Eşti mereu pe drumuri, în deplasări sau vizite de lucru, lucrezi tot timpul cu ajutorul laptopului, unde păstrezi tot felul de foldere cu schiţe, proiecte, date contabile, liste de preţuri, contracte etc.? Atunci, mai mult ca sigur că siguranţa informaţiilor este importantă pentru tine. Iată câteva sfaturi prin care îţi poţi păstra datele stocate pe calculator departe de hackeri sau de persoane care ţi-ar putea accesa laptopul în lipsa ta.
Primul pas pe care ar trebui să îl faci este să îţi parolezi sistemul de operare. Parola pentru windows e uşor de pus şi va trebui introdusă de fiecare dată când deschizi laptopul sau când laptopul iese din starea de hibernare, din modul de aşteptare sau screensaver. Evident, ca să fie o parolă eficientă, evită combinaţiile facile, de genul “abcdefg” “12345” sau previzibilul “54321”. În mod inexplicabil, toate statisticile arată că acestea continuă să fie cel mai frecvent utilizate parole şi, evident, cel mai uşor de spart.
Poţi parola inclusiv modul screensaver. Astfel, laptopul nu va ieşi din modul screensaver decât după introducerea unei parole. Încearcă să pui parole diferite, pentru a face mai dificilă sarcina unei persoane rău-intenţionate.
O altă modalitate prin care vei evita să devii ţinta unor hackeri este să dezactivezi bootarea de pe USB. În felul acesta, împiedici tentativele de instalare a unor programe malware prin care îţi pot fi furate datele personale sau alte informaţii de pe laptop. E drept, aceste setări nu pot fi făcute de oricine, aşa că ideal ar fi să apelezi la specialişti, pe care îi poţi găsi, de exemplu, la un centru de reparații laptop. Dacă tot ajungi la ei, roagă-i să îţi pună şi o parolă la BIOS, pentru a impiedica orice modificare adusă configuraţiei, fără voia ta. Găsești aici adresa acelui service laptop din București.
Cele mai importante date din laptopul tău se află pe hard disk. Dacă ţi se fură laptopul şi hardul este montat pe alt calculator, informaţiile pot fi cu uşurinţă citite, aşa că sfatul nostru este să criptezi hardul. Astfel, toate datele de pe el pot fi citite doar dacă eşti în posesia cheii de criptare – o parolă, un cod numeric sau un stick USB care conţine această cheie de criptare.
Pentru ca informaţiile pe care le accesezi şi le transmiţi prin internet să fie în siguranţă, ai nevoie de o reţea virtuală privată, o aşa-numita VPN. Aceasta e deosebit de utilă când eşţi în deplasare şi foloseşti reţele publice, neparolate şi neprotejate, care pot fi sparte uşor de hackeri. Aceştia au astfel posibilitatea să acceseze tot conţinutul transmis prin intermediul reţelelor mobile, de la parole de email sau ale conturilor de socializare, până la emailuri, înregistrări video sau fotografii.
Nu în ultimul rând, asigură-te că laptopul tău are instalat un program antivirus eficient şi actualizat cu ultimele baze de date de viruşi. Atunci când primeşti un email de la persoane necunoscute sau care are ataşamente suspecte, asigură-te că sunt scanate de programul tău antivirus şi că nu constituie niciun pericol înainte de a le deschide.
Evident, îţi poţi proteja laptopul şi impotriva furtului fizic. Majoritatea calculatoarelor portabile sunt echipate cu aşa-numitul Kensington slot – un port lateral unde se montează încuietoarea specială, Kensington lock, adică un cablu din oţel rezistent care se fixează de o mobilă sau de o ţeavă şi care e greu de desfăcut dacă nu ai cheia potrivită.
Iată aşadar câteva metode la îndemâna oricui de a securiza laptopul şi informaţiile pe care le păstrezi în el.