Municipiul Dej este unul dintre orașele pitorești din Transilvania. O mulțime de turiști străini și români aleg să își petreacă aici câteva zile pentru a vizita obiectivele istorice.
Muzeul Municipal Dej
În 1899 membrii, „Societății pentru literatură, istorie și etnografie a comitatului Solnoc-Dăbâca” pun bazele unei colecții muzeale care cuprinde 3.791 piese de arheologie, artă, etnografie etc., pe lângă Liceul de Stat din Dej. În 1900, în urma unui control din partea Inspectoratului muzeelor, s-a dispus desființarea acesteia din cauza condițiilor necorespunzătoare de întreținere și funcționare. Până în 1904 materialele au fost transferate la Muzeul Ardelean din Cluj și la Muzeul de Belle-Arte din Budapesta.
În 1925, Consiliul orașului a luat hotărârea de a pune bazele unui mic muzeu comunal, iar în 1932 este semnat „Regulamentul Muzeului și Bibliotecii Orașului Dej”.
În 2018 Muzeul Municipal Dej este mutat într-o clădire recent renovată din centrul istoric al municipiului Dej, pe strada 1Mai nr. 3. Acest imobil corespunde necesităților de bună funcționare a muzeului. La demisol funcționează, o librărie spațioasă și frumos amenajată, o sală multimedia 3D cu capacitate de 46 de locuri, o sală de conferință și un birou de informații. La etaj sunt amenajate în 5 săli de expoziție obiectele cu valoare muzeală, iar cea de a șasea încăpere este destinată expozițiilor periodice.
Castrul roman Samum
Castrul roman Samum de la Cășeiu, județul Cluj, a fost construit în jurul anului 106, ca și parte a șirului de castre de apărare Moigrad-Porolissum – Tihău – Cășeiu – Ilișua. Castrul a fost construit pe malul râului Someș, aproximativ la șase kilometri de municipiul Dej și era unul dintre punctele strategice de apărare a Daciei nordice.
Biserica reformată
Biserica Reformată-Calvină din Dej este un monument de arhitectură gotică, situat în piața centrală a municipiului Dej. Edificiul a fost construit între anii 1456-1526. În anul 1643 a fost ridicat turnul înalt de 71 m. Lăcașul a servit drept model pentru bisericile românești maramureșene din lemn.
Biserica și mănăstirea franciscană „Sf. Anton de Padova”
Biserica și mănăstirea franciscană „Sf. Anton de Padova” au fost construit3 în stil baroc în secolul al XVIII-lea (în jurul anului 1716).
Lupa Capitolina
Statuia „Lupa Capitolina”, simbolul latinității poporului român. A fost realizată de sculptorul V. Pruna și dezvelită în 17 septembrie 2004, cu ocazia celei de-a 100 Adunări Generale a Astrei. Lucrarea a fost donată de dr. Traian Gh. Dascăl, cetățean de onoare al municipiului Dej.
Monumentul Eroilor Deportați
Este amplasat în Piaţa Ştefan cel Mare. A fost dezvelit în 1947, în memoria celor peste 10.000 de evrei deportaţi din zona Dejului spre lagărele naziste ale morţii, de către autorităţile horthyste. Grupul statuar din bronz reprezintă: un bărbat, două femei, din care una poartă în braţe un copil, iar în spatele adulţilor se află încă un copil. Pe placa comemorativă, scrie în limbile română şi ebraică: “În memoria populaţiei evreieşti deportată de fascişti şi exterminată în cuptoarele de la Auschwitz, în anul 1944″. Monumentul a fost realizat de sculptorul Yzsak Marton, din Tg. Mureş.
Monumentul – Marii Uniri
Grup statuar din bronz, a fost realizat de sculptorul clujean Alexandru Lupu. Se află în Piața Bobâlna, reprezentând trei dintre corifeii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918: dr. Teodor Mihali, dr. Alexandru Vaida-Voievod, dr. Ștefan Cicio-Pop. A fost inaugurat la 30 noiembrie 1995, devenind unul din simbolurile heraldice ale stemei actuale a municipiului Dej.
În Dej găsești hoteluri și restaurante cu servicii de calitate pentru a completa un sejur de vis. Consultă lista firmelor din Dej pe termene.ro pentru a vedea ce poți alege.