Răspunsul la această întrebare îl găsim în sondajele UE cu privire la siguranța la lucru: conform statisticilor Eurostat, în anul 2014 România a fost pe locul 2 pe plan european la numărul de accidente de muncă declarate.Neatenția sau instruirea necorespunzătoare sunt cauzele cele mai frecvente ale accidentărilor la locul de muncă. Totuși, utilizarea echipamentului de protecție adecvat este esențială pentru a scădea riscul de accidentare.
Prevenția este cuvântul cheie când vine vorba de siguranța la locul de muncă: investirea în echipamente de protecție individuale se poate dovedi o investiție bună pe termen lung. Accidentele ocupaționale pot rezulta în răni serioase, zile de lucru pierdute, eficiență scăzută. Mai important totuși, moralul și sănătatea lucrătorilor trebuie să primeze.
De aceea, imaginea muncitorului este, de obicei, asociată cu uniforma de lucru: îmbrăcămintea și încălțămintea de protecție sunt nelipsite din garderoba oricărui muncitor care se respectă.
Bineînțeles, este importantă folosirea echipamentelor de protecție adecvate muncii prestate: îmbrăcămintea de protecție trebuie să ofere siguranță, și confort în diferite medii de lucru. În funcție de riscurile la care se va expune utilizatorul, îmbrăcămintea de protecție trebuie să se conformeze unor anumite standarde CE: rezistența la umiditate, căldură, flacără deschisă sau contactul cu chimicale periculoase sunt criteriile esențiale după care alegem îmbrăcămintea de protecție potrivită.
Același principiu se poate aplica și la încălțămintea de protecție: un minim de siguranță este asigurat de bombeul de protecție, dar talpa antistatică și antialunecare, fețele impermeabile și lamela antiperforație sunt elementele care apără piciorul în medii de lucru cu risc crescut de accidentare. Încălțămintea de protecție specializată poate beneficia de elemente suplimentare de siguranță: căptușeala termoizolantă, talpa izolată electric sau cu rezistență la temperaturi înalte. Acest tip de încălțăminte de protecție este dedicat activităților care pot pune serios în pericol sănătatea lucrătorilor.
Nu în ultimul rând, echipamentul de protecție nu este suficient pentru a garanta siguranța completă la locul de muncă; instruirea adecvată și responsabilizarea lucrătorului sunt esențiale pentru o bună desfășurare a muncii. Spor la lucru!