duminică, 29 martie, 2020
19.5 C
București

De ce să vizitezi orașul Dej?

Municipiul Dej este unul dintre orașele pitorești din Transilvania. O mulțime de turiști străini și români aleg să își petreacă aici câteva zile pentru a vizita obiectivele istorice. 

Muzeul Municipal Dej

În 1899 membrii, “Societății pentru literatură, istorie și etnografie a comitatului Solnoc-Dăbâca” pun bazele unei colecții muzeale care cuprinde 3.791 piese de arheologie, artă, etnografie etc., pe lângă Liceul de Stat din Dej. În 1900, în urma unui control din partea Inspectoratului muzeelor, s-a dispus desființarea acesteia din cauza condițiilor necorespunzătoare de întreținere și funcționare. Până în 1904 materialele au fost transferate la Muzeul Ardelean din Cluj și la Muzeul de Belle-Arte din Budapesta.

În 1925, Consiliul orașului a luat hotărârea de a pune bazele unui mic muzeu comunal, iar în 1932 este semnat “Regulamentul Muzeului și Bibliotecii Orașului Dej”. 

În 2018 Muzeul Municipal Dej este mutat într-o clădire recent renovată  din centrul istoric al municipiului Dej, pe strada 1Mai nr. 3. Acest imobil corespunde necesităților de bună funcționare a muzeului. La demisol funcționează, o librărie spațioasă și frumos amenajată, o sală multimedia 3D cu capacitate de 46 de locuri, o sală de conferință și un birou de informații. La etaj sunt amenajate în 5 săli de expoziție obiectele cu valoare muzeală, iar cea de a șasea încăpere este destinată expozițiilor periodice.

Castrul roman Samum 

Castrul roman Samum de la Cășeiu, județul Cluj, a fost construit în jurul anului 106, ca și parte a șirului de castre de apărare Moigrad-Porolissum – Tihău – Cășeiu – Ilișua. Castrul a fost construit pe malul râului Someș, aproximativ la șase kilometri de municipiul Dej și era unul dintre punctele strategice de apărare a Daciei nordice.

Biserica reformată

Biserica Reformată-Calvină din Dej este un monument de arhitectură gotică, situat în piața centrală a municipiului Dej. Edificiul a fost construit între anii 1456-1526. În anul 1643 a fost ridicat turnul înalt de 71 m. Lăcașul a servit drept model pentru bisericile românești maramureșene din lemn.

Biserica și mănăstirea franciscană „Sf. Anton de Padova” 

Biserica și mănăstirea franciscană „Sf. Anton de Padova” au fost construit3 în stil baroc în secolul al XVIII-lea (în jurul anului 1716).

Lupa Capitolina

Statuia „Lupa Capitolina”, simbolul latinității poporului român. A fost realizată de sculptorul V. Pruna și dezvelită în 17 septembrie 2004, cu ocazia celei de-a 100 Adunări Generale a Astrei. Lucrarea a fost donată de dr. Traian Gh. Dascăl, cetățean de onoare al municipiului Dej.

Monumentul Eroilor Deportați

Este amplasat în Piaţa Ştefan cel Mare. A fost dezvelit în 1947, în memoria celor peste 10.000 de evrei deportaţi din zona Dejului spre lagărele naziste ale morţii, de către autorităţile horthyste. Grupul statuar din bronz reprezintă: un bărbat, două femei, din care una poartă în braţe un copil, iar în spatele adulţilor se află încă un copil. Pe placa comemorativă, scrie în limbile română şi ebraică: “În memoria populaţiei evreieşti deportată de fascişti şi exterminată în cuptoarele de la Auschwitz, în anul 1944″. Monumentul a fost realizat de sculptorul Yzsak Marton, din Tg. Mureş.

Monumentul – Marii Uniri

Grup statuar din bronz, a fost realizat de sculptorul clujean Alexandru Lupu. Se află în Piața Bobâlna, reprezentând trei dintre corifeii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918: dr. Teodor Mihali, dr. Alexandru Vaida-Voievod, dr. Ștefan Cicio-Pop. A fost inaugurat la 30 noiembrie 1995, devenind unul din simbolurile heraldice ale stemei actuale a municipiului Dej.

În Dej găsești hoteluri și restaurante cu servicii de calitate pentru a completa un sejur de vis. Consultă lista firmelor din Dej pe termene.ro pentru a vedea ce poți alege. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

De unde a apărut coronavirusul? Mai bine de un sfert dintre francezi cred că el a fost fabricat în laborator

Potrivit unui studiu Ifop, apărut sâmbătă în presa franceză, 26% dintre francezi cred că noul coronavirus a fost fabricat...

1.760 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19

Până astăzi, 29 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.760 de cazuri de persoane infectate cu...

Antonio Guterres: “Este nevoie de 3.000 miliarde de dolari” pentru ca Sudul planetei să combată coronavirusul

În condițiile în care pandemia de coronavirus continuă să câștige teren și peste 25.000 persoane au murit deja la...

Coronavirus: Noi vești îngrijorătoare de pretutindeni în lume

Sâmbătă, peste 300.000 de contaminați cu coronavirus erau diagnosticați în Europa. Jumătate din ei sunt în Italia (86.498) și...

TRENDING