Performanța termică a unei locuințe este sinonimă cu eficiența energetică, definită prin capacitatea imobilului respectiv de a asigura confortul termic optim, în orice anotimp, cu un consum mic de resurse, și, implicit, cu un cost scăzut. Dacă în cazul imobilelor mai vechi nu s-a pus mare accent pe acest aspect, altfel stau lucrurile în prezent, când eficiența energetică este primordială, la construirea unei locuințe.
Prin urmare, de asigurarea performanțelor termice ale viitoarei locuințe trebuie să ții cont încă din faza de proiectare, fiind nevoie să urmezi o serie de alți pași importanți pe parcursul fazei de execuție. Astfel:
Alege un loc însorit, în zona de câmpie
Casele construite la câmpie consumă mult mai puține resurse pentru asigurarea confortului termic decât cele de la munte, fiind amplasate în zone deschise, cu temperaturi mai ridicate decât cele înregistrate în zonele montane. Dacă nu vrei să plătești sume mari pentru menținerea confortului termic, alege-ți un loc de casă la șes, într-o zonă cât mai expusă la soare.
Orientează casa cu fața spre sud
Și amplasamentul locuinței are rolul său în asigurarea eficienței energetice, nivelul cheltuielilor cu energia termică fiind influențat și de punctele cardinale către care este orientată casa. Astfel, pentru a avea o locuință mai economică, din acest punct de vedere, imobilul trebuie să orientat cu fața spre sud, iar dacă îți dorești o casă mai răcoroasă, orientarea trebuie să fie către nord. Totodată, este bine ca dormitoarele să fie dispuse către sud și est, pentru a beneficia de mai multă căldură naturală, în timp ce camerele mai puțin utilizate, către nord.
Alege materiale cu bune proprietăți izolante
Pentru a menține mai mult timp căldura în timpul iernii și răcoarea, pe timpul verii, o locuință trebuie să fie realizată din materiale de construcție care au proprietăți izolante. Printre acestea se numără oțelul reciclat, plăcile de ciment izolate, panourile structurale izolate, ferestrele de termopan și panourile de izolare sub vid.
Izolația termică și hidroizolația sunt esențiale
O casă cu performanțe tehnice ridicate este de neconceput fără aceste două elemente, care au un rol decisiv în asigurarea confortului termic în orice perioadă a anului și în orice fel de condiții meteorologice. Alături de polistiren, vata de sticlă de pe site-ul Maco Store este un excelent izolant, recomandat pentru izolațiile termice. Se montează cu ușurință, are o greutate redusă așa că nu pune presiune pe pereți, iar calitățile sale sunt greu de egalat.
Asigură o bună ventilație a locuinței
O altă componentă importantă în asigurarea eficienței energetice este sistemul de ventilație, care contribuie la controlul umidității, si astfel, la menținerea unei temperaturi optime în locuință. Cele mai indicate în acest sens sunt sistemele de ventilație cu recuperare de căldură, datorită faptului că ajută la reducerea consumului energetic.
Un astfel de sistem atrage aerul cald din locuință, iar căldura este transferată aerului de afară, care este introdus în încăpere. În mod similar funcționează și în sezonul cald, doar că în aceste condiții răcește aerul fierbinte atras în locuință.
Folosește surse alternative de energie
Pentru a reduce și mai mult costurile cu energia termică, ia în calcul surse alternative, cum ar fi panourile fotovoltaice. Acestea folosesc energia solară, furnizată, gratis, de natură. De asemenea, energia eoliană poate fi transformată în electricitate cu ajutorul unor sisteme speciale, iar, astfel, vei economisi banii pe factura la curent.
Costurile pentru constucția unei locuințe cu performanțe tehnice maxime pot fi ceva mai ridicate, însă investiția se va dovedi, în scurt timp, una eficientă, prin prisma economiilor pe care le vei face la plata facturilor pentru gaze și energie electrică.