Tinerii cu vârste între 18 şi 30 de ani pot fi voluntari şi lucra în întreaga Europă |
|
Este prevăzut un buget de 375,6 milioane de euro pentru acţiuni în domenii precum mediu, educaţie şi integrarea migranţilor. Documentul a fost adoptat cu 519 voturi pentru, 132 împotrivă şi 32 de abţineri. |
În urma votului exprimat marţi în Parlamentul European, tinerii europeni au posibilitatea de a face voluntariat sau lucra în proiecte bazate pe principiul solidarităţii în orice ţară din Uniunea Europeană. Această iniţiativă, care a fost anunţată de preşedintele PE, Jean-Claude Juncker, în discursul său privind Starea Uniunii din septembrie 2016 şi lansată oficial în decembrie 2016, are acum o bază legală. Tinerii se pot implica în diverse activităţi construite în jurul ideii de solidaritate, în domeniile educaţie, sănătate, protecţia mediului, prevenirea dezastrelor naturale, aprovizionare cu produse alimentare şi non-alimentare, primirea şi integrarea migranţilor şi a solicitanţilor de azil.
375,6 milioane de euro pentru susţinerea voluntariatului în Europa
Pentru perioada 2018 – 2021 a fost aprobat un buget total de 375,6 milioane de euro, din care 90% se alocă acţiunilor de voluntariat iar 10% părţii legate de angajare din program. Comisia Europeană a propus un buget suplimentar de 1,26 milioane de euro pentru activităţi desfăşurate în cadrul acestui program în perioada bugetară 2021 – 2027.
Tinerii şi organizaţiile trebuie să se înregistreze pentru proiecte
Tinerii se pot implica în activităţi desfăşurate de organizaţiile înregistrate în cadrul programului. Înregistrarea participanţilor şi a organizaţiilor se face prin intermediul platformei interactive care poate fi folosită şi pentru a promova sau căuta oportunităţi de voluntariat, stagii sau joburi.
Din 2016, de la lansarea iniţiativei, s-au înregistrat mai mult de 70.000 de persoane, iar 7.000 de persoane participă deja la activităţi legate de incluziune socială, integrarea migranţilor, susţinerea comunităţilor locale, moştenirea culturală şi educaţie.
Deputaţii au susţinut că programul ar trebui să fie accesibil în special tinerilor cu mai puţine oportunităţi, precum persoanele cu dizabilităţi, cei din comunităţi izolate sau marginalizate, tinerii cu dificultăţi de învăţare sau cu probleme de sănătate. Comisia Europeană şi statele membre trebuie să vină cu măsuri speciale, un ghid şi model de angajare personalizat.
Tinerii se pot înregistra de la vârsta de 17 ani, dar trebuie să aibă 18 ani (şi nu mai mult de 30) atunci când încep voluntariatul sau jobul în cadrul acestui program.
Fără practici de exploatare a tinerilor
Membrii PE au votat pentru o distincţie clară
între activităţi de voluntariat şi angajare, pentru a evita ca
organizaţiile participante să folosească tinerii în activităţi
de voluntariat neplătite atunci când există disponibile locuri de
muncă. Perioada de voluntariat va fi limitată la 12 luni iar
perioada de stagiu va fi între 2 şi 6 luni. Parlamentul impune de
asemenea şi o perioadă minimă de trei luni pentru contractele de
angajare.
Toate organizaţiile participante au nevoie de
“eticheta de calitate” reprezentând garanţia că pot gestiona
activităţi caracterizate prin solidaritate şi bună calitate.
Eticheta este verificată periodic şi poate fi retrasă;
organizaţiile nu vor fi finanţate automat doar pentru că poartă
această etichetă.
Raportorul Helga Trüpel (Grupul
Verzilor) a declarat:
“Corpul European de
Solidaritate este un program complex prin care tinerii pot face
voluntariat în Europa. Programul întăreşte solidaritatea în
Europa, deschide noi perspective de dezvoltare pentru tineri şi
oferă susţinere comunităţilor din UE şi din afara UE. Mă bucur
că am făcut acest pas prin care susţinem nu numai tinerii, dar şi
solidaritatea între tineri şi regiuni.”