O bară de protecție, numită bullbar, este o bară din oțel sau din aluminiu care se poate monta în diverse locuri pentru a proteja vehiculul împotriva daunelor care pot fi cauzate de coliziunea cu un animal, cu un alt vehicul sau cu un pieton. Totuși, protecția vehiculului nu este singura funcție pe care o poate îndeplini un bullbar. În ultimii ani, acest accesoriu a devenit foarte popular și la noi în țară, cu toate că în străinătate, proprietarii de mașini investesc încă de la achiziționarea vehiculului într-un bullbar. De exemplu, în Australia, bullbar-ul se mai numește scut de protecție, deoarece cangurii sunt acolo principalul pericol rutier, iar un bullbar poate oferi protecție în nenumărate feluri.
Ce este mai exact un bullbar?
Un bullbar este o bară de oțel sau din aluminiu atașată de obicei la partea din față a vehiculelor 4×4, deși în prezent sunt disponibile mai multe tipuri de bullbar-uri pentru camioane. Cu alte cuvinte, această bară poate fi folosită pe toate tipurile de mașini, deși este întâlnită în mod obișnuit la SUV-uri, vehicule de teren, camioane și autocare, oferindu-le protecție împotriva coliziunilor minore cu alte vehicule sau animale. După cum sugerează și denumirea, bara este proiectată pentru a proteja partea din față a vehiculului. Fiind fabricată din oțel gros sau aluminiu, poate face față la impactul ușor cu un vehicul sau animal. La rândul lor, mașinile și camioanele care circulă prin zone rurale sau montane au nevoie de o anumită formă de protecție, așa că o bară devine o necesitate absolută, deoarece animalele ar putea sări direct pe capota vehiculului dacă mergi încet sau staționezi.
Cum diferă un bullbar de o bară de înclinare?
Barele de protecție frontale și barele de înclinare sunt foarte asemănătoare prin faptul că ambele se instalează în partea din față a vehiculului pentru a-i oferi protecție suplimentară. Totuși, principala diferență între cele două tipuri de bare este dată de dimensiune. Barele de protecție sunt mai mari și mai voluminoase și se montează pe partea din față a vehiculului, iar barele de înclinare se montează la capătul inferior al părții frontale a vehiculului. Când vine vorba de protecția vehiculului, aceste două tipuri de bară sunt foarte diferite. Deoarece barele de protecție sunt mult mai mari, pot proteja toată partea din față a vehiculului, inclusiv farurile. În schimb, barele de înclinare sunt mai mici și oferă protecție doar în cazul coliziunilor directe. Deoarece barele de înclinare nu sunt la fel de puternice ca barele frontale, nivelul lor de protecție este, de asemenea, mai mic. Bara de protecție se va alege în funcție de cerințele personale. Deși barele oferă protecție în cazul unui impact cu un animal sau un alt vehicul, rolul lor nu se rezumă doar la prevenție. De asemenea, o bară frontală montată deasupra mașinii poate acționa ca suport pentru becuri. O bară frontală este foarte eficientă și pentru a te împiedica să te izbești de eventuale obstacole dintr-o parcare. În general, un bullbar este recomandat dacă obișnuiești să șofezi off-road și ai nevoie de protecție frontală.