In prezent, centrele de date si orice sisteme IT, indiferent de dimensiune, depind inevitabil de UPS-uri pentru protejarea procesarii datelor si a comunicarii in retea. Rolul unui astfel de dispozitiv devine astfel nu doar crucial, ci si activ in permanenta. In timp ce trebuie sa se comporte ca un scut intre consumatori si inevitabilele pene de curent, o sursa neintreruptibila de curent trebuie, de asemenea, sa inlature cele mai multe tipuri de fluctuatii electrice care ar putea sa provoace intreruperi sau chiar pagube grave.
Desi este cunoscut faptul ca centrele de date si orice alte instalatii IT depind de sistemele UPS pentru o functionare corespunzatoare, nu la fel de cunoscut este faptul ca aceste surse de alimentare exercita aceasta protectie in mod continuu, nu doar in cazurile in care reteaua de distributie intampina probleme.
Ce face, mai exact, un UPS?
Alimenteaza consumatorii
In cazul unei pene de curent, un UPS poate furniza curent electric pentru cateva minute, fie pana cand revine curentul – atunci cand intreruperea este scurta –, fie pana cand se realizeaza un back-up al activitatii in desfasurare. E important insa a nu se confunda o sursa neintreruptibila de curent cu un generator de curent, utilizat pentru alimentarea dispozitivelor electronice. Prin urmare, un UPS nu este o sursa alternativa de curent, ci doar una de avarie.
Filtreaza curentul electric de la reteaua de distributie
Majoritatea electronicelor sunt sensibile la variatiile de tensiune, de intensitate si de frecventa a curentului livrat de reteaua de distributie. In astfel de cazuri un UPS isi dovedeste capacitatile tehnice interceptand astfel de probleme, filtrand curentul electric si comutand alimentarea de la baterie pana in momentul in care situatia se remediaza.
Protejeaza electronicele de supratensiuni
Printre cele mai periculoase probleme electrice se numara supratensiunile care pot cauza avarii serioase echipamentelor electronice. Nu vrei sa te trezesti in situatia in care componentele electronice se ard si va trebui sa le inlocuiesti. La fel ca o priza de protectie, o sursa intreruptibila de curent va intercepta aceste cresteri bruste de tensiune si va proteja electronicele, comutand la alimentarea de la baterie.
Inchide automat electronicele conectate
O functie rezervata in general UPS-urilor cu management permite inchiderea automata a echipamentelor conectate la priza sursei intreruptibile, in cazul in care pana de curent dureaza mai mult de un anumit numar de minute. In acest fel este prevenita coruperea fisierelor deschise in momentul in care se intrerupe curentul.
In concluzie, o sursa neintreruptibila de curent este extrem de utila atunci cand reteaua electrica de distributie intampina pene dese sau fluctuatii mari de tensiune, aceasta protejand atat integritatea echipamentelor electronice, cat si activitatea in plina desfasurare.