12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

De ce a fost arestat din nou Carlos Ghosn?


Joi dimineața, la o zi după ce anunțase că va organiza o «mare conferință de presă» la Tokio pentru a spune adevărul în legătură cu ceea ce se întâmplă cu el, Carlos Ghosn, fost director general la Renault-Nissan și Mitsubishi Motors, a fost din nou arestat de la reședința în care s-a instalat, sub strict control, după eliberarea contra cauțiune, la 6 martie, din arestul la închisoarea din Tokio.

Carlos Ghosn a fost deja pus sub acuzare în trei dosare, a stat în detenție 108 zile și, potrivit surselor judiciare, citate de trimisul la Tokio al ziarului «Les Echos», se află în fața unui al patrulea dosar de punere sub acuzare. Joi la prânz el se afla la sediul Parchetului, în așteptarea validării de către un judecător a plasării sale din nou în detenție.

Noile acuzații

Presa niponă afirmă că noua arestare a lui Ghosn a fost ordonată în cadrul unei anchete privind unele viramente «suspecte» efectuate de Nissan și Renault către un distribuitor de automobile produse de cele două mărci instalat în Oman, pentru Orientul Mijlociu. Parchetul cercetează legitimitatea transferării unor sume enorme, de-a lungul a șapte ani consecutivi către întreprinderea respectivă, Suhail Bahwan Automobiles (SBA). Parchetul îl suspectează pe Ghosn că a ordonat transferarea mai multor milioane de dolari din fondul de rezervă al directorului Nissan, care de regulă este destinat unor cheltuieli cu totul excepționale. Transferuri similare ar fi fost ordonate – pentru o perioadă mai scurtă – și din fondul similar de la Renault. Ancheta a identificat 35 milioane dolari deplasați de la Nissan și aproape 10 milioane din contul constructorului francez. Informații difuzate miercuri precizau că SBA a transferat ulterior, printr-un intermediar, cea mai mare parte a sumelor mai sus menționate – teoretic pentru operațiuni de marketing – către o întreprindere libaneză controlată de un prieten avocat al lui Ghosn (Good Faith Investments), care la rândul lui a achiziționat un luxos yaht (de 12 milioane dolari) folosit de familia Ghosn, a finanțat un start-up, în California, al fiului său, Anthony Ghosn. Toate aceste operațiuni sunt considerate în legislația japoneză «abuz de încredere agravat», justificând astfel o nouă punere sub acuzare.

Complot?

În minutele ce au urmat arestării, Carlos Ghosn a difuzat un comunicat de presă, preluat de France Presse și de corespondentul ziarului «Les Echos», în care din nou afirmă că este nevinovat, explicând că «această afacere face parte dintr-un complot organizat de Nissan care, potrivit lui, încercase de mai multe luni, prin intermediul anumitor persoane de la grupul japonez, să-l îndepărteze de la conducerea grupului». «Arestarea mea de astăzi (joi – n.n.) este revoltătoare și arbitrară… Ea face parte dintr-o nouă manevră a unor indivizi de la Nissan care vor să mă împiedice să mă apăr, manipulând procurorii… De ce au venit să mă aresteze deși nu am încălcat cu nimic procedurile în curs, decât cu scopul de a mă distruge?», a declarat presei Carlos Ghosn. Pe rețelele de socializare, mulți comentatori fac o legătură între brusca arestare, joi, a lui Ghosn și anunțul făcut de el miercuri că intenţionează să organizeze o conferință de presă în care să spună adevărul despre scandalul în care se află.

Avocatul lui Carlos Ghosn, Junichiro Hironaka, nu are, pentru moment, nicio idee precisă despre calendarul procesului și nici nu crede în deschiderea dezbaterii dosarului lui înainte de luna septembrie, așa cum au lăsat a se înțelege, recent, magistrații niponi. «Este foarte probabil ca dl. Ghosn să rămână mai multă vreme în Japonia», a explicat avocatul. (MC)

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW