Toată presa scrisă și audiovizuală mondială a așteptat cu nerăbdare intervenția de anul acesta la sesiunea Adunării Generale a Națiunilor Unite a lui Donald Trump. Un interes deosebit, justificat de poziția sa de la instalarea la Casa Albă într-o serie de evenimente, probleme complexe mondiale – existente deja sau provocate și agravate în ultimul timp de domnia sa personal. Donald Trump, au relevat corespondenți de presă aflați în aceste zile la New York, a reafirmat, fără complexe, în discursul său de marți, cunoscuta-i «doctrină izolaționistă».
O remarcă specială în toată presa internațională, determinată de maniera în care a conceput Donald Trump să se adreseze reprezentanților lumii: unele discursuri, scrie corespondenta la New York a cotidianului «Les Echos», sunt primite cu aplauze, altele cu zâmbete ironice. Marți dimineață, însă, președintele Trump a provocat pur și simplu hohote de râs în marea sală a Adunării generale a Națiunilor Unite când și-a început discursul printr-o prezentare plină de elogii la adresa rezultatelor președinției sale. «În doi ani, a pretins el, noi am realizat mult mai multe lucruri decât oricare altă administrație a acestei țări». Murmurele amuzate ale audienței l-au făcut să zâmbească, adăugând: «Nu asta era reacția pe care o așteptam, dar nu-i nimic grav». Și a continuat. Ambianța, relatează corespondenta mai sus citată, s-a transformat rapid într-o tăcere gravă în fața remarcilor extrem de dure, cu tentă izolaționistă ale președintelui american. Toți comentatorii politici ai posturilor de radio și televiziune au remarcat faptul că Donald Trump a atacat multilateralismul «într-o manieră mult mai provocatoare și mai decomplexată» în comparație cu discursul de anul trecut. Le-a vorbit reprezentanților națiunilor lumii, remarcă «Les Echos», într-o manieră asemănătoare celei în care se adresează de regulă alegătorilor săi din Midwest. «America, le-a spus Trump celor prezenți în sala Adunării generale a ONU, va acționa întotdeauna pentru apărarea propriului interes… America nu se va scuza niciodată atunci când va acționa pentru protejarea cetățenilor săi… ea este gata să-i apere pe americani… și nu va fi luată ostatică de dogme apărate de pretinși experți care comit erori de mai mulți ani».
Postură net izolaționistă
Categoric și foarte clar, Donald Trump a precizat că «America va alege întotdeauna independența și cooperarea în privința guvernării mondiale». Statele Unite, a reamintit el, s-au retras din Consiliul ONU pentru drepturile omului, cu sublinierea că «nu vor reveni asupra acestei decizii în lipsa reformării ei», au anunțat că «nu vor plăti decât programele de ajutoare destinate țărilor care ne respectă» și a mers până la a afirma că, în opinia sa, Curtea penală internațională nu are «nicio autoritate». «Noi trebuie să ne apărăm împotriva acestor atentate la suveranitate», a subliniat președintele american.
Kim Jong-un, flatat
Coreea de Nord, violent atacată în discursul său de anul trecut la Națiunile Unite, de data aceasta, în urma întâlnirii din primăvara acestui an, Kim Jong-un a beneficiat de «mulțumiri» din partea președintelui Trump. A evidențiat faptul că Pyongyang a oprit testele nucleare și balistice, dar a precizat că, până nu vor exista dovezi ale totalei denuclearizări a acestei țări, sancțiunile nu vor fi ridicate. În Orientul Mijlociu, Trump a constatat «o schimbare de importanţă istorică», remarcând că «țările din Golf au deschis un nou centru de luptă împotriva finanțării terorismului».
Poziție dură față de Iran
În timp ce luni seară europenii au anunțat crearea unui mecanism de menținere a schimburilor comerciale cu Iranul, ocolind sancțiunile americane, Donald Trump a cerut marți, de la tribuna ONU, tuturor țărilor să izoleze această țară «care nu-și respectă vecinii și nici frontierele» și al cărei regim «utilizează resursele proprii pentru a se îmbogăți». Un mesaj la care Teheranul a răspuns cu promptitudine. «Este surprinzător că Statele Unite nici nu-și mai ascund planul vizând răsturnarea guvernului pe care îl invită la negocieri», a declarat, la puțin timp după Trump, de la aceeași tribună a ONU, președintele iranian Hassan Rohani. China și-a avut și ea locul în discursul președintelui american, acuzând-o că a deturnat regulile comerțului internațional în detrimentul Statelor Unite. «Există țări în Organizația Mondială a Comerțului (OMC), a spus în context Trump, care încalcă toate principiile, practică fără rușine dumpingul, care fac transfer de tehnologie și fură proprietatea intelectuală». Statele Unite, a evaluat Trump, au pierdut 3 milioane de locuri de muncă în sectorul industrial (…) de la intrarea Chinei în OMC, dar această perioadă s-a terminat». În ce privește Germania, un alt partener comercial al Statelor Unite, Donald Trump s-a lansat în alte acuzații grave, reproșându-i că profită de deschiderea economiei americane. «Germania», a prevenit Trump, «va deveni în curând total dependentă de energia Rusiei dacă nu-și schimbă imediat politica».
Domnul Trump este in opozitie cu decidentii mondiali care vor mai repede GLOBALIZAREA. DE FAPT INTREAGA PLANETA ESTE DIVIZATA. In aceasta situatie vor castiga natiunile cu lideri competenti, dipllmati si patrioti.