20.4 C
București
joi, 13 mai

Ce sunt bicicletele de munte: istorie și utilitate

Ciclismul montan este o activitate ideală pentru cei dornici de adrenalină. Acesta este posibil, însă, grație tehnologiilor moderne care stau la baza realizării unor biciclete potrivite pentru exploatarea reliefului montan. Și, cu toate că astăzi avem la dispoziție o gamă extinsă de biciclete MTB din care să alegem, nu am putut beneficia de această varietate dintotdeauna. Iată o scurtă istorie a bicicletelor și câteva avantaje pe care le au modelele moderne pentru traseele montane:

Celeriferul – prototipul bicicletelor din zilele noastre

Sfârșitul secolului XVIII marchează un moment important pentru dezvoltarea omenirii, deoarece atunci a fost creat primul vehicul destinat transportului individual. Apariția celeriferului, primul prototip de bicicletă, este asociată cu numele contelui Mede de Sivrac. Acesta a realizat, în 1790, o invenție pe două roți destul de greoi, propulsat de picioarele celui care îl utiliza, fără pedale, fără sistem de frânare și fără direcției. Însă, încă de pe atunci celefericul era utilizat pentru a asigura transportul pe distanțe mici folosind forța proprie. Deși acest dispozitiv nu a fost considerat la momentul actual unul revoluționar, era foarte apreciat deoarece era mai rapid decât mersul pe jos. Celefericul avea să servească, totuși, drept sursă de inspirație pentru conceperea bicicletelor de mai târziu. 

Contribuția baronului Karl Dreis în realizarea bicicletei moderne 

După aproape 30 de ani de la inventarea celeferului, baronul german Karl Dreis aduce o schimbare semnificativă acestui prototip: îi adaugă un sistem de direcție. A rezultat drezina, cu ajutorul căreia baronul se deplasa pe proprietatea sa pentru a verifica munca argaților. Dreis și-a numit aparatul ”mașină de fugă”, care avea să devină utilizat la scară largă, în 1818, chiar și în Statele Unite ale Americii. 

Sussex Dwarf și primul sistem de transmisie cu lanț 

Un alt moment important din dezvoltarea modelelor moderne de biciclete este atribuit unui englez, pe numele său H.J. Lawson. Acesta brevetează primul sistem de transmisie prin lanț, după numeroase încercări eșuate. Sussex Dwarf, așa cum era poreclită bicicleta lui Lawson avea roțile mult mai mici decât cele ale velocipedelor și era mult mai ușor de acționat grație lanțului care sporea eficiența de transmisie cu 100%. 

Ultimul deceniu al secolului XIX a reprezentat și momentul în care a apărut bicicleta modernă cu cadru în formă de romb. Treptat, au fost introduse și alte elemente indispensabile ale modelelor din zilele noastre, respectiv frânele, pinionul liber și anvelopele de cauciuc umflate cu aer (dezvoltate de celebrul John Dunlop). 

Ce opțiuni ai astăzi în materie de biciclete MTB?

Dacă înainte nu erau prea multe opțiuni, astăzi poate fi o misiune foarte dificilă să alegi o bicicletă de munte potrivită pentru tine. Bicicleta mountain bike îți oferă o experiență plăcută, confortabilă și mai ales sigură atunci când pornești în căutarea celor mai frumoase peisaje montane, de aceea alegerea sa necesită timp și informare corectă. Poți alege modele trail bikes, care sunt și cele mai comune modele pentru drumețiile pe munte, biciclete cross country, downhill, enduro și multe altele. Achiziționarea unei bicicletele speciale pentru munte implică o investiție importantă, însă pe piață există modele accesibile pentru orice buget. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW