaliție guvernamentală de stânga

După trei săptămâni de negocieri, liderul social-democraților danezi, Mette Frederiksen, a anunțat încheierea unui acord cu trei partide de stânga în vederea formării unui guvern în urma alegerilor legislative din 5 iunie.

Cu 25,9% din sufragii, social-democrații au devent prima formațiune politică ce a reușit să strângă un «bloc roșu» cu o majoritate de 91 de locuri din cele 179 cât are parlamentul danez, Folketingul. «Ne-am atins scopul…Vom arăta astfel că atunci când danezii au votat așa cum au dorit, o nouă majoritate le poate traduce speranţele în acțiune», a declarat doamna Frederiksen, care va forma un guvern minoritar susținut de aliații săi. Mette Frederiksen (41 ani), liderul formațiunii social-democrate, care astfel devine cel mai tânăr prim-ministru al țării, «și-a realizat dorința de a conduce un guvern totalmente social-democrat», scrie ziarul «Berlingske». Însărcinată de regină să negocieze formarea noului guvern, joi era așteptat să devină public acordul (de 18 pagini) între formațiunile coaliției la guvernare.

O politică mai puțin dură față de migranți

Viitorul guvern, reiese din acordul coaliției la guvernare, înțelege să promoveze o politică «strictă» în domeniul imigrației, așa cum a existat începând din 2001, dar «umană». Danemarca va primi din nou refugiați, dar pe baza sistemului cotelor. În 2016, Danemarca și-a suspendat participarea la programul ONU al cotelor de reinstalare a refugiaților. Acordul actual prevede de asemenea abandonarea proiectului plasării pe o insulă nelocuită a migranților «indezirabili» (cu cazier juridic) în așteptarea expulzării sau a celor care nu pot fi retrimişi în țările de origine. Un alt punct important al acordului între formațiunile intrate în coaliția de guvernare se referă la problemele legate de efectele schimbărilor de climă. Acordul conține acordul privind elaborarea unui plan climatic, adoptarea unei legi cu efect de constrângere în domeniu și privind reducerea emisiilor de gaze poluante în proporție de 70%.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW