Începând cu anul 175 după Hristos, stindardul dac s-a impus ca stindard al majorităţilor legiunilor romane, triumfând şi în a doua jumătate a secolului al IV-lea, cu prilejul vizitei la Roma a împăratului Flavius Iulius Constantinus, fiul împăratului Constantin I (după istoricul Ammien Marcellius).
Ce-i interesant de abia de acum apare, căci conform datelor cuprinse în Notitia Dignitarium, un document militar al arhivelor imperiale romane, stindardul de luptă al dacilor purta culorile roşu, galben şi alabastru, aceleaşi culori de la primele legiuni geto-dace cantonate în Bretania şi Capadocia, în care fruseseră recrutaţi ca mercenari luptătorii daci. După căderea Imperiului Roman de Apus, stindardul dacilor a fost preluat şi folosit de armatele bizantine până la finele secolului X.
Împăratul bizantin Justinian, a înfiinţat în anul 535 după Hristos, două cetăţi dunărene, Recidava şi Literatta, locuite de luptători descendenţi ai dacilor care şi-au păstrat emblema stindard de luptă a strămoşilor.
Ca un semn de preţuire a efectului moral exercitat asupra războinicilor, stindardul folosit în legiunile romane şi ulterior bizantine era împodobit cu aur şi pietre preţioase.
În anul 1185, fraţii valahi Petru, Asan şi Caloian, au condus o armată contra bizantinilor, ai cărei oşteni aveau pe suliţe flamuri cu reproducerea dragonului-lup al dacilor, plus cele trei culori.
Culorile stindardului au străbătut veacurile fără nicio altă menţionare documentară, părând pierdute pentru totdeauna.
Dar iată că în anul 1821, culorile roşu, galben şi albastru se regăseau pe drapelul de luptă al lui Tudor Vladimirescu, iar în anul 1848 au devenit culorile drapelului de stat, cunoscute şi astăzi.
Ce înseamnă memoria ancestrală a unui popor, şi cum nu poate fi ea ştearsă nici de atotputernicul Timp!
Stăm şi astăzi sub semnul lui Zamolxes, chiar dacă unii dintre noi nu avem habar de asta!
De bună seamă, citind ca arabii dela dreapta spre stânga. Dragă redacţie, mai citiţi cum se enumără culorile steagurtilor DIN ÎNTREAGA LUME – respectiv de la STÂNGA- de lângă lemnul stindardului, spre dreapta
Puţină cultură nu v-ar strica, credeţi-mă
Numai cand exista catarg… Altminteri, sa dam Cezarului ce este al Cezarului si lui Ciprian Porumbescu memoria ce i se cuvine (Rosu, Galben, si Albastru)… restul e pustiu.
salutam . pe bolta mormantului tracic de la kazanlak – bulgaria , sunt reprezentate personaje umane care sunt inconjurate de un brau dublu ce cuprinde capete de bour alternate de flori cu patru petale . petalele sunt doua rosii si doua albastre iar mijlocul este galben ! cu acelasi model este reprezent scutul lui decebal pe columna lui traian .