3.5 C
București
miercuri, 25 noiembrie

De la sesiunea PE (Bruxelles): Conferința privind viitorul Europei trebuie să înceapă „cât mai repede posibil”

Parlamentul European solicită Consiliului European „să prezinte cu promptitudine o poziție privind formatul și organizarea Conferinței” , astfel încât vocile cetăţenilor europeni să fie auzite. COVID-19 a adus la suprafaţă deficiențele instituționale ale Uniunii Europene.

Într-o rezoluție adoptată cu 528 voturi pentru, 124 împotrivă și 45 abțineri, PE declară că „la zece ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 70 de ani de la Declarația Schumann și în contextul pandemiei de COVID-19, “a sosit momentul pentru o reevaluare a Uniunii”… „numărul crizelor semnificative pe care le-a traversat Uniunea Europeană demonstrează că este nevoie de o reformă instituţională și politică în mai multe domenii de guvernanţă”. Dezbaterile de miercuri în plen au avut loc în prezența doamnei Nikolina Brnjac, reprezentanta președinției semestriale croate a UE și a vicepreşedintei Comisiei Europene pentru problemele democrației și demografiei, Dubravka Šuica.

Eurodeputații reiterează în actuala rezoluție convingerile din rezoluția adoptată în ianuarie 2020, subliniind că vocile cetăţenilor trebuie să fie în centrul discuțiilor ample ce vor avea loc legat de abordarea provocărilor interne și externe care în momentul încheierii Tratatului de la Lisabona nu existau.

Deși conferința a fost amânată din cauza pandemiei COVID-19, deputații solicită celorlalte două instituții europene, Comisia și Consiliul European, „să se angajeze în negocieri pentru a ajunge înainte de vacanța de vară la un acord comun”.

Precizări

Conferința privind viitorul Europei va fi organizată de Parlamentul European, Consiliul miniștrilor și Comisia Europeană. Ea trebuia să înceapă în mai 2020 și să se desfăşoare de-a lungul unei perioade de doi ani. Parlamentul dorește ca cetăţenii din toate mediile sociale, reprezentanții societăţii civile și părţile interesate de la nivel european, național, regional și local să fie implicați în stabilirea priorităţilor UE, “în conformitate cu preocupările cetăţenilor, într-o abordare ascendentă, transparentă, inclusivă, participativă și bine echilibrată”.

Eurodeputații insistă asupra unui proces deschis participării cetăţenilor care să stabilească domeniul de aplicare al conferinței și solicită luarea în considerare în mod serios a concluziilor Conferinței, precum și un angajament expres al celor trei instituții principale ale UE de lansare a unor reforme substanțiale ale UE, în concordanţă cu preocupările cetăţenilor, incluzând chiar o revizuire a tratatelor UE.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW