România, prin Hub-ul care se ridică la Murighiol, “are un rol vital în coordonarea” primei infrastructuri de cercetare paneuropene dedicată studierii sistemelor fluviu – deltă – mare, a cărei importanță este comparabilă cu aceea a Laserului de la Măgurele, a explicat Adrian Stănică, coordonatorul DANUBIUS – RI. El a explicat că viitoarea infrastructură de cercetare va încerca să contribuie la găsirea unor soluții practice pentru combaterea inundațiilor, a poluării sau a schimbărilor climatice. Componenta românească a DANUBIUS – RI se numește DANS și pregătește construcția celui mai mare laborator românesc de studiere a mediului și a vieții, la Murighiol, în Delta Dunării. Din proiectul DANS fac parte și Supersite-ul Delta Dunării și Centrul de Date Galați.
“DANS este contribuția românească adusă proiectului DANUBIUS-RI”, a explicat Manuela Sidoroff, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice.
“Noi evaluăm că proiectul va avea un mare impact asupra comunității locale. În principal, acolo lumea se ocupă de acvacultură, dar noi putem să venim să îmbunătățim metodele de creștere a peștilor, modul de hrănire a lor. Construcția și Hub-ul vor avea impact asupra tinerei generații, pentru că vor putea participa și la demonstrări de servicii. Va avea impact asupra turismului, asupra construcțiilor”, a declarat Manuela Sidoroff.
Potrivit acesteia, noutatea proiectului de cercetare o reprezintă în primul rând abordarea integrată fluviu-deltă-mare.
“Ceea ce facem în acest proiect este că, în afară de strategia generală de cercetare și direcțiile de cercetare pentru DANUBIUS România, efectuăm studiile de fezabilitate pentru componentele românești. Toate țările europene care sunt partenere au deja unități de cercetare care sunt partenere în domeniu, care există. În România, nu există. Deci facem un efort deosebit ca să construim infrastructura noastră de cercetare, care de fapt va conduce acest proiect. Hub-ul general al DANUBIUS-RI și proiectul DANS vor fi la Murighiol”, a detaliat directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice.
“Problemele care sperăm că vor fi rezolvate cu ajutorul eforturilor reunite ale colegilor noștri de la INCD Delta Dunării, de la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării și împreună cu primăria Murighiol și Consiliul județean Tulcea: deschiderea lacului Murighiol. Lacul Murighiol este un lac eutrofizat, este un lac colmatat, care trebuie deschis spre brațul Sfântul Gheorghe. Aici avem probleme și să sperăm că le vom rezolva”, a declarat Manuela Sidoroff.
În ceea ce privește termenul de realizare a proiectului DANS, aceasta a explicat că în luna iunie 2019 “trebuie să avem gata aplicația pentru fondurile structurale, pe care o depunem la Uniunea Europeană pentru construirea celor 3 componente românești. Va trebui să avem gata cele 3 studii de fezabilitate pentru Hub, pentru Supersite și pentru Centrul de Date, pe care le unim într-un singur studiu pe care îl depunem la Comisie, sperăm în perioada președinției României”.
“În Hub-ul de la Murighiol vor lucra 150 de persoane angajate permanent și încă aproximativ 150 de persoane care vor veni cu contracte din străinătate, cu studenții, pentru diverse aplicații”, a anunțat aceasta.
“Noi țintim să fie și principalul centru care să găsească soluții în problema extrem de complexă a eutrofizării. Dacă găsești soluții la capătul Dunării, soluția asta se poate aplica oriunde în lume. Deci probleme legate de fluxurile de materie, mai ales de azotați, care duc la exploziile algale în anumite condiții de temperatură; în momentul în care aceste alge putrezesc, descompun oxigenul din apă și duc la sufocarea vieții care există în partea de jos”, a declarat Adrian Stănică, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar).
Potrivit Manuelei Sidoroff, “în Delta Dunării va fi un mare centru de colectare a datelor” – GeoEcoMar și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea (INCDDD) dezvoltă aici 18 puncte de observații. Informațiile culese de aici vor fi prelucrate la Murighiol “și vor fi trimise apoi la Galați, unde vor fi stocate toate datele, inclusiv din nodurile și supersite-urile partenerilor din străinătate. Deci Galați va avea toate datele din tot consorțiul”.
• Proiectul DANS este susținut de 5 parteneri: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice care conduce acest proiect, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marina – GeoEcoMar – coordonatorul proiectului internațional DANUBIUS-RI, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea – INCDDD, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Academia Română – Institutul de Geodinamica „Sabba Stefãnescu”.
• Primele estimări ale costurilor, în ce privește componenta din România a DANUBIUS-RI, sunt de 100 de milioane construcția și costuri de întreținere de minimum 10% pe an